Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Használjak rajztáblát képregén...

Használjak rajztáblát képregény szerkesztéshez? Ha igen, akkor milyet?

Figyelt kérdés

Szóval az a helyzet, hogy egyelőre hobbi szinten elkezdtem foglalkozni képregény szerkesztéssel. Ez ugye elsősorban azt jelenti, hogy letakarítom a képregény oldalakat, felhúzom a fényeket, kiszedem az idegen nyelvű feliratokat és beteszem a magyart. De sok esetben a szöveg nem a bubikban van, hanem a rajzban. Ilyenkor ezt is ki kell törölni és újrarajzolni az adott részt. Kérdés, hogy mi a jobb ilyenkor? Egérrel vacakolni vagy a digitális rajztáblák jobbak erre a célra?

Ha az utóbbi, akkor milyet vegyek?

2023. júl. 12. 06:55
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Használni a technológia adta lehetőségeket.

[link]

Néha besz@rik az oldal (de másnap már jó), meg ingyenes használatnál van felbontás limit, de nincs darablimit, így szépen kivágogatod a problémás részeket, amiket tisztán visszaillesztesz a helyükre.

Tapasztalataim szerint elég jó munkát végez, az esetek többségében nem igényel kézi korrekciót a végeredmény. (Bár amikor igen, akkor nagyon)

Amúgy én 2 évig egérrel csináltam. Most ezzel az oldallal meg egy Huion H640P-vel.

2023. júl. 12. 17:00
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Azt még azért megemlíteném, hogy azért az döntsd el, hogy még mire kellhet neked a rajztábla.

Én eredetileg rajzolni vettem. Csak erre a célra nem vettem volna, még akkor se ha nincs AI.

Egy olyan, aminek képernyője is van, azért szerintem is jobb lenne, de azok értelemszerűen drágábbak is, s nem biztos hogy kihasználódik.

Ez viszont ahhoz képest hogy egy tök jó digitális tábla nyomásérzékenységgel s mindennel, elég olcsó volt.

2023. júl. 12. 17:07
 3/7 A kérdező kommentje:

És pontosan, hogy is működik egy ilyen kijelző nélküli rajztábla?

Ha te rajzolsz vele (a nulláról) akkor egy kis képregény kiegészítésre és javításra bőven elég lehet ez is, nem?

2023. júl. 12. 18:05
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

"Egérrel vacakolni vagy a digitális rajztáblák jobbak erre a célra?"

Attól függetlenül, hogy megéri-e anyagilag, szerintem egérrel esélytelen, hogy olyan eredmény szülessen, ami kicsit is hasonlít az eredeti minőségére.

És bármi ami Wacom az kb. megéri. 20k-ért már lehet venni.

"És pontosan, hogy is működik egy ilyen kijelző nélküli rajztábla?"

Mire érted? Ha közel tartod a táblához, akkor már érzékeli és tudod mozgatni, mint egy egér. Ha hozzáérsz vele a kijelzőhöz, akkor rajzolsz.

És attól függően, hogy milyen erősen nyomod le változik a vastagság is.

2023. júl. 12. 18:33
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Nézd meg a rajzaimat.

A LETITSNOW utánniak ebben a mappávan vele készültek.

[link]

De ezeket a tisztításokat pl teljesen kézileg egérrel csináltam még régebb, szóval semmi se lehetetlen:

[link]

[link]

[link]

[link]

A digitális táblát (ami nekem van) rádugod a laptopra (ez amúgy elvileg telefonnal is működik, bár azt még nem próbáltam), s ha nincsenek speciális igényeid, akkor használod. Simán egérként funkcionál a toll, csak úgy fogod mint egy ceruzát.

De van hozzá egy driver, amivel szépen személyre lehet szabni (pl gyorsgombok).

Be lehet állítani, hogy a rajztábla aktív része teljesen a képernyő legyen, vagy kicsit az egérhez hasonlóan gördüljön. Az érintésérzékenységet is be lehet állítani (erősebben nyomod = vastagabb vonal), de ez kicsit a programtól is függ (a Gimp-et direkt ezért kellet frissítsem, mert nem volt megfelelő ecsetem)

6 gyorsgombja van + 2 gomb a tollon (Nálam ezek: nagyítás, kicsinyítés, jobbra, balra, fel, le és jobb klikk. A toll egyik gombja üres, a sima klikk az érintés)

A gyorsgombokat a programokhoz egyenként, különbözően is be lehet állítani.

Ha úgy 1 cm-vel a tábla aktív része felett mozgatod a tollat, szépen érzi, hogy hol jár (mint mikor csak húzod az egeret, de nem kattintasz, hogy rajzolhass).

Nézed a képernyőt, a tábla felé emeled a tollat, azzal mutatja, hogy a képernyőn hol van, majd mikor vonalat húznál, odaérinted. Az első 2 nap a legfurább, pedig én már megszoktam azt, hogy nem a konkrét fizikai ceruzahegynél képződik a rajz, mint a hagyományos rajzolásnál, mert elég sokat használtam előtte egeret. A nyomásérzékenység meg már külön mese. Azért is van nekem ennyi pillangós rajzom, azokkal kifejezetten csak szoktam az érintésérzékenységet.

Akksi nélküli (a táblához egy kábel van), meglepően könnyű, jár hozzá egy tartó a tollnak, amiben van 8 póthegy is.

A toll semmit nem igényel, csak úgy van s működik. Amit mondjuk nemigazán értek, mert van rajta két gomb is, de a lényeg, hogy megy. :D

És amúgy az átalakítók, amikkel telefonra is rá lehet dugni, működnek pendrive-al. A telefonom úgy érzi, mintha egy duplavégűt dugtam volna bele, pedig csak átalakítóval egy simát.

Én eMag-ról rendeltem (Romaniában). Szállítással együtt volt úgy 200 lej.

2023. júl. 12. 19:29
 6/7 A kérdező kommentje:

5-ös

Wow! Ezek nagyon szép munkák! Minden elismerésem!

És akkor ezt használod, ugye?

Huion H640P

2023. júl. 13. 06:12
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm. :)

Igen. Egész pontosan:

Tableta grafica, HUION, H640P Slim Compact 8192/5080 Negru Gri

[link]

A magyar eMag-on is van, ahogy elnézem, csak kicsivel drágább:

[link]

Megjegyzés: a román eMag-on a méretek vannak rosszul beírva a részleteknél, a magyaron meg a kábel hossza. 1,5 m hosszú szerintem nincs meg. A leírást olvasd inkább.

Én kicsit kipróbáltam, mielőtt rendeltem volna, mert az egyik barátomnak volt. Ő egy drágábbam is vette, mint amennyi most nálatok. Nem tudom, mitől lett itt ilyen akciós. :D

2023. júl. 13. 12:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!