Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Macro lencse vagy Close-up...

Macro lencse vagy Close-up lencse vagy close-up filter?

Figyelt kérdés

Eddig csak epuleteket, csaladot, baratokat, allatokat, termeszetet, ilyesmit fotoztam. Canon EOS 450D-m + 18-55mm IS lencse + a par napja vasarolt 70-300mm IS USM.

Szeretnek makro fotokat csinalni, viragrol, bogarakrol, stb. A makro obi 100mm eleg draga kb 500 euro (tudom van mas opcio is sigma stb.) , az 500d close up lencse sem tul olcso (vagy 100 euro) a close up filterek 3-4 db-os csomagban (1x 2x 4x 10x?) meg valami 20-25 euro. Arban oriasi kulonbsegek vannak, a makro lencse kizarva az nagyon draga, mekkora a kulonbseg a 3 (ill. 4) darabos close up filter keszlet es a canon 500d close up lens kozott? Miert hivjak lencsenek az egyiket es filternek a masikat, nem ugyanaz?

2010. szept. 20. 16:05
1 2
 11/11 A kérdező kommentje:

hatha valaki meg olvassa, leirnam, hogy megvettem az 500D-t es hogy imt kell tudni rola, bar meg nem teszteltem eleget (miota megvan 3 hete kb azota allandaon szar az ido szoval nincs kedvem kimenni fotozni, itthon meg nincs sok tema, bar csinaltam 1-2 teszt kepet mecses olvado viaszarol + rantotthusrol is:D, lehet belinkelem majd), na mind1 addig is amit szerintem tudni kell:

-kb 100 euro volt nekem az ara de en itt helyben (irorszag) vettem ill. rendeltem meg egy fotosboltban (nyilvan vannak olcsobb megoldasok, e-bay, vagy olcsobb orszagok boltjai stb)

-ez egy 2 dioptrias elotetlencsenek felel meg tehat ha megveszed 20-40 euroert az 1+2+4dioptrias olcso kit-et (akkor annak a kozepso lencsejenek felel meg) viszont ez azt mondjak sokkal jobb kepet ad (pl a kep szelei nem sotetebbek, nem kell levagni belole, nincs akkora torzulas, stb.)

-ha igazan nagyot akarsz nagyitani akkor 300mm-en hasznalod, ekkor viszont marha kicsi a melysegelesseg (szerintem talan 2-3millimeter) es a legjobb melysegelesseget ugy kapod ha vegtelenre fokuszalsz

-az 500d-ben a D annyit takar hogy ket lencsebol all a cucc (bar ez nem latszik rajta kivulrol), az 500 meg azt hogy 500mm (50centi)-re kell legyen a targy (tehat a fokuszalas nem ugy megy hogy a fokuszgyurut tekergeted, hanem hogy vegtelenre teszed es elore-hatra mozogsz a kameraval

-ami gondot okoz nekem, az a feny mennyiseg

elvileg azt a szabalyt mondjak hogy a zarsebesseg 1/focal length kell, ha nem akarsz elmosodott kepet ami 300mm-nel 1/300 lenne de csak 1/200ig lehet vakut hasznalni (itt jon be az kep stabilizator amivel nyersz kb 3 F-stoppot), tehat 1/200-zal + vakuval mar allithatsz kisebb blendet, bar a melysegelessegen nem nagyon javit) ... oszinten szamit hogy 2.5 vagy 2.7millimeter a melysegelesseg? ha mondjuk egy lepket fotozol?... hat mondjuk annyi hogy ha a labara fokuszalsz akkor szorszal a laban is eles lesz?:D

namind1 ez a makrofotozas

viszont amit meg akarok tesztelni majd ha nem 300-on hanem mondjuk 100-300ig a teljes tartomanyban megnezni az elesseget, csak mondjuk 100mm-rol 50 centire levo targy mar nem lesz az a tipikus makro nagyitas, mondjuk a kepbe 9-10 centi szeles "anyag" kerul, ekkor mar egy darazs nem lesz mondjuk eletnagysagu de cserebe kapsz 2-3 centi melysegelesseget...(ez csak sacc volt de... na majd veszek egy centi szalagot vagy egy vonalzot es lefotozom, megnezem az elesseget:D)

2010. nov. 17. 20:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!