Négytagú C-R fázistoló lánc. Hogy lehetne ezt kiszámítani?
Figyelt kérdés
Négytagú C-R fázistoló lánc:
A bemeneti feszültség állandó, a frekvencia változik. Mekkora frekvencián lesz a bemeneti és kimeneti feszültség közötti fázisszög 180°, és mekkora ezen a frekvencián a csillapítás?
#elektronika #Négytagú C-R fázistoló lánc
2022. aug. 16. 13:00
1/4 anonim válasza:
Ha nem augusztus lenne, azt hinném, a házidat akarod megíratni valakivel. Nem tudom mihez kell neked, az biztos, hogy negyedfokú hálózatra ezt kézzel kiszámolni nem fehér embernek való munka, én a helyedben bedobnám valami szimulátorba (LTSpice ingyenes és tökéletesen alkalmas erre.) A koca megoldás persze az lenne, hogy fogjuk a felüláteresztő CR-tagot, és negyedik hatványra emeljük a kaszkád miatt, 1/(RC) körfrekvencián mindegyik tag 45 fokot tol és 3dB a csillapítása, tehát 1/(RC) körfrekvencián lesz 180 fok a tolás és kb. 12dB a csillapítás. Ez hobbiprojekthez talán még működik is, de persze ordas nagy lódítás ez a kaszkádosítás, mert terheletlen esetre valid átviteli függvényeket szorzunk össze, márpedig itt az utolsó fokozaton kívül mindegyik terhelt, és valószínűleg alkalmazásban az utolsó fokozat is terhelt lesz (impedanciaillesztés szükséges a konkrét értékek megállapításakor.) A BME-n sem várjuk el a hallgatóktól, hogy másodrendű nagyobb hálózatot kézzel analizáljanak, rádióelektronikából nagyobb fokú LC Csebisev-szűrőket zérusokat beiktatásával azért tervezünk, de ökölszabályok mentén. A helyedben szimulálnám, mert ha megnézed szimplán egy másodrendű hálózatra, az átviteli függvény ezen az egyszerűsített módon s^2*R^2*C^2 / (1+2*s*R*C+s^2*R^2*C^2), azaz s = j/(RC) komplex körfrekvencián a fázistolás 90 fok, a csillapítás 6dB, miközben igazából ha kialgebrázod a feszültségosztásokat, ugyanazon a frekvencián ugyanúgy 90 fok a fázistolás, de a csillapítás 9,54dB (20*log(1/3)). Szóval ennél a négytagúnál 1/RC körfrekvencián valóban 180 fok lesz a fázistolás, de a csillapítás a ránézésre 12dB helyett bőven 20dB felett lesz. Ha adott frekvencián akarsz 180°-ot tolni, inkább invertáló erősítőt vagy hibridet használnék a helyedben.
2/4 anonim válasza:
#1, ő itt vizsgáztatja a népeket. :)
3/4 anonim válasza:
#2 Már privátban megbeszéltük, speciel én voltam az ügyeletes idióta. :)
4/4 A kérdező kommentje:
3-assal valóban vitatkoztunk egy másik kérdésben, de láss csodát, a végén mégsem maradt harag köztünk. Egyébként nézz körül, jó néhányszor mennyi marhaságot irkálnak ide, az olyanokra igencsak ráférne egy vizsga.
2022. aug. 19. 23:08
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!