Mekkora maximális teljesítmény bővítést ad az MVM az alábbi esetben?
Egy korábbi MVM-es papír alapján a méretlen fővezeték MKH 5x25, a mért fővezeték MHK 5x10.
A mért vezeték kb 50 centire az órától el van osztva 2 részre. Mindkettő ugyanilyen 5x10-es, egyik a garázsba megy, másik a lakásba.
A garázsban lenne szükségünk nagyobb teljesítményre. Mennyi a maximális amit engedélyeznek?
Szükség esetén az órából az elsztóig menő kábelt ki lehet cserélni vastagabbra, de az elosztótól a garázsba menőt esélytelen. (Társasház, 6 emeleten keresztül van levezetve valahol amikor még a társasház épült) A lakásba pedig elég a jelenlegi.
Hát, itt minden árammal megy (fűtés, meleg víz, főzés)... "gyárilag" 2x16+1x25 + 1x16(H tarifás) volt, ennyit kapott minden lakó. E-helyett van nekem 3x32 (és nincs H tarifa).
Nem tudom mi az általános, de azért 25mm^2-es vezeték elég vastagnak tűnik.... gondolom amiatt ilyen vastag, mert minden áramra lett tervezve.
Akkor úgy kérdezem hogy megy ez az engedélyezés? csak beadom és max elutasítják és kisebbel kell próbálkozni? Vagy ha ráírom, hogy 3x63A-t kérek, lehet, hogy mondanak egy kisebb értéktet?
A telejsítmány bővítés beadásához kell előtte villanyszerelő?
Kell, ráadásul regisztrált szerelőnek kell véleményeznie a hálózatodat és a fogyasztásmérő helyet.
Ha nem kell szabványosítani akkor be is adja neked a teljesítménybővítési igényedet. Nincs licitálás, meg kell jelölnöd az igénylőlapon a kívánt csatlakozási teljesítményt. Legfeljebb ha elutasítják akkor utána meg lehet kérdezni egyel kisebb értékeket elfogadnának-e.
"#2: Azért ezt nem hinném..."
De ha te fizetsz, akkor azt kapod amit kérsz. Ha 800 amper kell, akkor annyit.
Felmérik, megcsinálják a tervet, beárazzák, és csak ki kell penelned. Aztán hozzák az oszlopokat, az új trafót, új kábelezést, mindent ami csak kell. A szerelő nem ehhez kell. Hanem a rákötéshez. Illetve ha nem szabványos a mérőhelyed, akkor vagy ő csinálja meg, vagy akár te, de ő fogja aláírni hogy megfelelő vagy sem. Az igénybejelentőhöz még nem kell külső segítség, csak egy bejelentőlap és egy toll.
#9: Amiről te beszélsz az nem teljesítmény bővítés, hanem hálózatépítés azok alapján amit én olvastam az interneten.
A "rákötés"-t nem az áramszolgáltató emberei csinálják, akik cserélik a kismegszakítókat és utána új plombákat raknak fel? Vagy milyen rákötésről van szó?
Én aztán biztos hozzá nem nyúlok egy olyan vezetékhez amit le se lehet ott kapcsolni. Pláne, hogy le kéne vágni a plombákat előtte.
Akkor most végülis nem érem, hogy kell-e villanyszerelő vagy nem... Egyikőtök ezt írjá, másikótok nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!