Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » 12V és 24V forrasztópáka...

12V és 24V forrasztópáka között mi a különbség?

Figyelt kérdés

Van egy parkside Lidl forrasztópákám amit eddig használtam de nagyon lassan melegszik és túl nagy a hegye.

Most lenne keretem egy jobbat venni. Kinéztem a TS100 forrasztópákát amiről azt írják hogy a maximális 65w teljesítményhez 24V ra van szükség. Akkor ha én csak 12v ról tudom használni úgy csak kB 30w lesz a teljesítmény?

Létezik olyan forrasztópáka ami 12V os 65w és 20 ezer Ft körül megvehető?

2021. júl. 24. 12:57
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
Kérdező, az a páka ami 24 volton 60 wattos, 12 voltról járatva csak 15 wattos lesz, amivel forrasztani már nem fogsz.
2021. júl. 24. 22:23
 12/23 A kérdező kommentje:

Igen, a fizikai hátterét le tudod írni hogy miért van így?

Pontosabban ugye a teljesítmény az a feszültség x áramerősség.

Tehát ha 12V on nagyobb áram folyna akkor is el lehetne érni ugyanakkora teljesítményt mint 24V - on. Szóval ezt valaki kirészletezné hogyan működik mi befolyásolja mekkora lesz végül a teljesítmény?

2021. júl. 25. 00:04
 13/23 Ypszilon1980 ***** válasza:
Te nem olvastad végig. Én azt nem értem csak, hogy ha tudsz olyat venni 20ért, amihez van minden egyben, akkor nem lényeges hány V-os és nem kell sok idő a felfűtéshez sem. Vagy most bekattant nálad, hogy 12V legyen és kész, csak a teljesítmény legyen nagy?
2021. júl. 25. 00:43
 14/23 Szirty ***** válasza:

"Kapásból nem tudom hogy pontosan hány voltos, de 24-nél nem több."

De. Egy "kicsit" több. Egész pontosan 230V-os a fűtőbetét. :)

2021. júl. 25. 07:54
 15/23 Szirty ***** válasza:

"Megölhetetlen kis dög"

Nekem pár hét után elégett a teljesítményszabályzó potméter. Épp feltekertem maximumra, sercent egyet és a páka kihűlt.

Megjavítottam, azóta jó.

2021. júl. 25. 07:57
 16/23 A kérdező kommentje:

"Te nem olvastad végig. Én azt nem értem csak, hogy ha tudsz olyat venni 20ért, amihez van minden egyben, akkor nem lényeges hány V-os és nem kell sok idő a felfűtéshez sem."

Cimbora, én elolvastam, te állítottad hogy nincsen tápom, így volt vagy így volt? :)

"Vagy most bekattant nálad, hogy 12V legyen és kész, csak a teljesítmény legyen nagy?"

Igen, most a pákák működése érdekel. Érdekel milyen törvényszerűségek befolyásolják a működését. Szeretnék csak úgy egy pákát ami 12V-os de nagy teljesítményű. Tehát ha 12V on nagyobb áram folyna akkor is el lehetne érni ugyanakkora teljesítményt mint 24V - on. Szóval ezt valaki kirészletezné hogyan működik mi befolyásolja mekkora lesz végül a teljesítmény?

Ha birtokában vagy ennek a tudásnak akkor leírhatnád részletesen, köszi.

2021. júl. 25. 08:02
 17/23 anonim ***** válasza:

#12 kérdező:

A héttér inkább matematikai, mint fizikai.

A teljesítmény a feszültség és az áram szorzata.

Az áram a feszültség és az ellenállás hányadosa, az ellenállás (tekintsünk el a hőmérsékletváltozás miatti ellenállásváltozástól) ugyanakkora.

Fele akkora feszültségen fele akkora áram fog folyni. Fele feszültség szorozva fele áram = negyed teljesítmény.

Az Ohm törvényt és énnek tetszőleges átrendezéseit, és az ebből származtatható képleteket érdemes tudni.

U: feszültség, I: áram, P: teljesítmény, R: ellenállás.

R=U/I, I=U/R, U=R*I, R=U*U/P

P=U*I, P=U*U/R, P=I*I*R, U=P/I, I=P/U

[link]

2021. júl. 25. 08:09
 18/23 A kérdező kommentje:
Javíts ki ha rosszul értelmezem, de ha nagyobb ellenállású anyaggal dolgoznánk 12V-on akkor el lehetne érni ugyanakkora teljesítményt? Vagy hogy van ez? Pl egy halogén izzó lehet 60W 12V de lehet 230V is. Csak wolfram szál felépítése más. 12V-on nagyobb áram folyik. De az eredmény ugyanúgy 60W mint 230V-on ahol kisebb az áram.
2021. júl. 25. 08:15
 19/23 Szirty ***** válasza:

" ha nagyobb ellenállású anyaggal dolgoznánk 12V-on akkor el lehetne érni ugyanakkora teljesítményt?"

Nem. Azonos teljesítményhez kisebb feszültségen kisebb ellenállás kell, nem nagyobb!

2021. júl. 25. 08:34
 20/23 A kérdező kommentje:
Akkor kisebb ellenállás. Lehet venni egy pl 24V-ra optimalizált pákához olyan komponenst aminek kisebb az ellenállása és így ugyanakkora lesz a teljesítmény mint 24V-on?
2021. júl. 25. 08:48
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!