Hatékonyan tudnék-e működtetni légkondiként peltier elemet az alábbi módon?
Szóval vegyünk egy 5x3x2.6 méter területű szobát, ami nyáron 25-27 fokos szokott lenni, ezt szeretném lehűteni 22 celsius fokra két darab peltier elemmel.
A 12710es modult használnám, és a hideget egy hűtõbordával valamint két ventillátorral nyerném ki. A meleg oldalt pedig vízhűtéssel hűteném.
Valaki próbált már ilyet?
Ez egy hűtőtáskát tud lehűteni 27°C-ról 22-re, ami kb. 0,02 m3 térfogat. A 39 köbméteres szobához kellene legalább 1000 darab. Ehhez kell egy több kW-os szivattyú, pár tíz m2-es hűtőfelület és egy 100kW-os betáp.
A peltier elemeknek iszonyat rossz a hatásfokuk, ezért nem is alkalmazzák, ha nem muszáj.
Hatékonyan nem. Leginkább sehogy.
De ha az arcod elég közel teszed hozzá talán éreznéd hogy kicsit hideg.
Max. arra jó hogy ráülj hogy ne izzadjon a feneked.
A vízhűtésre használt vizet vezesd egy kádba és ülj bele. Azonnali hatás.
Sajnos a hozzászólóknak igaza van :(
Én mint szakmabeli sok ilyet láttam már olyat is profi és olyat is hogy laikus épített házimegoldásként... de sosem tudtam hogy sírjak vagy nevessek.
Nagyon rossz a hatásfok jellemzi, csak kisebb teljesítményben van értelme pl. az említett hűtőtáska (sajnos másra nem is nagyon alkalmas).
Hogy ha ez a megoldás jó lenne lakások hűtésére, akkor a mai komfort split klímákat is így gyártanák, de nem véletlen hogy köze nincs ehhez a peltiernek. Ha egy mai inverteres 2,5kW-os split alapgépet veszünk ami csak A++ kategóriás, simán lemos bármilyen peltiert és sajnos vagy nem sajnos ez még a régi on/off rendszerű klímák esetében is így van. Ma már akcióban 3,5kW-os klímát veszel 99 ezerért, akkor miről beszélünk, csinál max 2000 forintos villanyszámlát havonta, de az a maximum, ha éjszaka nincs használatban, csak a nappali melegben. Sem időt energiát, és pénzt sem fektetnék bele, de te tudod. Ha belevágsz csodát ne várj...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!