Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » 3 eres kábelre hogyan lehet...

3 eres kábelre hogyan lehet sima 2 eres dugvillásra tervezett kapcsolót szerelni; ha lehet?

Figyelt kérdés

2021. szept. 29. 09:10
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
21%
Sehogy, mert a földet kutya kötelességed bekötni, ha a berendezés igényli (a 3 eres kábelből egyértelműen igényli).
2021. szept. 29. 09:15
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
Földelt "kapcsoló"? Az milyen?
2021. szept. 29. 09:43
 3/19 anonim ***** válasza:
46%

Egybe van építve a dugvillával.

[link]

2021. szept. 29. 09:50
 4/19 anonim ***** válasza:
46%

Még így sem értem. Viszont utánaolvasva most látom, hogy az amcsiknál már 99 óta kötelező a villanykapcsolók földelése és ott fut is földkábel a lámpától a kapcsolóig, nem csak a fázis, ahogy itthon. Mindig tanul újat az ember.

[link]

2021. szept. 29. 09:56
 5/19 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem a kérdező olyan kapcsolót akar rászerelni a vezetékre, mint ami ezen is van: [link]

3 eresben én ilyet még nem láttam, de ettől lehet, hogy létezik. Ha kivitelezhető az, hogy a védőföldelés keresztül megy a kapcsolón megszakítás nélkül, akkor végülis a 2 eressel sem csinálsz vele rosszat. Elég csak a fázist vagy a nullát megszakítani a kapcsolóban. Általában az ilyen kapcsolók úgy is csak az egyiket szakítják meg. Ha kivitelezhető 3 eres kábel rákötésére (tehát van benne hely, hogy elférjen a 3. ér), akkor érdemes úgy kötni, hogy a fázist szakítsa meg. Ami kérdéses lehet még, az a kapcsolón átfolyó áram. Ezek nem igazán szeretnek 1 Ampernél nagyobb áramot kapcsolni, nem is arra van kitalálva. Szóval egy kis asztali lámpánál jelentősen nagyobb fogyasztót nem igazán érdemes vele kapcsolni.

2021. szept. 29. 10:09
 6/19 Szirty ***** válasza:
73%

"...az amcsiknál már 99 óta kötelező a villanykapcsolók földelése"

Szegények....

Borzasztó izgalmas lehet egy megérinthető fémalkatrészt egyáltalán nem tartalmazó kapcsolóra védővezetőt kötni. :)

2021. szept. 29. 10:21
 7/19 anonim ***** válasza:
46%
Állítólag azért, mert ott sok a fémházas kapcsoló és dimmer. Ha pedig valaki leveszi a műanyag kapcsolófedelet, akkor alatta ott az érinthető fémfelület. A kapcsolóhoz kötik a földet, vagy a kötődoboz van fémből és azon van a földvezeték. Tulajdonképpen nem hülyeség a túlbiztosítás, semmibe nem telik elvezetni a kapcsolóhoz egy földkábelt. Nyilván ott nem fognak ezzel vacakolni, ahol még hetvenes évekbeli gumantáblák vannak, de újépítéseknél és felújításoknál már játszhat.
2021. szept. 29. 10:38
 8/19 Szirty ***** válasza:
100%

"semmibe nem telik elvezetni a kapcsolóhoz egy földkábelt."

65 Ft métere :)

2021. szept. 29. 10:46
 9/19 anonim ***** válasza:
60%
Akkor tehát úgy hatezer megcsinálni egy átlag ház kapcsolóinak földelését, ami biztosítja a lakók biztonságát. Az bizony semmi egy felújítás során, csak túl kell lendülni a szokásos fillérszabáson. :)
2021. szept. 29. 10:48
 10/19 Szirty ***** válasza:
100%
Értem én. De a sok kis semmibe se kerülő dolog lesz a végén pár millió...
2021. szept. 29. 11:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!