Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mely szabványos ellenállás és...

Mely szabványos ellenállás és kondenzátor értékekből érdemes felhalmozni? Ha ±5%tűrésű 47kΩos ellenállás pontosan 47.000Ω, akkor az ugyanaz, mint ±1%os tűrésű párja?

Figyelt kérdés

Az tudható, hogy 555 IC-ből mindenki raktároz, mert az "jó mindenre is" de az 1Ωos ellenállástól a 10MΩig rengeteg féle van. Szintígy a kondenzátoroknál is. Szóval ki mely szabványos ellenállások beszerzését javasolja? (Egy féléből max 25 darabot halmoznék fel egyszerre, a bármikori "na most kell" felhasználásra. A 25db*~50féle felhalmozása hely és pénzigényes, ráadásul feleslegesnek is látom)

Esetleg más "fontos" és gyorsan fogyó alkatrészek?

2022. aug. 7. 21:45
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

10 Ω alatti és 1 MΩ feletti ellenállásokra általában ritkábban van szükség. A 10 MΩ, vagy afeletti nagyon ritkán szükséges. Aztán az ellenállásokból különböző teljesítményűek is vannak. Kondenzátoroknál bonyolultabb a helyzet, mert ott a kapacitáson kívül a feszültségre is figyelni kell, illetve különböző félék vannak: kerámia, fólia, elektrolit, stb. A beszerzendő alkatrésszám így vészesen növekszik. Szerintem nincs értelme ezeket otthon úgy raktározni, hogy mindenféléből beszerzel mondjuk 10-20 darabot, mert lehet, hogy egyesekre soha nem lesz szükséged. Nekem sok alkatrészem van itthon, de a legtöbb bontott, kidobott, már nem használt készülékekből valók. Újat csak akkor veszek, ha valamelyik nincs itthon, akkor viszont úgy, hogy a szükséges darabszám kétszeresét, így marad tartalékban is. Olyan alkatrészeket szerezz be, amik ahhoz szükségesek, amivel foglalkozni szeretnél. Azokból esetleg többet, mert mindig előfordulhat, hogy kísérletezgetés közben tönkremegy például egy dióda vagy tranzisztor.

9#

Nekem is van jó néhány régi germániumdiódám, germániumtranzisztorom, igen ezekre már nagyon ritkán van szükség. Például kinek kell ma már GDK1, P13, OC1070, OC1016, stb.? Én eltettem, néha meg lehet nézegetni, lehet rajta nosztalgiázni, de ma már gyakorlatilag semmire nem használhatók.

2022. aug. 8. 20:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!