Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Egy tekercs mindig így működik...

Egy tekercs mindig így működik egy hálózatban?

Figyelt kérdés

Ha a hálózatban van egy kapcsolóm, ami zárva van, majd mondjuk t=0 pillanatban kinyitom, akkor amikor zárva volt a kapcsoló ( t < 0 pillanatban) a tekercs mindig rövidzárként viselkedik?

Amikor meg kinyitom a kapcsolót, akkor azt úgy kell elképzelni, mintha egy szakadás lenne a kapcsoló helyén és minden ami csatlakozott hozzá az olyan mintha ott sem lenne?

Illetve ugyanez igaz a kondezátorra is, csak az rövidzár helyett szakadásként viselkedik t < 0 időtartományban?

2022. dec. 28. 12:26
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
60%

Attól is függ, hogy egyenáramú vagy váltakozóáramú hálózatról van szó. Egyenáramú hálózatban az ideális tekercs (állandósult állapotban) rövidzárként viselkedik, a valóságos tekercsnek van valamekkora egyenáramú ellenállása. Váltakozóáramú hálózatban az ideális tekercs induktív reaktanciaként viselkedik, a valóságos tekercsnek az induktivitásán kívül ellenállása is van, ezért induktív jellegű impedanciaként viselkedik.

Egyenáramú hálózatban az ideális kondenzátor (állandósult állapotban) szakadásként viselkedik, a valóságos kondenzátornak van valamekkora átvezetése, nagy ellenállásként viselkedik. Váltakozóáramú hálózatban az ideális kondenzátor kapacitív reaktanciaként viselkedik, a valóságos kondenzátornak a kapacitásán kívül veszteségi ellenállása is van, ezért kapacitív jellegű impedanciaként viselkedik.

Ha nyitod a kapcsolót, akkor annak helyén szakadás van.

2022. dec. 28. 12:42
 2/13 A kérdező kommentje:

Értem, köszi. Akkor ez zavart össze, hogy a kondenzátor és a tekercs árama és feszültsége is időfüggő. És azt hittem ez automatikusan azt jelenti, hogy váltakozó áramról van szó, mert olyat is olvastam, hogy ha állandó áram folyik és állandó a feszültség is akkor mivel a tekercs feszültsége az U = L * dI/dt így konstans deriváltja 0 tehát 0 lesz a feszültsége és ezért lesz a tekercs rövidzár mert 0 feszültség esik rajta ha állandó értékű áram folyik. Míg kondenzátornál pedig az áram lesz nulla, mert ott meg I = C * dU/dt és itt is ha a feszültség konstans akkor a deriváltja 0 és az áram is 0 lesz, ezért viselkedik szakadásként. És én ebből azt szűrtem le, hogy egyenáramú hálózatnál mindig konstans az áram/feszültség, ezért biztos váltakozó áramról van szó.

Egy olyan kérdésem lenne még, hogy látom a pontszámodból, hogy minden kérdés alá hasznos, jó válaszokat írsz és eléggé értesz a témához. Tudnál esetleg ajánlani valami könyvet, vagy valamit amivel tudnál bővíteni a tudásom? Ezt a tudást te iskolában szerezted, egyetemen, vagy pedig utána olvastál?

2022. dec. 28. 13:39
 3/13 Szirty ***** válasza:

" olyat is olvastam, hogy ha állandó áram folyik és állandó a feszültség is"

Ha egyenáramú hálózatban egy kapcsolót kapcsolgatsz amivel megszakítod vagy zárod az áramkört az már változást jelent.

2022. dec. 28. 13:43
 4/13 anonim ***** válasza:
Attól függ, hol vagyunk agyilag. Ha a középiskola első osztályában, akkor okésak az eddig olvashatóak. Ha villamosmérnöki karon valahol az MSC-ben, akkor nem. Akkor a kapcsoló nyitását egy ellenkező irányú áram injektálásával lehet modellezni.
2022. dec. 29. 20:06
 5/13 anonim ***** válasza:

„És én ebből azt szűrtem le, hogy egyenáramú hálózatnál mindig konstans az áram/feszültség, ezért biztos váltakozó áramról van szó.”

R-L és R-C körök egyenfeszültségre kapcsolásakor és lekapcsolásakor átmeneti jelenségek zajlanak le. Ezekről például itt olvashatsz:

[link]

R-L és R-C körök váltakozófeszültségre kapcsolásakor és kikapcsolásakor is vannak átmeneti jelenségek, de azok bonyolultabbak, mert nem mindegy, hogy a be- és kikapcsolás a szinuszhullám melyik időpillanatában történik.

Sok könyv van, például, ezek:

[link] félév--/Villamosságtan III/általános/V-TanS.pdf

[link]

[link]

Ezeken kívül számtalan mást is találsz, ha beírod a keresőbe: „elektrotechnika” vagy „villamosságtan”.

2022. dec. 29. 21:20
 6/13 anonim ***** válasza:
[link] félév--/Villamosságtan III/általános/V-TanS.pdf
2022. dec. 29. 21:21
 7/13 anonim ***** válasza:
Ez a link akar itt jó lenni, másold ki innen és illeszd be, akkor bejön.
2022. dec. 29. 21:23
 8/13 anonim ***** válasza:

Ami a könyveket illeti, szintén attól függ, hol vagyunk agyilag. Ha a középiskola első osztályában, akkor okésak az eddig olvashatóak. Ha villamosmérnöki karon valahol az MSC-ben, akkor nem. Akkor:

Geszti: Villamos művek, illetve újabb kiadásban Villamos Energiarendszerek

Bán: Villamosenergiarendszerek elektromágneses tranziensei

Bán: Villamos hálózatok tranziens folyamatai

L.V. Bewley könyvei

...

2022. dec. 30. 14:24
 9/13 anonim ***** válasza:

8

Nehogy már azt gondold, hogy csak az erősáramú, villamos energetikával foglalkozó könyvek a jók. Az elektrotechnika, nemcsak a villamos energetikából áll, rengeteg elektronikai könyv is létezik. Például csak egy: Barta István: Rádiókészülékek és erősítők

2022. dec. 30. 19:30
 10/13 anonim ***** válasza:

Vagy még kettő:

Ulrich Tietze – Christoph Schenk: Analóg és digitális áramkörök

[link]

[link]

2022. dec. 30. 19:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!