Ez mi a bánat lehet? Nyugdíjas híradástechnikusok talán tudják.
9 Győri út
A fenti linken látható utcaképen a ház tetejére a kémény mellé épített gömböt formázó tüskés vaskóceráj mi a francra volt való? Többnyire Pesttől távoli helyeken, régi házakon fordul elő kinézetre pontosan ugyanilyen cucc. (Véletlen, hogy épp ezt linkeltem be) Valószínű eljárt fölötte az idő, régen jó volt valamire... Na de vajon mi lehet? Hogy fogok így nyugton aludni, hogy nem tudom a választ? :)
- remek ötlet ütötte meg a fülemet: gömbvillámcsapda vagy fluxuskondenzátor. :)
Biztosan nem házi buhera, mert máshol is van pontosan ugyanilyen: Kaposvár:
Attól, hogy máshol is van ilyen, tényleg házi buhera (esetleg megjelent az Ezermester újságban, és többen is készítettek hasonlót). TV-antenna, csak a ház tulajdonosa esztétikailag nem tartotta kielégítőnek a vétel szempontjából megfelelő alakzatot, úgyhogy kidíszítette.
Kérdező, aludj nyugodtan, tekints múzeumi tárgyként az ilyenekre :) Amúgy tényleg érdemes lenne megőrizni, érdekes kortünet.
Csodálkoznék, ha a Rádiótechnikában lett volna ilyen "tévéantenna".
Mert bár ez annak készült, de sokkal inkább valamiféle fura esztétikum határozta meg a formáját, mint a jó vételhez szükséges paraméterek.
Valami helyi vasas szaki csinálhatta őket, rádiótechnikai ismeretek teljes hiányával.
Jó térerő mellett bármilyen fémtárgy alkalmas lehet antennának, így ez is.
Felénk kiégett neoncsöveket használtak sokan, ezt soha nem értettem. Szerintem csak a rákötött vezeték biztosította a vételt, az üvegcsőnek legfeljebb távtartó szerepe volt.
2-es vagyok, én Zalaegerszeg környéki kis falukban (Zalaboldogfa, Bagod, Bak, stb.) láttam ilyeneket, meg ehhez hasonlókat. Például Bagod, Ady Endre út:
Megnéztem néhány falut a google térképen, ahol több, mint 20 éve a telefonhálózatot terveztük. Annak idején, sokkal több volt, most már alig találni ilyen antennát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!