Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Step up converter frekvenciája...

Step up converter frekvenciája min változtat?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy van 2 ugyan olyan DC-DC kapcsoló üzemű tápegységem (feszültség növelő), annyi különbséggel, hogy az egyik 100 kHz-en, a másik pedig 1 MHz-en kapcsolgat.

Ugyan olyan alkatrészek, ugyan akkor tekercs.

A nagyobb frekvenciájú nagyobb feszültséget fog létrehozni?

Vagy jobb lesz a hatásfoka?

Melyik jobb? Mi a kettő között a különbség?

2023. márc. 9. 17:34
 1/8 Kólauborkával ***** válasza:
21%
Csak a sinus hullámod lesz sinus formájúbb, a szar invertetek sinusa egy négyszögjel, amivel pl.: 3F motorokat nem tudsz üzemeltetni. Egyszerűen nem fog elindulni sem.
2023. márc. 9. 18:38
 2/8 A kérdező kommentje:
Ez nem az a szerkezet.
2023. márc. 9. 18:59
 3/8 anonim ***** válasza:
74%
Rendelj mellé egy oszcilloszkópot és nézd meg.
2023. márc. 9. 19:02
 4/8 anonim ***** válasza:
41%

#1 inkább ne válaszolj, totál fogalomzavarban vagy.

"a szar invertetek sinusa egy négyszögjel"

A négyszögjel az négyszögjel, a szinusz az meg szinusz, hogy lehet egy inverter szinuszjele négyszögjel!?

Persze mindnyájan értjük mire gondolsz, de ha ennyire nem megy a fogalmazás, akkor ne írj inkább válaszokat.

Másrészt a kérdés DC-DC konverterről szól, arról hogy ha egy alacsonyabb és egy magasabb frekivel hajtja a ferrites trafóját ugyanaz az áramkör, akkor a kimeneti DC feszültség milyen irányban változik.

[link]

2023. márc. 9. 19:04
 5/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:
67%

Utóbbihoz kisebb szűrőkapacitások szükségesek. Nem elkó, hanem kerámia is alkalmas. Ezáltal kisebb méretek és jobb tartósság.

Utóbbit a korszerűbb félvezetők gyártása tette lehetővé, ami ekkora frekvencián is megfelelő hatásfokkal képes dolgozni.

2023. márc. 9. 19:08
 6/8 Kólauborkával ***** válasza:
44%
Bocsánat tényleg butaságot írtam, ne haragudjatok, ritkán megesik…
2023. márc. 9. 19:50
 7/8 anonim ***** válasza:
56%
A step-up konvertereket adott frekvenciára, adott alkatrészekkel úgy tervezik meg, hogy annak a lehető legjobb legyen a hatásfoka. Tehát ha ettől bármilyen irányban eltérsz, akkor az a hatásfok és az élettartam rovására fog menni.
2023. márc. 9. 21:08
 8/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:
11%

Most látom, akkor én rosszul olvastam a kérdést. Azt hittem, hogy két, eltérő típusú modulról van szó (életszerűséget tételeztem fel).

Ha egyfajta és a dokumentáció lehetőséget ad a kapcsolófrekvencia változtatására, az csak szűkebb tartományban lehetséges.

Az nyilvánvaló, hogy ilyen nagyon eltérő frekvencián más tekercs, más kapacitás kell.

De ha létezne elméletben ilyen tág határok között szabályozható, a kimeneti feszültség akkor sem azon múlik, hanem van egy negatív visszacsatolás, a leosztott kimenetet egy belső referenciával hasonlítja össze, így stabilizál, korrigálva a PWM-et.

2023. márc. 10. 00:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!