Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » 3 eres kábelre hogyan lehet...

3 eres kábelre hogyan lehet sima 2 eres dugvillásra tervezett kapcsolót szerelni; ha lehet?

Figyelt kérdés

2021. szept. 29. 09:10
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Köszi. Az 5. válaszadó írta amit szeretnék. Egy PC+monitor, egy kis 10 W lámpa a "fogyasztó".

Akkor megoldható, mert van egy 2-es kapcsolóm az 5 méteres elosztóhoz?

2021. szept. 29. 12:14
 12/19 Szirty ***** válasza:
100%

Szerintem a 2 eres kábelre szerelhető lengőkapcsolót a 3 eres kábelre nem lehet kulturáltan rászerelni, csak rákókányolni lehet.

Javaslom inkább kapcsolós elosztó/hosszabbító vagy kapcsolós dugvilla beszerzését.

2021. szept. 29. 12:51
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
9: Jó az 180 eFt-nak is, és az csak az anyag, be is kell húzni, meg kell kötni stb.
2021. szept. 29. 13:06
 14/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Megnézem a méreteket. ( a kapcsoló "békebeli"....akár jó is lehet méretben)
2021. szept. 29. 14:29
 15/19 anonim válasza:
75%

Egy átlag 500W-os PC-t akarsz te barkácsolt lengőkapcsolóval oldani? Ami I. érintésvédelmi osztályú?

Úgy, hogy a védővezetőt is áterőlteted azon a kis dobozon?

MINEK dolgoztatod meg azt a gyenge lengőkapcsolót? Nem erre tervezték!

Hatalmas a zárlat és tűzveszély!

Szerezz egy rendes, kapcsolható elosztót vagy dugvillát, lengőkapcsolót meg max egy pici, KETTŐS SZIGETELÉSŰ asztalilámpához alkalmazz.

2021. szept. 30. 09:12
 16/19 A kérdező kommentje:
OK, megértettem és így lesz. Köszönöm a magyarázatot külön!
2021. szept. 30. 13:07
 17/19 TAR válasza:
Hát tudjátok, villanyszerelőként több évtizedes gyakorlattal egyszerre sírtam és röhögtem magam halálra néhány kommentnél. A magyar szabvány nem teszi kötelezővé a kapcsolók földelését, mert ún. kettős földelésű. A világítótesteknél sem teszi kötelezővé, mert ott is vannak kettős szigetelésűek, és azokat tilos földelni. A kapcsoló, amelyikbe 2 vezetéket szeretne bekötni, normál egy áramkörös kapcsoló. Semmi esetre srm kell földelővezetéket rákötni, mert helye sincs. Ne keverjük a földelt csatlakozóval. Nem ugyanaz.
2021. okt. 2. 07:38
 18/19 horex ***** válasza:

17-es

Én meg rajtad mosolygok. Milyen a "kettős földelésű" kapcsoló?

Nincs olyan! Kapcsolókat IP védettség szerint osztályozzák, közük nincs a földeléshez, nem is lenne hova kötni

A lámpatestekhez is kötelező a földelést elvezetni, még ha az csillár is. Ha az kettős szigetelésű attól még el lesz ott a földvezeték

A kérdezőnek

Ne akarj az emlitett kapcsolón átvinni háromeres kábelt. A kéteres is nyűgösen fér el benne

Ahogy irták többen, kapcsolós dugaljat alkalmazz.

2021. okt. 2. 10:06
 19/19 Szirty ***** válasza:

Kedves TAR!

Azt hiszem nem figyeltél kellően oda a kommentekre amiken sírva röhögtél!

Amennyire emlékszem nem esett szó arról,hogy a magyar szabvány előírná a kapcsoló földelését, amerikáról esett szó ebben az összefüggésben.

Arról sincs szó hogy egy kábelre szerelhető lengőkapcsolóba bele kellene kötni a védővezetőt. Arról volt szó, hogy mivel ez a kapcsoló alapvetően két eres (lapos) kábelhez való, be lehet-e kötni (nem a védővezetőt, hanem a többit) 3 eres kábelre úgy, hogy a védővezető _megszakítás_nélkül_ áthaladjon rajta.

2021. okt. 2. 10:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!