Konnektorcsere! Ha rossz helyre van bekötve a földelés egyből levágja a biztosítékot?
"Ha van áramvédő, leveri."
Nem feltétlenül. Csak kint lesz a fázis a készülékházon amit bedug ha a föld helyére a fázist kötötte.
Ha meg is fogja akkor leold az áramvédő és jól meg is rázza az illetőt (de az élete jobb esetben megmarad).
Szerintem a kérés nem arra vonatkozott, hogy mi rázza meg vagy sem, hanem pl. régi rendszereknél a 3 eres MM-fal fezeték 2 ere fekete, egy ere kék. A két feketét használták a fázis és nulla szerepére, a kéket pedig védővezetőnek (lánykori nevén földelés).
Gondolom a fázist azért nagyjából tudja azonosítani, de ha a nulla és a föld fel van cserélve, azt mérni sem tudja (gyakran megesik, ha nem is az egész házban, de itt-ott össze van keveredve, csak akkor derül ki, ha felkerül egy áramvédő).
Szóval ilyen esetben ha a fázis a helyén van, nem vesz észre semit azonnal ("Konnektorcsere! Ha rossz helyre van bekötve a földelés egyből levágja a biztosítékot?").
A gond a nagyobb teljesítményű fogyasztók üzemeltetésekor, illetve problémás kötések esetén keletkezhet. Egyébként egy normálisan méretezett és kivitelezett rendszeren (ahol nincs áramvédő) egy ilyen dugaljcserés elkötést észre sem veszel.
"Szerintem a kérés nem arra vonatkozott, hogy mi rázza meg vagy sem"
Nem a kérdezőnek írtam, hanem annak aki az üzenetemben idézett mondatot írta...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!