Lithium-Ion-os AAA akkumulátor töltése?...
Ezen a weboldalon [link] az szerepel, hogy:
"Az akku csak kimondottan 1,5V-os töltővel (Pl Xtar BC4-gyel) működik, Ni-Mh és 3,7V-os Li-ion töltővel nem tölthető, sőt, tűzveszélyes!"
Ezen [link] pedig az áll, hogy: "Az XTAR 1,5V AAA akkumulátorok lelke egy 3,6V-os Li-ion cella. Az akkuba épített elektronika alakítja ezt át stabil 1,5V-ra."
Ha tehát 3,6V-os az akkumulátor, úgy lehet tölteni 3,6-3,7 V-os töltőkkel, nem?
Egyébként létezik AAA méretben 800mAh-ánál nagyobb kapacitású stabilan 1,5V-ot adó akkumulátor?
"Ha tehát 3,6V-os az akkumulátor, úgy lehet tölteni 3,6-3,7 V-os töltőkkel, nem?"
Nem!!
Magad is bemásoltad feljebb, hogy tilos!
Ezekben bár li-ion cella van, van bennük egy elektronikai is ami abból 1,5V-os csinál. Azt nem szabad megtáplálni li-ion töltővel!
"Egyébként létezik AAA méretben 800mAh-ánál nagyobb kapacitású stabilan 1,5V-ot adó akkumulátor?"
Nem, nincs. 800, max 1000mAh az ami belefér egy ekkora akkumulátorba.
Ja még valami!
Fontos!
Van ekkora méretben li-ion cella is ami 3,6V-os.
Na azt be ne rakd a 1,5V-os elemmel működő készülékedbe, mert akkor meg azt nyírod ki!
Ezt nem úgy kell felfogni, mint bármelyik szokásos akkut.
Xtar egyedi fejlesztés, csak a saját töltője jó hozzá.
3,7 V-os cella van benne, amit a belső elektronika 1,5 V-ra konvertál.
Amikor a saját töltőjébe teszed, az képes felismerni ezt a speciális akkut és emelt feszültségre kapcsol, ha jól tudom (vagyis nem az akku konvertál), de ez lényegtelen is. A felhasználónak annyit kell tudni, hogy mással nem szabad tölteni.
Egy DC-konverter oda-vissza nem működik, vagyis nem olyan, mint egy AC-trafó.
Egyik a kimenő irány, egy konverzió:
2,5-4,2 V (a Li-ion akku használhatósági tartománya, amit a belső védelem is behatárol) --> 1,5 V.
Mivel itt külön USB-csatlakozót nem építettek be, mint ennél:
A töltés kicsit trükkös. Elvileg lehetne beépíteni 1,5 V-ról működő felfelé konverziót (step up), de az problémás, helyet foglal, ráadásul 1,5 V-on nagyobb áram lép fel, a transzformációs elv miatt, ami terhelhetőbb alkatrészeket kívánna, ezt mind plusz helyet foglalna a szűk tokban.
Ezért életszerűbb, hogy van benne egy MOSFET-kapcsolós elektronika, ami a külső töltőáram hatására kicsit átrendezi az áramkört és a töltő sem csak 1,5 V-ot ad, hanem többet.
De ettől még nem lesz kompatibilis egy standard 4,2 V végfeszültségű töltővel, mert a megfelelő töltési karakterisztika biztonságos megvalósításához további illesztési trükkökre is szükség lehet.
Bár nem azt mondom, határeset, de pontosan nem ismerem, hogyan oldották meg.
Értem (úgy, ahogy - laikusként) 5-ös, köszönöm. Azt hittem, hogy már reagáltam erre a kérdésre, de ezek szerint elmaradt. Többek között ez az oka, hogy ilyen soká reagáltam. Köszönöm elnézésedet.
Köszönöm 1-es, 2-es és 3-asnak is!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!