Villanykapcsolásnál mi lehet még mindig a probléma? (Volt már róla kérdés)
https://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__egyeb-..
Először is köszönöm azoknak akik segíteni próbáltak.
Szóval az előző kérdésben linkelt rajzok segítségével a következőt sikerült elérnem.
A pontból felkapcsolva a lámpát B pontban le tudom kapcsolni. Majd B pontban felkapcsolva A-ban lekapcsolni.
Viszont A-ban fel majd B-ben lekapcsolás után csak B-ben tudom lekapcsolni. Vagyis mindig csak ott tudom felkapcsoni ahol utoljára lekapcsoltam.
Azt hogy tudom elérni hogy többször fel tudjam egymás után a lámpát az egyik ponton még akkor is ha az előző lekapcsolás nem ott történt.
Nem tudom milyen vezetékeket teszel oda.
Van egy kapcsolási rajz. Annak megfelelően kell bekötni.
Ehhez legelőször is tudnod kell hogy a kapcsolóba menő 3 vezeték közül melyik hova megy. Mindkét kapcsolónál azonosítani kell.
ha ez megvan akkor már be lehet kötni a rajz szerint.
Amíg ez nincs meg addig csak próbálgatni tudod, de a két kapcsoló bekötésének kb 16 variációja van (van ha nem számoljuk azokat az eseteket amikor valamelyiket be se kötöd vagy egymás mellé kötsz többet). Ezek közül csak kettő jó! :)
Ha csak fázisceruzád van:
Bekötöd L-re a fázist, és a fázisceruzának a kapcsolóállástól függően jelezni kell 1-en vagy 2-n. Ez a fázist fogadó kapcsoló teljes körű ellenőrzése volt.
A másik kapcsolónál meg ott kell lennie a fázisnak vagy az 1-en vagy a 2-n. Ott meg kapcsolóállástól függően vagy kiadja a fázist az L-re (megy a lámpához), vagy elveszi az L-től. Ez meg a lámpához menő kapcsoló felének ellenőrzése volt. A teljes körű ellenőrzéshez a fázisos kapcsolót át kell billenteni másik állásba, és akkor ennek ellenkezőleg kell működnie (másikon lesz a fázis, és vagy épp elvette az L-től, vagy billentésre adja az L-nek.
Ettől egyszerűbb ez nem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!