Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hosszabbítóba lehet elosztót...

Hosszabbítóba lehet elosztót dugni?

Figyelt kérdés
Hosszabbítóba lehet elosztót dugni, nem veszélyes? Elnézést ha buta kérdésl, de én azt hallottam hogy nem.

2021. máj. 3. 20:57
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Lehet. Ha a fogyasztók áramfelvétele összesen nem haladja meg azt az áramértéket, amire a hosszabbítót szánták. Ha a hosszabbító kábele 3x1-es, akkor ez maximum 10 amper.
2021. máj. 3. 21:00
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Lehet.

Nekem az albiban egy konnektor volt az egész k... szobában, úgyhogy minden onnan ment.

A lényeg, hogy ne terheld túl a konnektort ahova bedzgod a hosszabítót!

Ha telefontöltő, tablet töltő, meg hasonlók vannak bele dugva, akkor nem lehet gond.

Mikrosütőt, mosógépet, olajsütőt ne dugj egy hosszabítóba, mert azok együtt már túl sok terhelést adnak.

2021. máj. 3. 21:10
 3/8 anonim ***** válasza:
Lehet, de arra ügyelni kell, hogy az összes áramfelvétel nem lehet nagyobb, mint amennyi a hosszabbítóra, illetve a fali konnektorra meg van adva, általában 16 A. A hosszabbítóra úgy szokták megadni, hogy: Σ16 A. Ez azt jelenti, hogy a hosszabbítóba csatlakoztatott készülékek áramfelvételeinek összege nem lehet több, mint 16 A. Például, ha egy négyes hosszabbító mind a négy konnektorát 4 A-rel terheled, az rendben van, ha kettőt 8 A-rel terhelsz az is rendben van, de akkor a másik kettő már egyáltalán nem terhelhető.
2021. máj. 3. 22:41
 4/8 anonim ***** válasza:
A konnektorokat eleve 16 Amperes vagy kisebb kismegszakítóval szokás védeni, így ha szakszerűen van bekötve az áram, túl nagy galibát nem fogsz tudni okozni. Kivéve akkor, ha a hosszabbító 10 Amperes, azt túl lehet terhelni úgy, hogy a kismegszakító engedje (hacsak nem 10-es van a konnektor előtt, mint például nálunk), amiből hosszútávon zárlat lesz, abból meg tűz. Úgyhogy ellenőrizd, hogy mi van a hosszabbítóra írva és ne terheld túl.
2021. máj. 4. 00:00
 5/8 Szirty ***** válasza:

"A konnektorokat eleve 16 Amperes vagy kisebb kismegszakítóval szokás védeni"

A kismegszakítók nem a konnektorokat védik, hanem a vezetékeket!

2021. máj. 4. 06:04
 6/8 anonim ***** válasza:
#5 nyilván, ahogy a konnektort is amibe a vezeték megy és hosszabbító vezetékét is. Ezért nem tud galibát okozni úgy, hogy több előszót, hosszabbítót egymásba dug. Könnyű így túlterhelni a rendszert, de a szakszerű védelem nem fogja engedni.
2021. máj. 4. 07:52
 7/8 Szirty ***** válasza:

Úgy értem, hogy a megszakító feladata a vezeték védelme.

Már amelyik a falban van fixen.

Ha mobil elosztó/hosszabbító is van a képben akkor azt ez a védelem nem védi meg.

(Pl. 13A-es megszakító, falban 1.5mm2 vezeték és bedugnak egy 0.75-ös kábellel szerelt elosztót amit megterhelnek 13A-re.)

2021. máj. 4. 11:05
 8/8 anonim ***** válasza:
Pontosan ezt mondtam, hogy erre kell figyelni. De a "legrosszabb" hosszabbító amit láttam az 10 Amperes volt, de az egy 10 méteres egy lyukú, a több lyukúnál a 16-os a jellemző. Annál nagyobb meg nem mehet olyan áramkörre amin konnektor (is) van.
2021. máj. 4. 12:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!