Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Pid szabályzó részei?

Pid szabályzó részei?

Figyelt kérdés

olyan kérdésem lenne, hogy a pid szabályzóban ha állítom külön a 3 részt P,I,D paramétereket mi változik?

olvastam róla sok helyen, de nem értettem meg. esetleg itt valaki le tudja írni érthetően?

2021. okt. 2. 09:57
 1/4 anonim ***** válasza:
0%
Ha P-t állítod, akkor az orrod megnő kb. 10 százalékkal. Az I esetében a jobb lábad mérete változik jelentősen. A D-nél a fejed kerületét tudod szabályozni. Azzal óvatosan bánjál, nehogy ne férjél ki az ajtón !
2021. okt. 2. 11:12
 2/4 Szirty ***** válasza:

Ismerd meg a PID szabályzó működési elvét.

Ha ez megvan akkor érteni fogod hogy melyik paraméternek mi a hatása.

Vagy fogalmazd meg a kérdésed konkrétabban, amire lehet válaszolni pár mondatban is.

2021. okt. 2. 13:31
 3/4 A kérdező kommentje:

pid szabályzóról van némi ismeretem.

például ha egy adott nyomást akarok tartani egy szivattyúval.

a visszamért érték alapján szabályzom a kimenetet.

pl.: setpoint 5 bar.

ezt a nyomást akarom tartani. a bekapcsolás pillanatában, és utána se egy ideig, nem lesz 5 bár pont a visszamért értékem. először sokkaltöbb majd kevesebb. (kerülgeti a setpointot.)

majd egy idő után beáll a setpointra a visszamért érték.

ha esetleg a setpoint változik valamerre, a pv nek követnie kell. kérdés milyen gyorsan.

ha P-t változtatom akkor gyorsabban eléri az sp-t?

vagy ha az I-t változtatom?

vagy nem lesz akkora kiugrás az sp-től?

ezek a kérdéseim. nekem álltalánosságban kellene infó ezekről. mi történik ha a kétszerese lesz mondjuk a P tag. vagy akár melyik

2021. okt. 2. 14:34
 4/4 Szirty ***** válasza:

Kérdés hogy a szabályzásod mind a 3 tagot használja-e. Illetve milyen paramétereket enged (lehet) állítani. A PID szabályzók megvalósításai sem egyformák.

Túllövést okozhat a P tag túl nagy erősítése (gain) a P tag túlságosan kicsire választott proporcionális tartománya.

De túllövést okoz az I tag túlságosan rövidre választott integrálási ideje is.

2021. okt. 2. 15:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!