Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan lehet megmérni a 230v...

Hogyan lehet megmérni a 230v szinusz csúcspontját? Mert amit a műszerek mutatnak, azok csak effektív értékek. √2*230=325,26 ennyit kéne mérni. Hogyan lehetne ezt megmérni?

Figyelt kérdés

Végzős villanyszerelő tanuló vagyok, erre kellene valahogyan megtalálni a megoldást, hogy hogyan, mivel lehetne megmérni ezt az értéket.

Köszönöm.

2021. okt. 5. 10:09
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
79%
Oszcilloszkópon például szépen látod.
2021. okt. 5. 10:29
 2/16 anonim ***** válasza:
93%
egyenirányítod a 230-at és feltöltesz vele 1 elektrolitikus kondit, és megméred a kondin lévő feszkót.
2021. okt. 5. 10:38
 3/16 anonim ***** válasza:
59%
Miért kellene mérni, ha ilyen könnyen kiszámítható az effektív értékből?
2021. okt. 5. 11:18
 4/16 A kérdező kommentje:

Az egyenirányítás lesz a nyerő, oszcilloszkóp nincs, meg látni szeretnénk a gyakorlatban a dolgot

Köszönöm!!

2021. okt. 5. 11:31
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Pl. a legtöbb ma kapható kézi digitális multiméter csúcsértéket mér, és abból számol vissza színuszos effektív értékre. Ez alól azok a műszerek a kívételek amikre rá van írva, hogy "true RMS". Hogy miért nem lehet belőlük kinyerni a csúcsértéket (ha már megmérte) az egy jó kérdés.

A csúcsérték pontos mérése szkóppal lehetséges. A dióda-kondenzátor módszernél a dióda nyitó feszültsége bezavarhat a mérésbe.

2021. okt. 5. 12:32
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

#veszteség, meg hálózati +/-, meg mérési bizonytalanság, meg időállandó :D azon a 2x vagy 1x 0,6v-on nem fog múlni :D

de elég szomorú, hogy villanyszerelők nem látnak vagy használnak oszcilloszkópot.

2021. okt. 5. 19:10
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

+nem csoda, hogy olyanok jönnek hogy pislogsz hogy fenthagyja szigetelés nélkül/kötés nélkül a 230as kábel az álmennyezetben, majd mikor még húzod ki a lámpád a lyukból, látod hogy levan fűrészelve a led hűtőbordája és nem szóltak róla senkinek.

srác, neked megy egy első körös riszpekt, mert érdekel a szakma és a részletek. sajnos egyre kevesebb az ilyen.

2021. okt. 5. 19:15
 8/16 A kérdező kommentje:

Az a helyzet, hogy nincs oszcilloszkóphoz igazán értő ember se, meg oszcilloszkóp se a suliban, venni meg nem fogok azért mert egy évben egyszer jó lenne ha lenne.

7-es: Köszi, ismerek ilyeneket, kinnt cégnél gyakorlaton találkoztan már ilyesmi dolgokkal. Pl villanykapcsoló ott a falon, és mozgásérzékelő kell a lámpáknak, de a villanykapcsoló meg nem is tudjuk minek, de kell. Amugy igen, én pont az vagyok akit érdekel is a dolog.

Köszi mindenkinek! Mentek a pipák!

(;

2021. okt. 5. 20:48
 9/16 A kérdező kommentje:

Ja, és 315v-ot mértem.

Vajon miért lett kevesebb mint 325v?

Amugy sulis kérdés volt ez hogy hogyan lehet megmérni, aztán nem találtam semmi normálisat a neten, mondom irok ide egy kérdést.

Megépítettem a kapcsolást/áramkört, aztán holnap viszem a suliba.

2021. okt. 5. 20:51
 10/16 anonim ***** válasza:
Valszinleg azért csak 315V mert a konnektorban sincs meg pontosan a 230.
2021. okt. 5. 21:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!