9 V os elem bír működtetni egy 12 V os mágnes szelepet?
kérdés mennyit kell neki működnie? mire használod? nem lehet bekötni hálózatba adapterrel?
Ha nem, akkor szerintem az lenne a jó megoldás ha 18650-esekből csinálnál egy akkupakkot és arról üzemelne, az tuti sokáig bírja és akár egy kicsi napelemmel tölteni is lehetne - ergo évekig lehetne működtetni anélkül, hogy hozzá keljen nyúlni.
A szelep villamos paramétereiről tudunk valamit azon kívül hogy 12V DC?
Csak mert egy hidraulika szelep teljesítmény igénye kb 30W. Egy 9V-os elem labdába sem rúghat ha ilyen szelepről van szó...
Ha pl 30W-os a szelep teljesítmény igénye, akkor 12V-on 2,5A-t vesz fel, 9V-on 3,3A-t. P/U=I
Nem akarok okoskodni, innen vettem a zöldséget. De lehet, hogy hülyeség.
Nem jól számoltál. 9V-on az a szelep 16,8W teljesítményt fog felvenni nem 30W-ot, mert a teljesítmény függ a rá jutó feszültségtől és a rajta átfolyó áramtól.
Itt a feszültséget csökkentjük, így az áram is csökken. Ami nem változik az a tekercs ellenállása ami 4,8 Ohm (R=U/I 12/2,5=4,8).
4,8 Ohm ellenálláson 9V feszültség mellett 1,87A áram folyik (I=U/R 9/4,8=1,87).
Így a teljesítmény 16,8W lesz (P=U*I 9*1,87=16,8)
Szirty:
A 220as verzió 11 watt .
A 30 wattosat 9 volton behúzta a 9v IKEA elem
Ennyit tudtam kitapasztaltalni lévén nincs pont olyan szelepem
Hát jó.
Azért maradtak kétségeim, mert a 9V-os elem nem arról híres hogy nagy áramokat lehet belőle kivenni.
Kipróbáltam:
Egy 4,7 Ohm-os ellenállást tettem egy Duracell industrial 9V-os elemre, aminek kapocsfeszültsége terheletlenül 9,2V.
Az ellenállással a feszültség leesett 4.2V-ra.
4,2V valószínűleg nem elég egy 12V-os szelep behúzásához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!