Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » 230V függvényében 12V kapcsolása?

230V függvényében 12V kapcsolása?

Figyelt kérdés
Olyan relét, vagy egyéb megoldást keresek, ami a hálózati áram függvényében kapcsol 12V-ot. A 230V megszűnésekor azonnal el kellene engednie a relét, ezért nem jó a mostani 12V-os relé. A tápegység 1-2 másodpercig még működik áramszünet után, így nem azonnal kapcsol a relé.

2021. máj. 16. 08:50
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Egyelőre megvan a működő megoldás, amit az én korlátozott elektronikai tudásommal is meg tudtam csinálni, ez pedig két (230 V és 12 V) reléből áll. A legegyszerűbb a két dióda lett volna, de nem volt szimpatikus több dolog miatt sem. A 10-es válaszban írtak nekem pedig már bonyolultak, de szerencsére van kész áramkör az Aliexpressről, így ez még lehet alternatíva a jövőben. Amit találtam, azzal viszont nem tudom közvetlenül a 12 V-os relét kapcsolni, hanem talán valami elektronikát, ami majd eldönti, mit csináljon.

Ugye amíg van 230 V, a relé folyamatosan behúzott állapotban van, amit a leírás szerint bírnia kell, viszont a tekercsen átfolyó áram miatt eléggé melegszik, ami kissé zavar. A 12 V-os relé is melegszik, de az nem annyira zavar, nem annyira meleg. Diódákkal a melegedés csak az egyik dolog lett volna, ott van még a feszültségesés.

A jelenlegi működés: a 230 V-os relé áram alatt behúz és rákapcsolja a 12 V-os relé tekercsére a tápegység 12 V feszültségét, amitől ez a relé is behúz, így az eszközök a tápegységből kapnak áramot. Ha megszűnik a 230 V, azonnal elenged mindkét relé és a 12 V-os relé jóvoltából minden megy tovább akkuról. Ha visszajön a 230 V, ismét behúz a relé, a másik azonban csak akkor, ha megjelenik a megfelelő lábán a 12 V a tápegységből, azaz csak mindkét feltétel teljesülése esetén kapcsol tápegységre a 12 V-os relé.

Elég gyorsan kapcsolnak a relék, legalább 50x szimuláltam áramszünetet, legtöbbször gond nélkül átáll akkura és vissza. Gond csak a 6-8 másodperces áramszünettel van, szintén a tápegység lassúsága miatt. Visszajön a 230 V, kapcsol a relé, a tápegységnek kell még 1 másodperc, hogy ismét működjön és terhelhető legyen, de az előző működésből terheletlen állapotban ~8 másodpercig még marad benne feszültség (eddig világít a kimenetet jelző LED), amiről még pont behúz a relé, másra viszont már nem elég, így mire leadja az áramot a tápegység, minden újraindul. Pillanatok kérdése az egész. 1-3 másodperces vagy 8 másodpercnél hosszabb áramszünettel nincs gond. 4 A terhelésnél szintén nincs gond az átkapcsolással, 7 A-nél már az egyik eszköz újraindul. Utóbbi nálam már nem mindannapos eset, csak a próba miatt terheltem meg ennyire. A neten kapható többféle 12 V-os szünetmentes elektronika, viszont azok egyike sem vált akkura szünetmentesen. Ezt a problémát majdnem teljesen ki tudtam köszöbölni. Nyilván a diódákkal ilyen jellegű probléma nem lenne.

Az akku és a tápegység negatív pólusa közös, a pozitív pólus minden esetben szét van választva a relé által, így egyik sem fog rádolgozni a másik feszültségére. A diódás megoldásnál a nagyobb feszültség hatással lett volna a kisebb feszültségre, azaz amíg ki nem egyenlítődik a kettő, az akkuról ment volna minden. A relés megoldással az akku nem töltődik, 12 V kevés is hozzá, így amikor szükséges, az akkut 13 V feletti feszültségű, kis áramerősségű külső töltővel fogom feltölteni. Az még majd kiderül, rajta hagyom-e fixen a töltőt vagy nem, először érkezzen meg külföldről. Ha kell, már van hozzá egy egyszerű töltésvezérlőm.

Biztos, ami biztos, az akku kapott egy 10 A-s biztosítékot, a tápegységhez igazítottam, aminek a max. leadott teljesítménye szintén 10 A. A kábelezésen elmenne 20 A is.

Közben egy vihar következétben volt egy éles áramszünet, szétszaggatott néhány vezetéket, amitől sem áram nem volt, sem internet. Kb. 3 órát ment akkuról minden, aztán értem haza és kapcsoltam le. Megfelelő töltő hiányában nem volt feltöltve teljesen, így 11.6 V-ig merült az akku 3 óra alatt. Pár órával később az áramszolgáltatás helyreállt, az internet azonban csak egy nappal később. Kellett hozzá vagy egy nap, de valamekkora szintre vissza tudtam tölteni az akkut, így elleszek addig, még meg nem jön a töltő. Autóhoz van töltőm, de a 4 A kicsit sok lenne ennek a kis akkunak.

2021. máj. 29. 17:51
 12/17 Vortrex ***** válasza:
Az kemény
2021. máj. 29. 19:05
 13/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm az építő jellegű hozzászólást.
2021. máj. 29. 19:17
 14/17 Szirty ***** válasza:
Egy kapcsolási rajz beszédesebb lenne... :)
2021. máj. 29. 19:44
 15/17 A kérdező kommentje:

Valóban, csak tényleg korlátozott az elektronikai tudásom. :D Nehéz lenne ezt nekem rajzba átültetni.

Előtte egy online szimulátorban kipróbáltam, de nem igazán lett átlátható, nem is az volt a cél, csak, hogy működik-e. Két tápforrást betettem, egy relét, egy fogyasztót, egy kapcsolót és még némi vezetéket. A kapcsolóval műküdtettem a relét, az meg szépen oda-vissza váltogatott a két áramforrás között.

2021. máj. 29. 20:13
 16/17 anonim ***** válasza:

"Előtte egy online szimulátorban kipróbáltam,"

Elméletileg nincs különbség az elmélet és gyakorlat között, gyakorlatilag pedig van.

2021. máj. 30. 04:43
 17/17 anonim ***** válasza:

Ez kb azt tzdja ami neked kellene, plusz egy átkapcsoló relé kell hozzá.

Az akku ábról kell működtetni.

Ha a bejövő ág feszültség leesik, átkapcsol akkura, beállíthatod mekkora fesznél történjen. És a visszakapcsolásnál is erre a feszre fog váltani, nem arra, hogy megjött a hálózat, hanem arra hogy újra megy a táp.

Ha kettőt raksz bele, az egyiket használhatod akku kélykisütés elleni védelemként.

És nincs probléma a 8 másodperces áramszüneteddel sem.

[link]

2021. máj. 30. 05:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!