Macro lencse vagy Close-up lencse vagy close-up filter?
Eddig csak epuleteket, csaladot, baratokat, allatokat, termeszetet, ilyesmit fotoztam. Canon EOS 450D-m + 18-55mm IS lencse + a par napja vasarolt 70-300mm IS USM.
Szeretnek makro fotokat csinalni, viragrol, bogarakrol, stb. A makro obi 100mm eleg draga kb 500 euro (tudom van mas opcio is sigma stb.) , az 500d close up lencse sem tul olcso (vagy 100 euro) a close up filterek 3-4 db-os csomagban (1x 2x 4x 10x?) meg valami 20-25 euro. Arban oriasi kulonbsegek vannak, a makro lencse kizarva az nagyon draga, mekkora a kulonbseg a 3 (ill. 4) darabos close up filter keszlet es a canon 500d close up lens kozott? Miert hivjak lencsenek az egyiket es filternek a masikat, nem ugyanaz?
kosz, hogy mas opciokat is mondasz, de mar igy se konnyu dontenem a 1x,2x,4x (10x) filter pakk es az 500d close up lencse kozott...mert 30 es 130 kozt pont 100 euro kulonbseg (es ez csak korulbeluli ar volt amit saccoltam) ahhoz h tudjak donteni ki kene probalnom oket
persze gondolom itt is (mint altalaban) a nagyobb ar jobb minoseget jelent, csakhat az 500d az egy db "fix" lencse mig a masik 4 lencse akar ossze is lehet kombinalni 1+2+4+10=16x valamit adva (16x kozelebb zoomolhatok?) na ez sem teljesen tiszta nekem... viszont lehet hogy a minosegnek nagyon a rovasara menne (melysegelesseg, torzulas a sarkokban, stb) ... ilyesmiken ragodom, es egy profi fotos lehet h segiteni tudna donteni...:D
Márpedig fogsz hallani még egy verziót: közgyűrűsor. DSLR gépeken nem szórakoznék filterekkel, nehéz velük dolgozni, mert csökkentik a mélységélességet, ráadásul csak egy szűrőmérethez jók. Mondjuk közgyűrűvel meg a fény lesz kevesebb, de ilyenek a kompromisszumok.
Olvasgass még róla picit:
kozgyuru sor az az amit "extension tube"-kent hivnak angolul? mert foleg angol nyelvu oldalakon neztem utana.
ext. tube-ot nem akarok, mert nem tetszett annyira amiket irtak rola (legalabbis makrofotozashoz)
itt lattam egy eleg atfogo cikket a (makro) lencse/tube/filter valasztas temarol (gyakorlatilag ez a link valasz lehetett volna a kerdesemre):
meg 1 erdekes videot itt:
http://www.youtube.com/watch?v=U7rrEQxjHmA
mindketto azt mondja a close-up filterekre "DONT BUY 'EM" ..."THEY ARE TERRIBLE...." ... "FORGET ABOUT IT" :d
A dontesem asszem mar megszuletett... Makro lencse nagyon draga, tehat a ket olcsobb verziobol az 500D close-up lencse lesz amit megveszek szerintem.
Csak jo lett volna hallani 1 profi fotos velemenyet (jo ok persze azt mondanak hogy vegyek rendes 180mm vagy 100mm macro lencset, csak nincs ra 600-1200 dollarom:D).
A link is csak azt mondja a közgyűrűről, amit én is: fényt vesztesz. De vagy emiatt kell lerekeszelni, vagy a kis mélységélesség miatt.
Az igazság az, hogy nincs jó megoldás a makro obin kívül. Ebben az egyben verik nagyon a kompaktok a tükrös gépeket, mert egy fuji s1600 képe versenyképes makro módban egy 250 ezres felszereléssel.
Nekem egy canon 100 f2.8L IS USM makroobim van, azzal nem száll semmi versenybe. De használtan is 180 ezer.
Mindenképp azt javaslom, hogy mielőtt veszel, próbáld ki valahogyan. Akár úgy, hogy felmész az indexes makro témába és keresel segítőkész embereket, akik egy hétvégén megmutatják a felszerelésüket.
Továbbra is egy Kenko közgyűrűt javaslok, de az bisztos, hogy az 500d lencse még mindig jobb, mint a close-up filter. De egyiket sem használtam, csak olvastam róluk és képeket nézegettem.
a baj az, hogy minden oldal/review video/leiras azt irja, hogy a legtobb fotosboltban nem tartanak ilyet raktaron, tehat kiprobalni nem lehet (csak rendelesre hozzak meg)
mastol sem tudok kolcson kerni meg ilyesmi (mivel kulfoldon elek mar 3 es fel eve) kiprobalni tehat nem tudom... a fotos boltba ahol vasarolok kicsit dragabbak a cuccok (pl a 100as makro obi 625euro) mint hashol, de nekem megeri az a 30-40 eurot rafizetni a garancia miatt pl nem kell messzebbre utaznom stb
egyebkent megneztem most az 58mm olcsobb mint a 62-67 stb. ahogy elneztem a kisebb atmeroju cuccok mindig olcsobbak:D. az amazonon lattam 80 dollarert, ami nem olyan veszes
(eloszor azert ijedtem meg mert 2-3 oldalon kulonbozo arakat lattam 130-180 dollarig, de mostmar latom hogy azok a 60-70mm atmerojuek, azok dragabbak)
L-es es (minden parametereben ugyanolyan) sima kozt mennyi a kulonbseg?
mert latok 550euro korul 100mm makro f2.8-ast es 755euroert meg L-est
Én inkább a telédre vennék filtert, mint a nagylátóra. Ezt most hirtelen nem tudom megmagyarázni, de a telék mindig jobb makrotulajdonságokkal bírnak, mint a nagylátók (70-200 kétszerezővel pl. már egész jó makro képeket csinál, pedig köze nincs ehhez az ághoz.) Ráadásul a 70-300 USM, ami azt jelenti, hogy kapcsolgatás nélkül lehet a manuálfókuszt használni. Ez hasznos lehet, bár a makro képek nagy része teljesen manuálfókusszal készül.
Az L és a nem L között a különbség ég és föld, de már a sima is egy nagyon komoly üveg, nem kell neked több. Én az enyémet stabis kisteleként használom koncertfotózáson, mert sokkal jobb a képe f2.8-on, mint a nagytelémnek és az autofokusza is nagyon hasít. De erre neked úgyse lesz szükséged, természetfotóhoz (és portréhoz) marha jó bármelyik százas makro obi.
(Az L még időjárás és porálló, azaz esőben is lehet megfelelő vázzal használni, és nem változik a hossza fókuszáláskor. Ezek fontos dolgok, de profi szinten. És még egyszer: a canon 100 f2.8 makro nagyon jó objektív)
Garancia: lehet kérni EU garanciát, ez esetben az EU-ban vásárolt cuccodat a Kamera Kft. is javítja itthon. Érdemes utánanézni, én Ausztriából vettem így cuccokat (bár a garancia lejártáig semmi baja nem volt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!