DC motor 1-2 mA, 0.5-2V, létezik ilyen?
Nem vagyok elektrotechnikus, de szükségem lenne egy olyan fogyasztóra (legjobb esetben motor), ami 1-2 mA-t vesz fel 2 és 0.5 V között, tehát ebben a tartományban mozog.
Van ilyen fogyasztó?
Fordítsuk meg inkább a dolgot.
Mi a célod, mire akarod rákötni a látványelemedet, mi működtetné?
"ez nagyon kevés, az egyetlen amit tudok javasolni az a lézer."
Ami meg sem nyekken ennyiről. a 2 mW-os lézer, aminek a leadott fényteljesítménye 2 mw, minimum 80-100 mW emergiát igényel a működéséhez, típustól függően. 80 mW alatt pl. driver nincs is hozzá, érthető okokból.
Amit 1-es ajánlott, egyetlen ellenállást, az a legegyszerűbb és teljesen megfelel, viszont az nem „látványos”.
Veszel egy nagy fényerejű piros LED-et. Ennek nyitóirányú feszültsége 2 mA nyitóirányú áram esetén 1,6 V környékén van. Egy nagyobb fényerejű LED, ha nem is nagyon látványosan, de 2 mA-rel már világít. Szükséges hozzá egy vele sorosan kapcsolt ellenállás: R=(Ut–ULED)/I=(2–1,6)/2=200 Ω. Ha a tápfeszültség 2 V, akkor csak a piros LED felel meg, mert a többinek a nyitóirányú feszültsége 2 V-nál nagyobb. De tényleg írd már le mi a célod ezzel, mert így csak találgatni lehet.
Suliba kell: házikészítésű barkácselemet szeretnék működtetni látványosan, plusz összehasonlítani kommersz aktív anyagokkal. Annyi, hogy ilyen kis gombelemeket készítettem, amiknek elég kicsi a kapacitása. Arra is gondoltam, hogy összekötök több elemet, hogy nagyobb legyen a teljesítménye.
Továbbá, lehet, hogy meg lesz a 3V is, csak más anyaggal kell próbálkoznom.
Valószíneleg egy logót fogok kirakni ledekből.
A logó szerintem jó ötlet, de több LED nagyobb áramot vesz fel, ahhoz 2 mA már biztosan nem lesz elég. A gombelemek helyett előnyösebb lenne két vagy három ceruzaelem. Ezek sokkal nagyobb árammal terhelhetők, mint a gombelemek. A ceruzaelemekkel több LED-et üzemeltethetsz, mint gombelemekkel és az üzemidő is több lesz. Mindegyik LED-del sorosan kell kapcsolni egy ellenállást, melynek értéke: R=(Ut–ULED)/I. A LED-ek már néhány mA mellett is világítanak, de látványosabban 10…20 mA-rel. A LED-eken eső feszültség azok színétől és kisebb mértékben a nyitóirányú áramától függ, 10…20 mA-nél:
Piros: ≈1,7…1,8 V
Sárga:≈1,9…2,1 V
Zöld: ≈2…2,2 V
Kék: ≈2,6…2,8 V
3 V tápfeszültség esetén, 10 mA-hez szükséges szabványértékű ellenállások:
piros: 120 Ω, sárga: 100 Ω, zöld: 91 Ω, kék 30 Ω
3 V tápfeszültség esetén, 20 mA-hez szükséges szabványértékű ellenállások:
piros: 62 Ω, sárga: 51 Ω, zöld: 47 Ω, kék: 15 Ω
Előnyösebb lenne három ceruzaelem, mert 4,5 V tápfeszültséggel és az annak megfelelő nagyobb ellenállásokkal valamelyest stabilabb lenne a LED-ek árama. Mellesleg ceruzaelemekkel már egy kis motort, zseblámpaizzót, vagy mást is üzemeltethetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!