Hogyan mérem meg multiméterrel, hogy jó-e egy ellenállás?
A birtokomban van egy SMA68 multiméter, amit akkor vettem, amikor a gyerkőcök születtek, hogy amatör módon megnézhessem, hogy van-e kábelszakadás, milyen álapotban vannak az elemek... stb...
Most azonban az asszonynak állt meg egy konyhaeszköze, amiben szintén első dolog a szakadásmérés volt. Hát sajnos nem az baj!
A laikus kérdésem az, hogy ha jó egy ellenálás (ugye most nem érdekel az értéke, amúgy 330kΩ, ami kérdéses)kellene-e sípoljon a multimeter ha a folytonosságvizsgálót a 2 lábához érintem!
A válaszokat előre is köszönöm.
Illetve a egy hibás kondenzátor esetén a kapacitásmérés nem a kondenzátorra írt értéket fogja mutatni?!
Avagy az áramkörben meg tudom-e nézni, hogy jó-e egy kondenzátor?! vagy ki kell forrasztani?! Mert ugye bent a nyákon, hiába teszem rá a kondi végéhez a mérőműszert, mert az áramkör nemcsak a mért alkatrészból áll, hanem megy az alkatrész 2 végétől számított másik irányban is.
A szakadásvizsgálók jellemzően pár tucat ohm alatti ellenállásnál csipognak, hogy ne kelljen a műszert bámulni, mikor keresgélned a vezetékeket, persze mutatják is a kijelzőn ez ellenállás értékét.. A tiéd a használati ut. szerint 60 ohm alatt sípol.
@zoligyerek köszönöm!
Hát a kérdéses ellenállás bőven 60ohm felett van :) vagy úgy 2270Ohm-al :D úgyhogy várhattam, hogy sípoljon :D
Tehát akkor, ha kimérte a színkód szerinti értékét, akkor az ellenállásnak semmi baja. Az a baj, hogy olyan idétlen helyen vannak a szénkefék, hogy egy-egy kondenzátort ki kell forrasztani, ahhoz, hogy kivehessem, megnézhessem, hogy mennyire kopottak, még oda tudja-e rendesen nyomni a rugó a forgórészhez. Amúgy egy masszív szrkezet, Bosch készülék, nem dobnám el, ha csak egy ilyen filléres alkatrész ment ki belőle. márpedig, ha a motor jó, akkor minden egyéb alkatrész filléres benne.
Ha egy kondenzátor nem jó, mit mutat a teljesítmény mérő?!
"Hát a kérdéses ellenállás bőven 60ohm felett van :) vagy úgy 2270Ohm-al"
Én úgy számoltam, hogy 333440 Ohm-mal van fölötte! :)
"egy hibás kondenzátor esetén a kapacitásmérés nem a kondenzátorra írt értéket fogja mutatni?!"
Általában igen. Vagy túlcsordul, vagy nem méri meg. Elkóknál jellemző az hogy lecsökken a kapacitás, ilyenkor kevesebbet mérni rajta mint a névleges érték.
Vannak azonban "viccesebb" kondenzátor hibák is. Amikor megmérve teljesen jó az értéke. Ám amikor az áramkörben van akkor teljesen máshogy viselkedik mint kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!