Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Élnétek fi relé nélküli régi...

Élnétek fi relé nélküli régi építésű lakásban?

Figyelt kérdés
2023. ápr. 8. 23:32
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
82%

"A kérdésből kiderül, hogy tudatlan és műveletlen fiatal tette fel."

Ha abból annyira nem is, de a lepontozásokból egyértelműen kirajzolódik, hogy a fi relé mára hívó szó lett. Aki nem olyanban él, vagy nem akar olyan ban élni ahol van fi relé, akkor az már kapja is a pirosat. Gondolom a tiktok miatt. A fotelmérnökök megnéztek 2-3 videót és máris doktorok lettek a témában. Csak hát nem mindig minden úgy van ahogy a tiktokon látjátok skacok. A mai napig sok-sok házban, lakásban csak 2, azaz kettő vezeték van, sem védőföld, se fi relé, mégsem dölglenek rakásra az emberek. 98%-uknak fogalma sincs arról, hogy miből maradnak ki. :D

2023. ápr. 9. 09:08
 12/18 anonim ***** válasza:
65%

Nem csak arra jó, hogy kókány kapitányt ne rázza meg az áram. Egy nulla lazulás esetén is leold. Vagy ha éppen valamerre van egy kissebb zárlat és a föld felé folyik áram, ha minden szép és jó, azt is meg tudná mutatni és kicsit spórolna a villany számlán.

Az se kell, hogy törött készüléket használj, vagy bármilyen tákolt vackot. Miért ne lehetne bármi probléma a hűtővel, mosógéppel vagy bármilyen fém külsejű tárgyal?? A fi relét éppen verné, ha zárlat miatt a készülék borítására kerülne fázis és elfolyik a föld felé (jobb esetben, ha normális szaki kötött), de ha érinted a készüléket, akkor az nem fog jól esni. Miért ne lehetne egy készülék zárlatos?? Nyilván lehet, hogy valaki életében nem tapasztal semmi ilyesmit, még rokonságban sem. De ugyan ilyen a lakástűz is. Lehet van aki életében nem is lát ilyesmit, csak a tv-ben, van aki meg átéli.

Jó dolog az a fi relé, sok hibát ki tud szűrni, meg életet menthet. Nem kell ahhoz kókány kapitánynak lenni, vagy naponta megnézni, hogy még mindíg ugyan az a vezeték-e a fázis.

2023. ápr. 9. 09:19
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Élek, semmi feltételes mód. Kellene, de lusta voltam foglalkozni vele.
2023. ápr. 9. 10:40
 14/18 Szervizmérnök úr ***** válasza:
33%

Minden további nélkül.

FI-relé nagybetű.

[link]

...német nevéből származtatott rövidítés, amelyben az F a német Fehler (magyarul: hiba) és az I nagybetű az SI-mértékegységrendszer szerint az áram egyezményes jele.

2023. ápr. 9. 11:20
 15/18 anonim ***** válasza:
69%

Itt elmegy kisbetűvel is éppen, kb kocsmai beszélgetés zajlik. Ha kötözködünk, akkor nem is Fi-relé a hivatalos megnevezése nálunk, hanem áramvédő kapcsoló. Fi-relének nem lehet/lehetne nevezni szakmai nyelvezeten. Ahogy az informatikusoknál sem proci van, hanem processzor. De barátok között kocsmában minden mindegy. Itt is jólvanazúgy kisbetűvel. Ha alapból nincs is beépítve, akkor meg pláne.

2023. ápr. 9. 11:37
 16/18 Szervizmérnök úr ***** válasza:
33%

15: Szerintem sokkal feleslegesebb kocsmai unaloműző trollkodás a te beírásod. Többféle elnevezés elfogadható, abból egyik a FI-relé, sőt komolyabb emberek úgy ejtik, hogy "az eff í" (nem a fí). Ha érted...

Tudomásul kellene azt is venni, hogy ami neked kocsmának tűnik, az másnak írásbeli kommunikáció. Valaki könyveken nőtt fel, tiszteli a nyelvet, helyesírást. Fórumon tudást oszt meg.

Valakit meg pálinkás kenyérrel nyugtattak, hogy ne trollkodjon.

Ha én kérdést tennék fel, vajon kitől várnék szívesebben választ?

Egy igénytelen kocsmai alaktól, vagy egy precíznek látszó szakembertől?

Bárcsak ne válaszolnál, mi a francnak kellett megszólalnod...

2023. ápr. 9. 12:15
 17/18 anonim ***** válasza:
73%

Mivel nincs olyan hivatalos név, hogy FI relé (kötőjellel se), teljesen felesleges azon rágódni, hogy nagybetű-kisbetű, a relé szó miatt mindegyik "kocsmai".

A normális neve németül FI-Schutzschalter volt, alternatívaként Fehlerstrom-Schutzschalter is használatos volt.

A FI-relé az a magyar feszültség-védőkapcsoló gyártmányok, az É21 és az ÉV típusú készülék, a gyártmányismertetők szerint "érintésvédelmi relé" alapján jött létre, a szakemberek pongyola zsargonjaként.

2023. ápr. 9. 18:05
 18/18 Szervizmérnök úr ***** válasza:
32%

17.

Akkor szerintem nézd meg a Wikipédia-linken, hányszor szerepel a "relé" szó és javítsd ki mindegyiket!

Ez már csak a trollkodás.

Beírásom egyrészt abból fakadt, hogy engem személyesen irritál, amikor valaki nem használ tisztességesen nagybetűket.

De ezt úgy adtam elő, hogy amellett plusz információt is közöltem, linkeltem, hátha valakinek az is érdekes.

Tehát ez nem ugyanaz, mint amikor valaki szimplán csak trollkodik, mint egyesek.

2023. ápr. 9. 22:42
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!