Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Földelés/PEN vezető. Attól...

Földelés/PEN vezető. Attól tartok, hogy a bekötött zöld/sárga csak a földelőről érkezik. Hogyan ellenőrizhetem? Esetleg egyesítsem én a nullával?

Figyelt kérdés
Egy családi ház villamos hálózatát bővítettük. A gumman tábla mögötti kötőelemeket kicseréltük, mivel nem voltak biztonságosak. Az ingatlant egy fázis táplálja meg. A fázis 10mm2-es, a nulla 6mm2-es és a védő pedig 10mm2-es. Értelemszerűen megtörtént a bekötés. Most azon gondolkodtam, hogyan tudnám kideríteni, hogy a védővezető egyesítve van-e a nullával? Esetleg a szolgáltatói gumman/fogyasztásmérő alatt lenne egyesítve? Van erre vonatkozó előírás? Attól tartok, hogy a bekötött zöld/sárga csak a földelőről érkezik, mivel nem párhuzamosan érkezik a másik két vezetékkel. Hogyan ellenőrizhetem? Esetleg egyesítsem én a nullával?

2021. márc. 10. 19:54
 1/8 ThodEE GoD ***** válasza:
56%
Pont az a megfelelő ha nincs összekötve a nulla és a föld, nem is kell összekötnöd, sőt ha van fireléd akkor annak a helyes működését befolyásolja ha utána van közös pontja a nullának és a földnek.
2021. márc. 10. 20:41
 2/8 A kérdező kommentje:
Akkor a beérkező vezetékek fázis (L) és nulla(N)(nem pedig PEN)?
2021. márc. 10. 21:02
 3/8 anonim ***** válasza:
Ezt a legegyszerűbbe hurokellenállás méréssel lehetne eldönteni. Ha a nullán és a védővezető ugyanannyit lehet mérni, akkor össze vannak kötve, mert csillagászatian kicsi az esély arra, hogy kicsi és még ugyanolyan is legyen a földelés ellenállása.
2021. márc. 10. 21:44
 4/8 A kérdező kommentje:
Azt írják, a családi házakat az áramszolgáltató PEN vezetővel látja el. Amennyiben a feltételezésem igaz, úgy az esetemben egy TT rendszert alakítottam ki. Ha a földelőt egyesítem a PEN vezetővel, akkor már TN rendszerről beszélünk és azon belül is TN-C-S rendszerről. Optimális körülmények között mindkét rendszer/bekötés biztonságosnak mondható, de az életvédelmi relé elengedhetetlen kiegészítő elem.
2021. márc. 11. 15:36
 5/8 anonim ***** válasza:

Ez a magányos érvelés nem vezetett eredményre.

1. Magyarországon a közcélú hálózatokon a cél a TN rendszer, de vannak még TT rendszerű transzformátorkörzetek. A konkrét helyzetet a szolgáltató tudja megmondani adott körzetnél, ha van szellemi kapacitása ezen szakmai témában, nem pedig az úgyemlékszem kategória.

2. A megszűnt magyar szabványok előírásait (melyek helyett nem jött még más) a szolgáltatók többnyire átmásolták a saját szabályzataikba, így például azt, hogy TN körzetben tilos TT-t alkalmazni.

3. Azt nem tudom, hogy most mi a jogállása az úgynevezett belső nullázásnak, mely szinténn az elmúlt magyar szabványokban volt lehetőség arra, hogy ZZ-s körzetben egy fogyasztó TN-t alkalmazzon. Ezt nem feltétlenül rakták bele saját előírásaikba, mivel a 2. pontbeli esetben veszélyeztetve mindenki más van (a körzetben), ez a 3. pontbeli helyzet meg csak az illetőre veszélyes, az meg a szolgáltatót nem érdekli, ha meghal, majd kijönnek és megállapítják, hogy szabálytalankodott. Éppen ezért vannak a feltételek, melyek teljesüléses esetén lehet eme megoldást alkalmazni veszélytelenül.

"de az életvédelmi relé elengedhetetlen kiegészítő elem"

Ezzel a félmondattal én egyet tudok érteni.

2021. márc. 11. 15:46
 6/8 A kérdező kommentje:
Magányos érvelésnek köszönhetően érkeznek a válaszok és ötletek.
2021. márc. 11. 16:29
 7/8 anonim ***** válasza:
Hát, eddig nagyjából csak én írtam - és még ráadásul TT helyett ZZ-t. :D
2021. márc. 11. 17:52
 8/8 A kérdező kommentje:
Anonim felhasználónévből ez nem derült ki. Köszönöm a tanácsokat!
2021. márc. 11. 18:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!