Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hol és hogyan tudnék elektroni...

Hol és hogyan tudnék elektronikát tanulni? Többi lent!

Figyelt kérdés

Háttér sztori: Mindig is érdekelt az elektronika a szakmám mellet (informatika), de sosem éreztem egyik tanáromnál sem hogy normálisan megtanította volna ezt a részt, bár volt külön elektronika órám de abban a tanévben ütött be pont a COVID aztán a tanár nem tanított semmit szinte online oktatásban, de hasonló szakörre jártam ahol robotokkal foglalkoztam, ez nagyon megtetszett maga a robotika és az elektronika is.

Szóval, visszatérve hol és hogyan tudnék tanulni itthon elektronikát, hallotam erről az Arduino-s dologról, szóval azzal kéne? Vagy elmenni egy olyan suliba ahol képzés szinten tanítanak ilyet? Igazából csak olyan szinten szeretném megtanulni az elektrót hogy értsem hogy mi mit csinál és megértsem az elektronika világát, nem magas szinten kell elképzelni csak egyszerű jártas szinten (szóval nem mérnöki szinten) csak is hobbi szinten. (plusz az is hogy megyek egyetemre majd ott is kell elektronika). Nem tudom ki ismeri a mateking-et, de hasonló weboldalra gondolok mint az utóbb említett oldal, ahol megtanulhatnám újra az alapokat és egy kicsit jobban beletudnék lesni az elektronika világába.

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Erőt, egészséget!

Még egy spin off: Nem tudom hogy ez segít a válaszadóknak de én egyébként tanulásra nyitott fiatal vagyok szóval tárt karokkal várom a válaszokat!

2022. okt. 22. 19:05
 1/5 anonim ***** válasza:

Mi a célod, attól függ. BSc képzésen oktatnak elektronikai alapismeretek mérnökinfo szakon. Általában szokott választható tárgyként villamostervezés lenne és tulajdonképpen ez az a szint, ahol már konkrétan áramköröket vagy képes megtervezni és összerakni.

Az Arduino az inkább mikrokontrolleres irányzat. Kétféleképpen lehet Arduinot használni... Kész modulokat (~áramköröket) használsz vagy saját elektronikát kötsz mögé. Ha a kész modulokkal megelégszel, akkor tulajdonképpen csak az Arduino felprogramozását kell megtanulni és alapszintű elektronikai ismeretek elég ahhoz, hogy egy egyszerűbb rendszert valósíts meg. Pl. kapunyitó, kártyaolvasó, stb., ezekhez mind vannak előre legyártott áramkörök, amiket csak össze kell illeszteni és felprogramozni.

2022. okt. 22. 19:43
 2/5 anonim ***** válasza:

Arduino? Jó kezdés, de nem mentesít attól, hogy alkatrész szinten ne legyenek ismereteid.

[link]

határadatok, terhelhetőségek, diódák, tranzisztorok bekőtése, működése.

Lehet kezdeni univerzális, raszterpontokon furatgalvanizált szemekkel, hátul huzalozva.

[link]

Itt vannak általános ismertetések sok témakörben..

2022. okt. 22. 19:51
 3/5 anonim ***** válasza:

Veszel egy rendes elektró könyvet, és megtanulod az alapokat.

Ellenállások soros/párhuzaoms, vegyes kapcsolása. Kondik, tekrecsek, RLC körök viselkedése.

Tranzisztorok alapjai, helyettes0tő kapcsolásuk.

Műveleti erős0tők.

Boole algebra, digitális áramkörök.

Ezzel elleszel pár hetet. Ha rossz szakmunkásba jártál, néhány évet.

Ha végeztél, gyere vissza.

2022. okt. 22. 19:58
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat! Nagyon sokat segítettek, hálás vagyok érte!

#1. válaszoló

Célom az lenne, hogy rendelkezzek jó alapokkal az elektronikában, párhuzamban tudjam majd húzni a későbbi tanulmányaimmal, hogy ne legyen szenvedés majd későbbiekben. Ahogy említetted van mérnökinfón elektró ugyanúgy, szóval szeretnék legalább mérnökinfó BSc szintig eljutni. Egyébként engem inkább a hálózattervezés, és programozás irány érdekel, nem nagy célom lenne az elektronikával, ahogy említettem jól ismerjem az alapokat hogy ne legyen baj később. Az Arduinos dologra kitérve, vásárolni szerettem volna "Arduino Starter kit"-et de tudtam elektronikában nem vagyok annyira penge ezért szeretném jobban megismerni ennek a részét, mielőtt hozzálatok. Az hogy kézügyességem eléggé gatya az majd eldől ha megvásárlom ezt a kit-et, de azért köszi a tippeket.

#2. válaszoló

Valahogy éreztem nem lesz mentességem ez alól hogy ne ismerjem az alapokat, bár ezt el is akartam sajátítani. Egyébként a hobbielektronika.hu-t még a volt tanárom ajánlotta de nem emlékeztem rá ezért nagyon nagy hála, de egyébként mindkettő linket nagyon szépen köszönöm.

#3. válaszoló

Mint minden szakma mint az infó is akár tetszik akár nem, tudom hogy seggelős. Egyébként azóta találtam egy eléggé könyvet kezdésnek, szóval lehet megveszem és ha időm szakad belemélyedek egy kicsit. Neked is köszönöm szépen a válaszokat, és ha tudok jelentkezni fogok ugyanitt, pár hónappal vagy évvel később.

2022. okt. 22. 22:12
 5/5 anonim ***** válasza:

Nem muszáj starter kit Arduino tanulásához, használj valamilyen szimulátort.

Pl. [link]

Ezt később akár éles tervezésben is lehet használni, mert a kiköpött kód 1:1 működik valós rendszer esetében is.

2022. okt. 22. 22:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!