Lehet -e spórolni azzal, ha kapcsolgatjuk a villanyt?
Konkrétan arra gondolok, hogy ha pl.: 30 percen keresztül a konyhában vagyok és ott "égetem" a villanyt a 30 perc alatt. Majd 5 percre kimegyek a konyhából és lekapcsolom, majd amikor újra visszamegyek, 5 perc múlva újra felkapcsolom.
-Spórolok -e vele, ha naponta többször fel és le kapcsolgatom. Esetleg érdemesebb folyamatosan felkapcsolva hagyni, ha kevés ideig maradok távol az adott helyiségtól?
5perc..., nem számít. Amúgy érdemes figyelni erre.
Pl ha tv csak háttérzaj, akkor rádióra váltani.
Sokszor 5 perc az sok kWh még egy kicsi fogyasztású fényforrás esetében is.
Viszont ha sokat kapcsolgatod a lámpát, akkor előbb fog tönkremenni.
Példaként egy 6 W-os LED lámpa esetén:
Ha naponta 30 perc az üzemideje, de 5 percre kikapcsolod, akkor a megtakarítás egy év alatt: W=0,006·365·5/60=0,18 kWh
Ez 40 Ft egységárral számolva 0,18·40=7,2 Ft. Még egy hagyományos 60 W-os izzólámpánál is csak 72 Ft. Ezért nem érdemes rövid időre kapcsolgatni. Semelyik lámpának nem tesz jót, ha ki-be kapcsolgatják, mert így hamarabb tönkremehet. Ha a kapcsolgatás miatt tönkre megy a lámpa, akkor, amit megspórolsz a villanyszámlán, azt bőven megfizeted egy új lámpa árában.
Egyszer egy könyvben olvastam, hogy a takarékossági intézkedések nem a takarékosságot vannak hivatva elősegíteni, hanem a takarékosság szellemének fenntartását. :)
A 60 W-os izzó fénykorában kissé más volt a helyzet. Ha például a lakossági teljesítményigény az esti igény kétharmada volt, és ha nem volt gyakorlatilag más, csak izzók meg egy néprádió, akkor, ha mindenki helyiségről helyiségre járva az elhagyottban lekapcsolta volna, így felére csökkentve az igényét (két izzó helyett egy), akkor az ország teljesítményigénye egyharmadnyit csökkent volna, ami 1960-ban elég kemény előny lett volna. És villanyszámlában is annyi lett volna a megtakarítás. Ami faluhelyen, ahol az élet a villany előtt elég zártan folyt, de a számla fizetéséhez el kellett menni a piacra, eladni egy csomó tojást, szintén számíthatott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!