Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan mérem meg multiméterrel...

Hogyan mérem meg multiméterrel, hogy jó-e egy ellenállás?

Figyelt kérdés

A birtokomban van egy SMA68 multiméter, amit akkor vettem, amikor a gyerkőcök születtek, hogy amatör módon megnézhessem, hogy van-e kábelszakadás, milyen álapotban vannak az elemek... stb...

Most azonban az asszonynak állt meg egy konyhaeszköze, amiben szintén első dolog a szakadásmérés volt. Hát sajnos nem az baj!

A laikus kérdésem az, hogy ha jó egy ellenálás (ugye most nem érdekel az értéke, amúgy 330kΩ, ami kérdéses)kellene-e sípoljon a multimeter ha a folytonosságvizsgálót a 2 lábához érintem!

A válaszokat előre is köszönöm.

Illetve a egy hibás kondenzátor esetén a kapacitásmérés nem a kondenzátorra írt értéket fogja mutatni?!

Avagy az áramkörben meg tudom-e nézni, hogy jó-e egy kondenzátor?! vagy ki kell forrasztani?! Mert ugye bent a nyákon, hiába teszem rá a kondi végéhez a mérőműszert, mert az áramkör nemcsak a mért alkatrészból áll, hanem megy az alkatrész 2 végétől számított másik irányban is.

2021. nov. 10. 21:00
1 2
 1/19 A kérdező kommentje:
Azért állok laikusként értetlenül a dolog mellett, mert a multimeter szépen kiméri a 330KOhm ellenállást. (egész pontosan 333.5, amit mér, ám tudjuk, hogy +-5% eltérése lehet az ellenállásnak) ám hogy, ha nem sípol a folytonosságvizsgáló?!
2021. nov. 10. 21:27
 2/19 A kérdező kommentje:
És amennyiben megtalálom a hibás alkatrészt, meg tudná valaki mondani, hogy Budapesten, hol lehet venni ilyen filléres alkatrészeket?
2021. nov. 10. 21:29
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

A szakadásvizsgálók jellemzően pár tucat ohm alatti ellenállásnál csipognak, hogy ne kelljen a műszert bámulni, mikor keresgélned a vezetékeket, persze mutatják is a kijelzőn ez ellenállás értékét.. A tiéd a használati ut. szerint 60 ohm alatt sípol.

[link]

2021. nov. 10. 21:48
 4/19 anonim ***** válasza:
100%
Az alkatrész kivételele/nem vétele a helyzettől függ, de ha bonyolultabb az áramkör két villanykörténél, akkor megzavarhatja a mérést a többi alkatrész.
2021. nov. 10. 21:51
 5/19 A kérdező kommentje:

@zoligyerek köszönöm!

Hát a kérdéses ellenállás bőven 60ohm felett van :) vagy úgy 2270Ohm-al :D úgyhogy várhattam, hogy sípoljon :D

Tehát akkor, ha kimérte a színkód szerinti értékét, akkor az ellenállásnak semmi baja. Az a baj, hogy olyan idétlen helyen vannak a szénkefék, hogy egy-egy kondenzátort ki kell forrasztani, ahhoz, hogy kivehessem, megnézhessem, hogy mennyire kopottak, még oda tudja-e rendesen nyomni a rugó a forgórészhez. Amúgy egy masszív szrkezet, Bosch készülék, nem dobnám el, ha csak egy ilyen filléres alkatrész ment ki belőle. márpedig, ha a motor jó, akkor minden egyéb alkatrész filléres benne.

Ha egy kondenzátor nem jó, mit mutat a teljesítmény mérő?!

2021. nov. 10. 22:13
 6/19 A kérdező kommentje:
Tudom sok videó van ami bemutatja hogy működik egy multiméter, ám sajnos ilyen specifikus kérdésekre nem kaptam választ.
2021. nov. 10. 22:16
 7/19 anonim ***** válasza:
Ha egy adott ellenállást akarsz megmérni, hogy jó-e, ill. azt hogy pontos-e az értéke, azt minden esetben az említett alkatrész áramkörből kiszerelt állapotánál tudod megtenni. Ha nem is szeded ki teljesen, de az egyik lábát kiszereled az azt tartalmazó körből. Minden más esetben belemésthetsz más nem kívánt alkatrészeket is, amik a mérésedet meghamisíthatják. A sipolós része az ilyen müszereknek egyébként egy nagyon kis feszültséggel mőködő szakadásvizsgáló, ami alapból NEM ellenállásmérésre való, hanem pl. vezetékszakadások behatárolására.
2021. nov. 10. 22:47
 8/19 Szirty ***** válasza:
100%

"Hát a kérdéses ellenállás bőven 60ohm felett van :) vagy úgy 2270Ohm-al"

Én úgy számoltam, hogy 333440 Ohm-mal van fölötte! :)

"egy hibás kondenzátor esetén a kapacitásmérés nem a kondenzátorra írt értéket fogja mutatni?!"

Általában igen. Vagy túlcsordul, vagy nem méri meg. Elkóknál jellemző az hogy lecsökken a kapacitás, ilyenkor kevesebbet mérni rajta mint a névleges érték.

Vannak azonban "viccesebb" kondenzátor hibák is. Amikor megmérve teljesen jó az értéke. Ám amikor az áramkörben van akkor teljesen máshogy viselkedik mint kellene.

2021. nov. 11. 07:31
 9/19 A kérdező kommentje:
Kedves #8, szóval, akkor hogy tudom meg, hogy jó-e az adott kondenzátor? (a 2 mérni kivánt kondenzátor egy-egy lába, amotor egy-egy szénkeféjének kimenetére van forrasztva, tehát egyik kondenzátor egyik, másik kondenzátor a másik szénkefére)
2021. nov. 11. 08:24
 10/19 Ypszilon1980 ***** válasza:
Mindenképpen ki kell emelni főleg a kondit az áramkörből, elkóknál az olcsó műszerek elég pontatlanok, de ha kb. 10-20%-al kevesebbet mér a névértéknél akkor nem jó. Van nekem olyan műszerem, ami marha drága, elvileg nagyon pontos úgy is, hogy áramkörben mérsz vele, de ezt én megcáfolom,mert úgy az sem mér jól. Ellenállásnál inkább szakadás a jellemző szerintem, ha elromlik.
2021. nov. 11. 14:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!