Miért van az, ha a nullát és a zöldsárga vezetéket össze érintem, akkor lemegy a fí relé?
Ez szerintem teljesen normális jelenség, feltéve, hogy legalább egy elektromos készülék működött. A fí-relé ugyanis azt figyeli, hogy "ugyanannyi" megy-e "be" a fázison, mint amennyi jön "ki" a nullán. Ha te a nullát összeérintetted a földeléssel, akkor annak az áramnak egy része, aminek a nullán kellett volna kimennie, ehelyett a földelésen ment ki. A fí-relé észrevette, hogy a fázis meg a nulla nem azonos, azt "gondolta", hogy valamelyik készülék testzárlatos vagy ilyesmi, és leoldott, nehogy meghaljon valaki.
Nyilván a mesét, hogy mit gondolt a fí-relé, én költöttem hozzá, meg ez az egész nem precíz így, de talán a lényeg átment.
Ha a kismegszakító le volt kapcsolva, akkor passz. Lehet tényleg az, hogy a nullában indukálódott valami feszültség, a földön keresztül lett egy kör és így folyt egy kicsi áram, de közben a lekapcsolt kismegszakító miatt a fázison 0 folyt. A különbséget észrevette a fí-relé, és lekapcsolt.
Namost hogy ilyen tényleg van-e, azt nem tudom, csak azt, hogy ez a fizika törvényeinek nem mond ellent.
Ez a dolga.
A védővezető az áramvédő mellőzésével, a nulla az áramvédőn át halad az áramkörökbe.
A helyes működés feltétele, hogy oldjon le testzárlatra akkor is, ha a nulla testel.
Nem testzárlatra kell leoldania, hanem akkora különbözeti áramra, amelyik a névleges hibaáram felénél nagyobb, de egészénél kisebb.
Működő rendszerben szokott ez előfordulni, azért kérdeztem 3 hónapja, hogy működtek-e más áramkörök, vagy semmi sem, de hát erre nem méltóztatott válaszolni a kérdező úrnak.
Illetve terhelés nélkül TT szisztémben is lecsaphat, de az elvileg már ritka berendezkedés.
"hanem akkora különbözeti áramra, amelyik a névleges hibaáram felénél nagyobb, de egészénél kisebb."
Ezt úgy érted, hogy a 30-as az 31-re már nem old?
Természetesen így is lehetne érteni. Akkora különbözeti áramra már le kell oldania lett volna a helyes.
Testvérem! Én is szoktam bakafántoskodni, hogy a hozzáértésemet fitogtassam. Találkozzunk egy sörre.
Azért csak megnéztem, vajon a szabvány hogy írja - úgy, mint én. :D
"A különbözeti áramnak azon értéke, amely a védőkapcsoló működését előidézi."
Lábjegyzetben nincs ott, de lehetne, hogy: aki úgy gondolja, hogy ennél nagyobb áramra nem old ki, az üljön vissza az általánosba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!