Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ellenállás helyett igazából...

Ellenállás helyett igazából mindennek impedanciája van?

Figyelt kérdés

Tehát ha valaki azt mondja, hogy mennyi valaminek az ellenállása, akkor az igazából impedanciát ért ez alatt, mert az ellenállás csak az impedancia valós része? Vagy pedig teljesen más a két dolog?

Ha én megmérem valaminek az ellenállását, akkor nem is ellenállást mértem, hanem impedanciát?

2023. jan. 25. 07:31
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Jaaj Szirty (már megint) nem érted a szarkazmust.... Te vagy ami Sheldonunk itt az elektronikus kategóriában.

Mondanám hogy így szeretünk, de anyám mindig arra tanított hogy ne hazudjak!

No offense! :D

2023. jan. 25. 15:20
 12/16 Szirty ***** válasza:

"nem érted a szarkazmust...."

Értem. Csak nagyon nem mindegy ki írja....

"Mondanám hogy így szeretünk, de anyám mindig arra tanított hogy ne hazudjak!"

Én is mondanám hogy szeretem az "anonim" felhasználókat...

...de nem!

2023. jan. 25. 15:38
 13/16 anonim ***** válasza:

"Az impedancia csak elektromos áramkörben értelmezhető fogalom."

Miközben nincs is igaza.

[link]

15. dia

[link]

2023. jan. 25. 15:46
 14/16 anonim ***** válasza:

„Tehát ha valaki azt mondja, hogy mennyi valaminek az ellenállása, akkor az igazából impedanciát ért ez alatt, mert az ellenállás csak az impedancia valós része?”

Nem, ez ellenállást jelent, vagy impedancia esetén annak valós részét.

„Vagy pedig teljesen más a két dolog?”

Igen a két dolog nem ugyanaz.

„Ha én megmérem valaminek az ellenállását, akkor nem is ellenállást mértem, hanem impedanciát?”

Ha ellenállásmérővel méred meg, akkor az ellenállását méred, mivel az ellenállásmérők egyenárammal mérnek. Ha egy tekercset mérsz így, annak is csak az ellenállását, vagyis a valós összetevőjét méred.

„Vagyis azt értem, hogy a két dolog más és az impedancia az az ellenállás és a reaktancia összege. De egy sima ellenállás esetén a kettő megegyezik, vagyis ha egy ellenállásnak mérem az ellenállását, akkor igazából az impedanciáját mértem meg?”

Az impedancia az ellenállás és a reaktancia vektoriális összege, vagy komplex alakban a kettő összege. Igen, egy ellenállás esetén az impedancia egyenlő az ellenállással. Ha egyenáramról van szó, ott nincs értelme impedanciáról beszélni, ha váltakozóáramról van szó, akkor – ha csak ellenállásról van szó – mondhatod, hogy az impedancia egyenlő az ellenállással.

Például egy sorosan kapcsolt ellenállás és tekercs esetén:

Ellenállás: R

Induktív reaktancia: jX

Impedancia: Z=R+jX

Impedancia abszolút értéke: │Z│=√(R²+X²)

Ha csak egy ellenállás van, akkor:

Impedancia: Z=R, de ezt ebben az esetben nevezheted ellenállásnak is.

2023. jan. 25. 15:57
 15/16 anonim ***** válasza:

Tisztán ohmos ellenállás csak egy elméleti fogalom. Mindennek van kapacitív és induktív összetevője. Legfeljebb ez az összetevő annyira kicsi, hogy figyelmen kívül hagyható. Tisztán kapacítiv vagy induktív összetevő is csak elmélet, tökéletesen nem valósítható meg, mert mindig van valós része is az impedanciának. Tehát a valóságban mindig impedanciáról kell beszélnünk, csak az egyik vagy a másik összetevő lehet olyan kicsi, hogy az adott feladatnál nem kell vele foglalkozni.

Úgy képzeld ezt, mint egy téglalapot. A vízszintes oldala legyen a valós rész, a függőleges az irányától függöen (lefelé vagy felfelé) a kapacítív vagy az induktív összetevő. Az impedancia az átló. Ha egy egyenáramú műszerrel méred, a valós részt, azaz a téglalap vizszintes oldalát méred. Speciális műszerekkel lehet mérni a függőleges oldalát. Ha valamelyik összetevő kicsi, akkor az átló alig tér el valamelyik oldalától, ekkor elhanyagolható, ilyenkor vagy ellenállásról vagy kapacitásról, vagy induktivitásról beszélünk.

2023. jan. 26. 19:52
 16/16 Szirty ***** válasza:

"Miközben nincs is igaza.

[link] "

Igaz. Erre nem is gondoltam!

A kérdező talán akusztikus vagy mechanikai impedanciára gondolt...

2023. jan. 26. 20:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!