Miért esik ennyire a feszültség?
Ha meg kapja a 12V és a mosfet be kapcsol akkor a feszültség nagyobbat esik mint amennyit számolok.
R2 -esetén 0.0025 ohm
R3 -7,5 ohm
R1 - 33ohm
D1 - 1n4007
Mosfet esetén 9,8 V-ra.
Ha kiveszem a mosfetet akkor a számítás meg egyezik a méréssel.
A Mofetet job kiváltani tranzisztora.
Vagy mi okozza ezt a jelenséget?
Hol esik a feszültség? A MOSFET-en?
Hogyan számolod?
Mennyit számolsz, mennyit mérsz, hol méred?
Mekkora a feszültség a gate és a source között?
Te most a pozitív ágat szeretnéd kapcsolgatni egy N-csatornás fettel? Ugye neeeem?
Mekkora a vezérlőjel, amit rákapcsolsz? Ha az is csak 12V, akkor a Gate és a Source között mindenképpen marad akkora feszültség, ami a fet kinyitásához kell.
Ha a kapcsolóelemet csak ott tudod elképzelni, ahol most van, P csatornás kell.
Vagy tedd át úgy ezt, hogy a Source a negatív tápon van, és a terhelésnek nem a pozitív, hanem a negatív oldalát kapcsolgatod. A terhelés szempontjából mindegy, a 12 voltot meg fogja kapni.
N csatornás FET sem ördögtől való a pozitív ágban (tekintve hogy P csatornás MOSFET ritka, drága és meglehetősen rossz tulajdonságokkal rendelkezik). Csak hát más kapcsolástechnika kell hozzá.
Ez csak széljegyzet, nem tudom a kérdező mit akar ezzel a kapcsolással. Én is a GND-re tenném a FET-et!
A feszültséget a shunt ellenálláson mérem hogy mennyi esik rajta.
Igen a Gate 12v és a source is.
Vout = Vin*(Rload/Rload+shunt)
Vout = 12*(7,5/7,5+0,0025)
Vout = 11,996
Át csináltam úgy hogy a Source lábra a - és a Drain lábra pedig a terhelés.
Terheléskor a feszültség le esik 11,56 V a shunt és a terhelés között 11,44 V mérek.
Terhelést ki cseréltem 2,5 ohm.
Vout = Vin*(Rload/Rload+shunt)
Vout = 11,56*(2,5/2,5+0,0025)
Vout = 11,54
Ha a Shunt ellenállást a negatív oldalra teszem a Source lábhoz akkor 0,9V mérek.
Ez így valós vagy valamit elmérek?
Az áram pedig 4,2 A.
"Igen a Gate 12v és a source is."
Ha így lenne, akkor az a FET nem nyitna ki! :)
A MOSFET attól nyit ki hogy a gate kivezetésen a source kivezetéshez képest feszltségkülönbség van.
Nincs az a (működőképes) MOSFET ami kinyit ha ez a feszültségkülönbség nulla!
Valamit nagyon benéztél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!