Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mertek éjszaka tölteni gépet,...

Mertek éjszaka tölteni gépet, telefont?

Figyelt kérdés
A mai napon kigyulladt Zalaegerszegen egy társasház, mert valaki az elektromos rollerét töltötte. Nem kihúzta, hanem pokrócot dobott rá. :( Nyilván ha nappal történik, megfogod a kábel még ép részét, kihúzod és kivágod az ablakon. Jó esetben. De ha éjjel gyullad be valami, és nem veszed észre, csak a melegre, füstre ébredsz? Én eddig mindig èjszaka töltöttem a mobilomat, gépemet, de átfutott ez az agyamon, hogy mi van, ha csak úgy kigyullad.
2023. máj. 6. 20:01
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
49%
Én sose töltök semmit felügyelet nélkül, pláne nem éjszaka. Nem is tesz jót az aksinak, ha órákon keresztül feleslegesen tölt. Másik ok pedig, hogy az ilyen balesetek elkerülhetőek legyenek.
2023. máj. 6. 20:32
 2/11 anonim válasza:
73%
Szia, én is mindig ráparázok erre, de mivel csak délután/este vagyok otthon, így másnapra muszáj feltölteni (még mindig jobb, mintha egész napra otthagyod, miközben melózol). Nekem ano a volt lakótársam mindig mindent bedugva hagyott, én ennek pont a fordítottja vagyok- amit lehet áramtalanítok :D Egyébként amikor egyetemisták voltunk, az egyik szaktársamnak a zsebébe robbant fel a telefonja, és olyan is volt, akinek töltés közben kvázi leolvadt az aljzat túlfeszültség miatt (mondjuk elképzelhető, hogy ebben az esetben bármit is dughatott volna bele, így jár). Egy műszerész srác egyszer mondta, hogy lehet venni valamiféle blokkoló/kiegyenlítő szerkezetet, amely egyrészt az áramingadozás/áramszünet után következő túláram káros hatásait védi ki és elméletileg az elektromos kütyük spontán gyulladásában is preventív, mert érzékeli a hirtelen megnőtt (táp)feszültséget és azonnal megszakítja a készülék áramellátását. Sajnos a nevére nem emlékszem már, kb 50 ruppó körül van, de ha megszakítókra keresel akkor lehet kidob valamit- vagy hátha erre jár egy PC guru és bedobja a megoldást:) Egyébként elektromos tűznél nem tudom, hogy megtudod-e a félig leolvadt áram alatt levő kábelt fogni, hogy kidobd az ablakon és azt sem, hogy a litiumos akksik pontosan hogyan is robbannak be, mert nem lenne jó arcba kapni sem. Az már ugyanakkor biztató, hogy nem vízzel locsolnád telibe- ez gyakori első blikk megoldás szokott lenni sok embernél:D Remélem érkeznek majd hasznos válaszok, a kérdés tök jó!
2023. máj. 6. 20:33
 3/11 A kérdező kommentje:
Onnan jött a kihúzom és kicsapom ötlet, hogy ezek a töltők azért elég hosszúra vannak csinálva. Ha a vége elkezd égni/olvadni, ès hamar észreveszem, akkor sincs esély kirántani?
2023. máj. 6. 20:36
 4/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:
73%

"Nem is tesz jót az aksinak, ha órákon keresztül feleslegesen tölt."

Nem tölt feleslegesen, 100 % elérése után teljesen lekapcsol a töltés. Később, ha merül pár százalékot, esetleg ismét feltölthet 100-ra, ha nem húztad ki.

Aki nekem nem hisz, vehet ilyen olcsó eszközt, hogy legalább ezeket a butaságokat ne terjesszétek:

[link]

[link]

2023. máj. 6. 21:56
 5/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:
100%

"Egy műszerész srác egyszer mondta, hogy lehet venni valamiféle blokkoló/kiegyenlítő szerkezetet, amely egyrészt az áramingadozás/áramszünet után következő túláram káros hatásait védi ki és elméletileg az elektromos kütyük spontán gyulladásában is preventív, mert érzékeli a hirtelen megnőtt (táp)feszültséget és azonnal megszakítja a készülék áramellátását."

Ez így ebben a formában értelmetlen, bár csak akkor, ha nem akarom hülyeségnek nevezni.

A telefonoknál is megoldott, hogy a töltőkör meghibásodása esetére van még egy következő védelmi lépcső, az akkuba vagy mellé építve, ismert nevén a BMS-modul.

Az akku ettől még eldurranhat, ha belső átvezetés alakul ki a cellában, ami inkább a gyártási hiba esete és semmivel nem tudod kivédeni.

Talán, aminek lehet értelme, az esztelen gyorstöltést hanyagolni.

Inkább lassan, van rá egy egész éjszaka, nem olyan sürgős. Úgy alig melegszik az akku és a töltőelektronika. Az alacsony hőfok minden téren kímélő, élettartam és meghibásodások szempontjából.

2023. máj. 6. 22:07
 6/11 Szirty ***** válasza:
73%

"Nem is tesz jót az aksinak, ha órákon keresztül feleslegesen tölt."

A töltő (mármint a töltést felügyelő elektronika ami a készülékben van és nem az adapter amit a falba dugsz) nem fogja tölteni ha már feltöltődött.

Azt gondolni hogy addig töltődik amíg be van dugva az adapter, az durva tévhit. Ezt terjeszteni pedig rossz dolog!

2023. máj. 7. 07:01
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Én éjjel is töltöm ha kell tabletem vagy a power bankot.
2023. máj. 7. 07:15
 8/11 anonim ***** válasza:

Silány minőségű "legolcsóbb is jó lesz" töltővel nem is csodálkozom, hogy felrobban vagy kigyullad.

Ezért nem veszek noname töltőket és "univerzális" töltőt.

2023. máj. 7. 09:55
 9/11 anonim ***** válasza:
Általában este szoktam tölteni az elektromos készülékeimet.
2023. máj. 7. 11:28
 10/11 A kérdező kommentje:
Mindenhez a gyári töltőm van.
2023. máj. 7. 13:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!