Step up converter frekvenciája min változtat?
Tegyük fel, hogy van 2 ugyan olyan DC-DC kapcsoló üzemű tápegységem (feszültség növelő), annyi különbséggel, hogy az egyik 100 kHz-en, a másik pedig 1 MHz-en kapcsolgat.
Ugyan olyan alkatrészek, ugyan akkor tekercs.
A nagyobb frekvenciájú nagyobb feszültséget fog létrehozni?
Vagy jobb lesz a hatásfoka?
Melyik jobb? Mi a kettő között a különbség?
#1 inkább ne válaszolj, totál fogalomzavarban vagy.
"a szar invertetek sinusa egy négyszögjel"
A négyszögjel az négyszögjel, a szinusz az meg szinusz, hogy lehet egy inverter szinuszjele négyszögjel!?
Persze mindnyájan értjük mire gondolsz, de ha ennyire nem megy a fogalmazás, akkor ne írj inkább válaszokat.
Másrészt a kérdés DC-DC konverterről szól, arról hogy ha egy alacsonyabb és egy magasabb frekivel hajtja a ferrites trafóját ugyanaz az áramkör, akkor a kimeneti DC feszültség milyen irányban változik.
Utóbbihoz kisebb szűrőkapacitások szükségesek. Nem elkó, hanem kerámia is alkalmas. Ezáltal kisebb méretek és jobb tartósság.
Utóbbit a korszerűbb félvezetők gyártása tette lehetővé, ami ekkora frekvencián is megfelelő hatásfokkal képes dolgozni.
Most látom, akkor én rosszul olvastam a kérdést. Azt hittem, hogy két, eltérő típusú modulról van szó (életszerűséget tételeztem fel).
Ha egyfajta és a dokumentáció lehetőséget ad a kapcsolófrekvencia változtatására, az csak szűkebb tartományban lehetséges.
Az nyilvánvaló, hogy ilyen nagyon eltérő frekvencián más tekercs, más kapacitás kell.
De ha létezne elméletben ilyen tág határok között szabályozható, a kimeneti feszültség akkor sem azon múlik, hanem van egy negatív visszacsatolás, a leosztott kimenetet egy belső referenciával hasonlítja össze, így stabilizál, korrigálva a PWM-et.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!