Parhuzamos kapcsolasnal miert igy kell szamolni I2 I3?
Ugye van egy parhuzamos kapcsolasim es van rajta ket ellenallas!
Ami parhuzamosan van kapcsolva
I2 = r3/(r2+r3)*I
Ezt miert igy kell?
vagy így,
I3=I·R4/(R3+R4) de ezt minek így kell számolni? :O
Két párhuzamosan kapcsolt ellenálláson azonos feszültség esik és egyenlő a két párhuzamosan kapcsolt ellenállás eredőjének és az eredő áramnak a szorzatával:
U=I1·R1=I2·R2=I·R1·R2/(R1+R2)
Ebből kifejezve I1-et: I1=I·R1·R2/(R1+R2)/R1=I·R2/(R1+R2)
Hasonlóképpen I2=I·R1/(R1+R2)
Ezt nevezik áramosztó képletnek.
#2-nek:
Én egy könnyebben megjegyezhető formulát használok:
R1 és R2 párhuzamos eredő ellenállása:
1/(1/R1+1/R2)
#4-nek:
Nekem azért egyszerűbb az enyém, mert lényegében az ellenállások reciprok-összegeinek reciproka. :D
"Én egy könnyebben megjegyezhető formulát használok"
Az egész világ rajtad kívül meg egy könnyebben számolható formulát. :D
Volt egy humoros kisregény vagy novella címét sajnos már elfelejtettem, főhőse 1956 novemberében befelé lopakodott a határon, és emiatt disszidens helyett visszidensnek lehetett nevezni. :D Vannak ilyen magányos antihősök. :D
A kérdéssel az az egy baj van, hogy normális oktatásban ezt úgy adják elő, mint #1, nagyképűen levezetésnek hívhatnánk, de lehet, hogy kisképűen is. Ohm és Kirchhoff urak kellenek csak, mások nem. És akkor nem tud felmerülni a kérdés, hogy ezt miért így kell? Mert akkor a tanulóban megvilágosodott, hogy a célképlet egy gyakorlati könnyebbség, de bármikor végigszámolhatja Ohm és Kirchhoff urak segítségével is.
Persze, ha levezették a csapatnak, csak aznap halálos beteg volt, vagy az órán a szomszéd lány melléről álmodozott, akkor benne van a hiba.
Igen, létezik három tagra is replusz képlet:
Re=1/(1/R1+1/R2+1/R3)=R1·R2·R3/(R2·R3+R1·R3+R1·R2)
Ezt fel lehet írni akármennyi tagra is, de ebben az esetben már könnyebb megjegyezni az eredeti képletet. Azért valljuk be őszintén, annak idején mi is inkább a szomszéd lány melléről álmodoztunk, mint a tananyaggal foglalkoztunk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!