Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » A 2,5 mm^2-es kábel átmérője...

A 2,5 mm^2-es kábel átmérője miért csak 1,63mm?

Figyelt kérdés
Egy eres “tömör” rézkábelről van szó. Akárhogy is számolom, az csak 2,08 négyzetmilliméter.

2021. ápr. 10. 11:11
 1/9 anonim ***** válasza:
Mert nem az átmérő, hanem a felszín számít. Nem csak az átmérő vonalán folyik áram, hanem az egész felületen.
2021. ápr. 10. 11:18
 2/9 A kérdező kommentje:

Akkor mégegyszer:

1. Ez nem felszín, hanem keresztmetszet.

2. Nem az volt a kérdés, hogy miért nem 2,5mm az átmérő, hanem az 1,63mm a d^pi/4 képlettel csak 2,08 négyzetmilliméter keresztmetszetet ad ki.

Közben persze rájöttem, hogy volt némi mérési hiba is, most 1,72-t mérek, miután nulláztam rendesen a tolómérőt, de ez sem adja ki a 2,5 négyzetmillimétert. Mikrométerem nincs, itthon. De lehet azzal is ennyi lenne.

2021. ápr. 10. 11:41
 3/9 A kérdező kommentje:
A képlet d^2*pi/4. (lemaradt a 2)
2021. ápr. 10. 11:42
 4/9 anonim ***** válasza:

Hogy kell egy tolómérőt nullázni? Lereszelsz a pofákból? Vagy felhegesztesz rájuk, ha ellenkező a probléma?

A kérdésre a válasz roppant egyszerű, ez egy szabványváltozás miatt van; már vagy hat-nyolc éve ezen rugóznak sokan, s a rugózásból úgy tűnik, azért annyira nem értik meg (amíg nem ismeri az új szabvány gondolatát, addig nyilván nem tudja, miről van szó, csak amikor megismeri, akkortól nem érti). Egy meghatározott vezetőképességhez képest értendő a szabványos keresztmetszet. Azaz, ha jobb vezetőképességű anyagot használ a gyártó, akkor lehet vékonyabb a vezeték, mivel ugyanolyan ellenállása van neki, mint az előírt.

2021. ápr. 11. 14:57
 5/9 anonim ***** válasza:

Előző, most össze fog omlani benned egy világ:

[link]

2021. ápr. 11. 15:35
 6/9 anonim ***** válasza:

[link]

Itt is ezt a témát járta körbe a szerző, hogy az elektronyos paramétereket teljesíti a vékonyabb drót, de a méret csökkenése miatt meg a csatlakozások pontosságánál lehetnek problémák.

2021. ápr. 11. 15:37
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Én is akartam pont írni, hogy meglep, hogy manapság valaki nem hallott a digitális tolómérőről, bár ezt nem emeltem így ki, de gondoltam egyértelmű.

Valami hasonlóra gondoltam, mint a colos meneteknél. Ha jól emlékszem ott is van egy olyan, hogy a cső belseje volt valamikor colos, plusz rájön a falvastagság, ez lesz a menet külső átmérője.

Közben jobbak az anyagok, kisebb falvastagsággal készülnek a csövek, így már semmi sem colos.

Egyébként mivel nem egy mitutoyo a műszer, így simán lehet az is hogy ennyit tévesztek, mert az 1,72-1,73 már egész közel van.

2021. ápr. 11. 16:24
 8/9 anonim ***** válasza:
Hárommal előző, össze is omlott. :D
2021. ápr. 11. 17:03
 9/9 rotipeti válasza:

durva, ezé omlott össze bennem már értetlenül. most értettem +.

amugy most h zárva vana lidi, van benn mikrométer. a tolomérőm kitalálta hogy rugózik, akár mér 0.15mm-ös nickel stripet 0.1-0.3közt bármennyit. hiába fém, ő inkább rugónak képviseli magát

aug. 20. 15:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!