Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Az áram- és feszültségforrásná...

Az áram- és feszültségforrásnál milyen az áramnak és a feszültségnek a referenciairánya?

Figyelt kérdés

Ellenállásnál azt tudom, hogy ha nincs bejelölve egy feladatban mondjuk az árama, akkor tetszőleges irányban fel lehet venni és ekkor ahonnan "jön" az a pólusa van magasabb pontenciálon az ellenállásnak. Tehát ellenállás esetén az áram és a feszültség iránya megegyezik ha jól tudom. És ha számoláskor negatív érték jön ki rá, akkor azt jelenti, hogy a valóságban az ellenkező irányba folyik az áram.

De generátorok (áramforrás/feszültségforrás) esetében ez hogy van, azoknak is egyirányba mutat a feszültsége és az árama, vagy ott pont az van, hogy ellenkező irányúak?

Volt egy feladat melyet számoltam, de valamiért nem akart kijönni az eredmény. Miután megváltoztattam az önkényesen felvett áramom irányát és úgy számoltam (ugye így kirchoff törvénynél más lesz az előjel) akkor pedig kijött elsőre az eredmény. Most ez nem tudom, hogy az áramirány miatt jött ki, vagy pedig mikor először oldottam meg, úgy is kijött volna, csak elszámoltam valamit.

2022. dec. 16. 17:51
 1/8 anonim ***** válasza:
Semmi jelentősége.
2022. dec. 16. 19:53
 2/8 A kérdező kommentje:

Tehát ha egy kapcsolási rajzon van egy feszültségforrás és a feladat már bejelölte a feszültségforrás feszültségének az irányát, akkor amit felveszek áramot az mindegy, hogy a feszültséggel egyirányú, vagy pedig ellentétes?

És ugyanez igaz az áramforrásra is, ha már jelöltek be nekem áramot akkor mindegy hogy a rajta eső feszültséget milyen irányúnak veszem fel?

A feladat pedig nem emiatt nem jött ki, hanem csak elszámoltam valamit?

2022. dec. 16. 19:59
 3/8 anonim ***** válasza:
0%
De nem árultad el hogy milyen nevet adtál neki, hogy amiatt csúfolják, vagy más miatt. Meg azt sem, hogy a rokonok mit kifogásoltak. Mert ha pl. Dömperke a neve, akkor a kék Lego autó valóban disszonáns hatást kelthet.
2022. dec. 16. 20:01
 4/8 anonim ***** válasza:
"referenciaarány" Ilyen szó nincs is. A feszültségforrás pozitív felétől jelezzük a nyíllal a pozitív feszültséget. Pozitív áramot a feszültségforrás negatív kapcsától folyik a pozitív kapocs felé a terhelésen keresztül. Egyszerű esetben, ha van egy feszültséggenerátorod és egy ellenállásod, akkor a terhelésen a feszültség és az áramerősség ellentétes irányú.
2022. dec. 16. 22:09
 5/8 A kérdező kommentje:

Vagyis akkor a feszültségforrásnál ellenkező irányban folyik az áram mint amerre a feszültség esik. Ez áramforrásnál is így van?

Mert azt írtad, hogy az áram az a negatív kapocstól folyik a pozitív felé feszültségforrásnál. De a feszültség pedig mindig a pozitív kapocstól mutat a negatív felé, tehát oda ahova csökken. Jól értem?

2022. dec. 16. 22:14
 6/8 anonim ***** válasza:

Ha egy áramkörben egyértelműen megállapítható az áram és feszültség iránya, akkor azt érdemes bejelölni. Ha nem állapítható meg egyértelműen, akkor felveszel egy tetszőleges irányt, aztán a számítás végén, ahogy le is írtad kiderül, hogy jó irányba vetted-e fel.

4

„Pozitív áramot a feszültségforrás negatív kapcsától folyik a pozitív kapocs felé a terhelésen keresztül. Egyszerű esetben, ha van egy feszültséggenerátorod és egy ellenállásod, akkor a terhelésen a feszültség és az áramerősség ellentétes irányú.

Ne vezesd már félre a kérdezőt, ez éppen fordítva van, a fogyasztón a feszültség és áram iránya megegyezik, a generátorokon ellentétes:

[link]

3. oldal, 1. ábra.

A feszültséggenerátoron (feszültségforráson) és áramgenerátoron (áramforráson) is ellentétes a feszültség és áram iránya.

2022. dec. 17. 19:08
 7/8 A kérdező kommentje:
Rendben, köszi a választ. #6-nak ment a zöld kéz, többieket pedig lepontoztam.
2022. dec. 17. 20:05
 8/8 anonim ***** válasza:

Ez az. Pontozzad csak le azt aki nem ért egyet a te fos baromságoddal.

Te nyomorult.

2023. márc. 26. 08:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!