Hálózati feszültség csökkentésére milyen lehetőség van?
"a szabvány 7,4%-ot engedélyez"
Pont előtte írom, hogy nem. :D
Az a baj, már máshol is írta egy napelemet használó illető, hogy ameddig az utcában egyedül volt napeleme, folyamatosan termelt vissza a hálózatra a napelem, ő volt az utca végén, legmesszebb a trafótól, a többiek fogyasztása jól lehúzta a feszültséget bőven 230 V alá, így tűző napon is le tudta adni az inverter a maximális teljesítményét. Viszont az utóbbi időben már minden második házon napelem lett az utcájukban, mindegyik visszatermel, így a hosszú utcai légvezeték végén nála már 240-245 V lett. Ha elkezdett ő is termelni, felment 250V fölé, és az inverter letiltott. A napelemek névlehes teljesítményének csak kb. a 10%-át tudta visszatermelni, így az egész gazdaságtalanná vált.
Azt találta ki, hogy akkor helyben megeteti villanybojlerrel, stb.
Akinek elektromos autója van, az sem igazi megoldás, mert nap közben a kocsi általában nincs otthon, használatban van, nem lehet megetetni vele a naperőmű energiát.
A trafó megoldás lenne, de egy kis veszteségű 8-10 kW teljesítményű toroid trafó irgalmatlan drága lenne. És az lenne vele a gond, hogy bár az áttétele miatt a ház felőli oldalon lenne 230 V, a szolgáltató felőli oldalon felnyhatomná akár 260-ig is.
Ha olcsóbbak lennének az akkuk, akkor már egy szigetüzemű naperőmű is jobb megoldás lenne, mint ez a hálózatra rátáplálásos módszer.
5. vagyok. Akar a fene kötözködni... Egyszerűen csak nem értem miért baj neked ez a feszültség (Tudod egyáltalán hogy hogyan és hol kell mérni?) Ráadásul tőlem függetlenül mindenki más is ugyanazt írta.
A 247-et miből számolta ki? Matematikus Ön? Jó lesz az 258-nak is! Ne 230V-ból indulj ki, hanem 240-ből! Látod, fogalmad sincs az normális értékekről. Aztán amikor ketten 1-1 keresztkérdéssel rávilágítunk a súlyos hiányosságaidra, akkor pedig támadsz azzal, hogy kötözködni akarok. Nem kötözködni akarok, hanem segíteni abban, hogy ne csinálj baromságot és ne gyújtsd fel feleslegesen a házadat.
Azt tudod egyáltalán, hogy a 240V az mi? Segítek, erre keress rá: effektív érték. De linkelem is neked, nehogy gépelned kelljen két szót fölösbe: [link]
Namost akkor fogd meg erősen a fotel karfáját és szorítsd erősen nehogy leessél! Kész vagy? Akkor almondom, hogy a maximális feszültség - másodpercenként kétszer - nem 240V, hanem a sinus hullám csúcsán 350V körül van. Hogy pontosan mennyi, azt számold ki, látom megy a matek.
Nem, még most sem kötözködöm!
#11:
"a szabvány 7,4%-ot engedélyez"
Pont előtte írom, hogy nem. :D <---- Hiába írod, attól még, de, annyi.
Egyik szolgáltató oldalán található dokumentumból idézek:
1.2. Tartós eltérés a névleges vagy megegyezéses feszültségtől
Kisfeszültségen a névleges feszültség 400/230 V.
Összeférhetőségi szint: a fázisfeszültség effektív értékének egyhetes mérése alatt (bármely nap) a 10 percre átlagolt értékek 95 %-ának az UN ±7.5 % tartományában kell lennie. Ezen túlmenően az egy hetes mérés valamennyi 10 perces átlagértékének a névleges érték +10/-10% tartományába kell esnie.
Biztos vagyok benne, hogy ezt is ki fogod magyarázni...
#15 kimagyarázni? Az pont olyan rosszindulatú kifejezés, mint te. Nekem nem kell semmit kimagyaráznom, mert egyébként egyszerű a képlet. Arra reagáltam, hogy valaki beidézte a szabványt a 10 %-al - ez magában igaz, csak nem az a mérvadó, hanem az energiahivatal által jóváhagyott üzletszabályzat. Na és, ami a szabványban a 10 %, az az üzletszabályzatban a 7,5 %. A 95 %-os időben kell, hogy érvényes legyen érték :D
Egyébként vannak további előírások is, például:
a feszültség növekedés mértéke naponta néhányszor rövid időre (max 3 perc) túllépheti az Uc +15 %-ot, de az Uc +20 %-ot nem haladhatja meg.
...de az idő nagy része akkor is az idő 95 %-a.
Tegnap is fotelvillamosmérnököket kellett (volna) meggyőzni, meg ma is ez a menü? Komolyan mondom inkább áttelepülök az ezotéria rovatba és térítem a balatontagadókat...
Te kérdező mindhárom fázisra szeretnél 1-1 10kW-os trafót kötni?
És akkor csodálkozunk ha nem engedik magyarországon az erékélyre telepíthető napelemes rendszereket.
#14, ezt nagyon elnézted. De így jár az, aki teljesen fogalmatlan az adott részterülethez. Nem 240 V-hoz kell viszonyítani, hanem 230-hoz.
A #15 be is idézte az üzletszabályzatból.
A szabványban meg ez van:
4.1. Általános követelmények
...
A szabványos névleges feszültség, Un közcélú kisfeszültség esetén Un=230 V legyen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!