3 eres kábelre hogyan lehet sima 2 eres dugvillásra tervezett kapcsolót szerelni; ha lehet?
Egybe van építve a dugvillával.
Még így sem értem. Viszont utánaolvasva most látom, hogy az amcsiknál már 99 óta kötelező a villanykapcsolók földelése és ott fut is földkábel a lámpától a kapcsolóig, nem csak a fázis, ahogy itthon. Mindig tanul újat az ember.
Szerintem a kérdező olyan kapcsolót akar rászerelni a vezetékre, mint ami ezen is van: [link]
3 eresben én ilyet még nem láttam, de ettől lehet, hogy létezik. Ha kivitelezhető az, hogy a védőföldelés keresztül megy a kapcsolón megszakítás nélkül, akkor végülis a 2 eressel sem csinálsz vele rosszat. Elég csak a fázist vagy a nullát megszakítani a kapcsolóban. Általában az ilyen kapcsolók úgy is csak az egyiket szakítják meg. Ha kivitelezhető 3 eres kábel rákötésére (tehát van benne hely, hogy elférjen a 3. ér), akkor érdemes úgy kötni, hogy a fázist szakítsa meg. Ami kérdéses lehet még, az a kapcsolón átfolyó áram. Ezek nem igazán szeretnek 1 Ampernél nagyobb áramot kapcsolni, nem is arra van kitalálva. Szóval egy kis asztali lámpánál jelentősen nagyobb fogyasztót nem igazán érdemes vele kapcsolni.
"...az amcsiknál már 99 óta kötelező a villanykapcsolók földelése"
Szegények....
Borzasztó izgalmas lehet egy megérinthető fémalkatrészt egyáltalán nem tartalmazó kapcsolóra védővezetőt kötni. :)
"semmibe nem telik elvezetni a kapcsolóhoz egy földkábelt."
65 Ft métere :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!