Pid szabályzó részei?
olyan kérdésem lenne, hogy a pid szabályzóban ha állítom külön a 3 részt P,I,D paramétereket mi változik?
olvastam róla sok helyen, de nem értettem meg. esetleg itt valaki le tudja írni érthetően?
Ismerd meg a PID szabályzó működési elvét.
Ha ez megvan akkor érteni fogod hogy melyik paraméternek mi a hatása.
Vagy fogalmazd meg a kérdésed konkrétabban, amire lehet válaszolni pár mondatban is.
pid szabályzóról van némi ismeretem.
például ha egy adott nyomást akarok tartani egy szivattyúval.
a visszamért érték alapján szabályzom a kimenetet.
pl.: setpoint 5 bar.
ezt a nyomást akarom tartani. a bekapcsolás pillanatában, és utána se egy ideig, nem lesz 5 bár pont a visszamért értékem. először sokkaltöbb majd kevesebb. (kerülgeti a setpointot.)
majd egy idő után beáll a setpointra a visszamért érték.
ha esetleg a setpoint változik valamerre, a pv nek követnie kell. kérdés milyen gyorsan.
ha P-t változtatom akkor gyorsabban eléri az sp-t?
vagy ha az I-t változtatom?
vagy nem lesz akkora kiugrás az sp-től?
ezek a kérdéseim. nekem álltalánosságban kellene infó ezekről. mi történik ha a kétszerese lesz mondjuk a P tag. vagy akár melyik
Kérdés hogy a szabályzásod mind a 3 tagot használja-e. Illetve milyen paramétereket enged (lehet) állítani. A PID szabályzók megvalósításai sem egyformák.
Túllövést okozhat a P tag túl nagy erősítése (gain) a P tag túlságosan kicsire választott proporcionális tartománya.
De túllövést okoz az I tag túlságosan rövidre választott integrálási ideje is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!