Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Okozhat-e problémát egy...

Okozhat-e problémát egy tirisztornál, ha folyamatos a kapuelektródán a vezérlőjel (nem impulzus-jellegű)?

Figyelt kérdés
Egy egyszerű lágyindító kapcsolást terveztem, ahol egy tirisztor kapuját nem diakkal, hanem egy RC taggal gyújtom be. Viszont itt nem impulzus van, hanem egy folyamatos feszültség, és mivel még nem használtam tirisztort, így nem tudom, hogy károsodik-e ettől...elvileg nem, de jobb, ha inkább tájékozódok, mert a legtöbb kapcsolásnál impulzusos vezérlést használnak...

#tirisztor #lágyindító #tirisztor vezérlés
2022. okt. 15. 22:41
 1/6 anonim ***** válasza:
48%
Annyi baja lehet, hogy túlmelegszik, szóval hosszabb használat után tapogasd meg hőmérsékletmérési célból és szükség esetén tegyél rá hűtőbordát.
2022. okt. 16. 08:55
 2/6 Szirty ***** válasza:
57%

"Annyi baja lehet, hogy túlmelegszik"

Hát a gate áramtól nem fog :)

2022. okt. 16. 12:28
 3/6 A kérdező kommentje:
Nem gondolom, hogy a gate áramtól melegedne. A lényeg, hogy egy relét kapcsol be, ami egy lágyindító része. Általában a relét egy sima rc-taggal kapcsolgatják, láttam néhány ilyen kapcsolást, viszont a lassú töltődés miatt a relé kontaktusai is lassan érintkeznek, ami pl. szikrázást, vagy melegedést produkálhat. A tirisztor viszont gyorsabban kapcsolja rá a feszültséget, így hirtelen húz meg, így kímélve a relét. A kondi feltöltődése után viszont nem szűnik meg a rajta lévő feszültség, így a gate-en is folyamatosan jelen marad. Ezt egy külön, „aux” tápról kapja (17V), aminek egyébként más funkciója van, egy combosabb, kapcsüzemű táp részére szolgáltat segédletet a mosfet meghajtónak...ez nem éppen egy szokványos használata a tirisztornak, itt mint egy kapcsoló eszköz működik.
2022. okt. 17. 15:09
 4/6 Szirty ***** válasza:

Szerintem ha betartod az adatlapján megadott határértékeket, akkor a világon semmi baja nem lesz.

Egyébként nincs az adatlapon a gate áram időbeli maximumára korlátozás.

2022. okt. 18. 05:59
 5/6 A kérdező kommentje:
Hmm, hát, ezek szerint akkor majd az idő, meg a használat eldönti. Köszönöm a válaszokat:)
2022. okt. 20. 14:52
 6/6 anonim ***** válasza:
Kikapcsolni hogy fog a tirisztor? Ha jól sejtem valami egyenfeszültségről működteted a relé meghizatást, de hogy fog elengedni a relé? Mert a tirisztor "úgy marad" zárva, ameddig a rajta átfolyó áram meg nem szűnik.
2022. okt. 20. 17:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!