Ellenállás helyett igazából mindennek impedanciája van?
Tehát ha valaki azt mondja, hogy mennyi valaminek az ellenállása, akkor az igazából impedanciát ért ez alatt, mert az ellenállás csak az impedancia valós része? Vagy pedig teljesen más a két dolog?
Ha én megmérem valaminek az ellenállását, akkor nem is ellenállást mértem, hanem impedanciát?
Szerintema kettő lényegében ugyanaz, csak az an, hogy célkészülékeknél impedanciát mondanak (pl: hangszóró)
Egy random darab vasnak meg simán csak ellenállása van.
Magyar nyelv.
Nehogy már értse az ember miről van szó!
A bezavarást úgy értem, hogy pl: A hangszórónál is amikor áramot kap ennek hatására elmozdula tekercs, nade igenám a tekercs elmozdulása ugyanakkor áramot is generál vissza a rendszerbe, és a kettő egymással ellentétesen hat.
De mostár hagyok mást is érvényesülni.
"Szerintema kettő lényegében ugyanaz"
Nem. A kettő nem ugyanaz.
Nem, az ellenállásnak pl továbbra is ellenállása van
A hangszórónak meg impedanciája és ez nem változik, míg világ a világ
Az ukrán hadseregnek is impedanciája van nem ellenállása?
Az autómnak nem légellenállása, hanem légimpedanciája van?
Most mit akarsz nem érteni? Az Impedancia szót arra találta ki Heaviside fizikus bácsi (aki ma is fenn van a fejünk felett, rétegesen öltözve), ami mennyiség analóg váltakozófeszültségen azzal az állandóval, amit egyenfeszültségnél ellenállásnak hívnak.
"Ha én megmérem valaminek az ellenállását, akkor nem is ellenállást mértem, hanem impedanciát?"
Ez így hülyeség, mert a mérési módszertől függ, mit kapsz eredményként.
"az impedancia az az ellenállás és a reaktancia összege. "
Hát úgy vektorosan összege, vektor nélkül meg nem.
"vagyis ha egy ellenállásnak mérem az ellenállását, akkor igazából az impedanciáját mértem meg?"
Megint hülyeség, mert megfelelő mérési módszerrel ellenállást mérsz.
"Egy random darab vasnak meg simán csak ellenállása van."
Bocs, nem csak.
"De mostár hagyok mást is érvényesülni."
Ennyi sem kellett volna.
"A hangszórónak meg impedanciája és ez nem változik, míg világ a világ"
A hangszórónak is van ellenállása...
"Az autómnak nem légellenállása, hanem légimpedanciája van?"
Nem. Az impedancia csak elektromos áramkörben értelmezhető fogalom.
Az ellenállás értelmezhető máshogy is, de akkor más kategóriában lenne a helye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!