Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Villanykapcsolásnál mi lehet...

Villanykapcsolásnál mi lehet még mindig a probléma? (Volt már róla kérdés)

Figyelt kérdés

https://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__egyeb-..

Először is köszönöm azoknak akik segíteni próbáltak.

Szóval az előző kérdésben linkelt rajzok segítségével a következőt sikerült elérnem.

A pontból felkapcsolva a lámpát B pontban le tudom kapcsolni. Majd B pontban felkapcsolva A-ban lekapcsolni.

Viszont A-ban fel majd B-ben lekapcsolás után csak B-ben tudom lekapcsolni. Vagyis mindig csak ott tudom felkapcsoni ahol utoljára lekapcsoltam.

Azt hogy tudom elérni hogy többször fel tudjam egymás után a lámpát az egyik ponton még akkor is ha az előző lekapcsolás nem ott történt.

2021. aug. 12. 12:30
1 2
 11/16 Szirty ***** válasza:

Nem tudom milyen vezetékeket teszel oda.

Van egy kapcsolási rajz. Annak megfelelően kell bekötni.

Ehhez legelőször is tudnod kell hogy a kapcsolóba menő 3 vezeték közül melyik hova megy. Mindkét kapcsolónál azonosítani kell.

ha ez megvan akkor már be lehet kötni a rajz szerint.

Amíg ez nincs meg addig csak próbálgatni tudod, de a két kapcsoló bekötésének kb 16 variációja van (van ha nem számoljuk azokat az eseteket amikor valamelyiket be se kötöd vagy egymás mellé kötsz többet). Ezek közül csak kettő jó! :)

2021. aug. 12. 14:37
 12/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek. Ezek szerint tuti a kapcsolókkal van valami gebasz.
2021. aug. 12. 14:37
 13/16 Szirty ***** válasza:
A kapcsolók működőképessége szakadásvizsgálóval, ellenállás mérővel ellenőrizhető.
2021. aug. 12. 14:39
 14/16 anonim ***** válasza:

Ha csak fázisceruzád van:

Bekötöd L-re a fázist, és a fázisceruzának a kapcsolóállástól függően jelezni kell 1-en vagy 2-n. Ez a fázist fogadó kapcsoló teljes körű ellenőrzése volt.

A másik kapcsolónál meg ott kell lennie a fázisnak vagy az 1-en vagy a 2-n. Ott meg kapcsolóállástól függően vagy kiadja a fázist az L-re (megy a lámpához), vagy elveszi az L-től. Ez meg a lámpához menő kapcsoló felének ellenőrzése volt. A teljes körű ellenőrzéshez a fázisos kapcsolót át kell billenteni másik állásba, és akkor ennek ellenkezőleg kell működnie (másikon lesz a fázis, és vagy épp elvette az L-től, vagy billentésre adja az L-nek.

Ettől egyszerűbb ez nem lesz.

2021. aug. 12. 15:20
 15/16 A kérdező kommentje:
14 ez a leírásod volt a kulcs. Köszönöm. Most már müködik. Az volt a baj hogy mind két kapcsolónál mind 2 vezeték a L1 helyen volt.
2021. aug. 12. 15:57
 16/16 anonim ***** válasza:
Szívesen!
2021. aug. 12. 16:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!