Resin 3D nyomtatás, rugalmas resin leragadás: megoldás ötletek?
Van egy Weistek 5001-es LCD resin printerem. Pár hónapja használom, le a kalappal, tökéletesen teszi a dolgát.
Mármint normál meg ABS-like resinnel.
Mivel szeretnék óraszíjat és hasonló hajlékony dolgokat nyomtatni, vettem ilyen gyantát:
Már minden lehetséges dolgot kipróbáltam, de nem jutok vele semmire, mindig leragad a FEP fóliához. A tárgyasztalon tökéletesen megragad, de a supportok mindig leszakadnak és ott marad a trutyi a fólián.
- Próbáltam a legvastagabb supportokat, a lehető legsűrűbben rakva.
- Próbáltam a darabok olyan beforgatását, hogy minél kisebb legyen a rétegenkénti felület-növekedés.
- Végigpróbáltam a curing időket 5-12 másodpercig.
- Cseréltem FEP fóliát tök újra.
- Próbáltam a neten látott trükköt a FEP fólia PTFE-zsírral bevonására.
- Próbáltam a nyomtatást 12-től 23 fokos környezeti hőmérsékletben.
Tök mindegy, mit csinálok, az eredmény mindig ugyanaz, a platform szépen odaragad a tárgyasztalra, de a supportok randomban elszakadnak és a nyomtatásom véletlenszerű részei ott maradnak a fólián.
Elfogyott az ötletem.
Közben tesztből nyomtatom az ABS dolgokat, hogy biztos ne a printer hibája legyen a hunyó, de ott minden működik tökéletesen.
Ha valakinek van mentő ötlete, nagyon értékelném.
Előre is köszönöm.
"a light-off delayt teheted 2-5 másodpercre"
Na ehhez még sosem nyúltam mert nem tudtam, mit befolyásol.
Kiemelési magasságot próbáltam növelni, hátha néha csak hűzza fel a fóliát és nem engedi el. Ne mertem túlzásba vinni, nehogy az örvénylés torzítsa a darabot.
"mozgatási sebesség legyen alacsony"
Lassabban talán kevésbé tépi vagy több időt hagy a fóliának elengedni a darabot? Jó ötlet.
Jelenleg 100-as, megérné felezni?
" a FEP pedig megfeszítve"
Szerencsére dupla keretes a FEP rögzítés, úgyhogy ez a rész oké, mint a gitárhúr, olyan a fólia.
"A frekvenciára hangolás viszont hülyeség"
Igen, nekem is úgy tűnt hogy terjednek ilyen urban legend szintű "mod" ötletek, ami nem is értem, mitől használna.
Nagyon köszönöm, tesztelem.
light-off delay: a led lekapcsolása után ennyit vár az emelésig.
mozgatás sebességét olyan 60 mm/min-re érdemes belőni ( 1 mm/s).
Megvolt a tesztnyomtatás.
Csökkentett (100-ről 60-ra) emelési (és süllyesztési) sebesség, 2-ről 2,5-re emelt light-off delay, curing time-ot hagytam 12 s-on.
És láss csodát, működik.
A három egyszerre nyomtatott elemből kettő tökéletes, egy lett rossz, de nem az eddigi support szakadás miatt, hanem mert elengedte a tárgyasztalt (az asztal előkészítő tisztítását valószínűleg eltrehánykodtam).
Szóval nagyon köszönöm a tippeket, úgy néz ki, működik.
Még változtatok a tárgyasztal kapcsolaton, rendes tutajt rakok alá, hogy jobban tapadjon, rendesen takarítok és jó lesz ez.
Nagyon köszönöm!
Majd feldobom az eredmények fotóit.
Íme, ilyen lett a tesztpéldány. Még egy kis finomítás és tökéletes lesz.
Még egyszer köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!