Mi az oka az elektromosságban a jobbkéz-szabálynak? És a gyakorlatban elektromos eszközöknél hogy használjuk ezt?
Ez fordítva van, nem a jobbkézszabálynak engedelmeskedik a fizika, hanem az élet azt mutatta, ha ebben a sorrendben szorzunk (mármint vektorokat), akkor jön ki az az irány, amit tapasztaltak elődeink, mikor kezdte őket érdekelni az elektromosság.
Ezt anélkül írtam, hogy a linkelt ábrát megnéztem volna, de aztán megnéztem, és látom, nem arról van szó, amiről lehetne szó. Ez a jobbkézszabály:
Talán ez:
Ha az áramjárta egyenes vezető környezetében kialakuló mágneses mezőt vizsgáljuk, akkor észrevehetjük, hogy a mágneses indukcióvonalak a vezetőt körkörösen veszik körül.
Az indukcióvonalak irányát jobb kezünk segítségével határozhatjuk meg:
Ha jobb kezünk kinyújtott hüvelykujja az áram irányába mutat, akkor behajlított négy ujjunk a mágneses indukció irányát jelzi.
Hosszú egyenes áramjárta vezető körül a mágneses indukcióvonalak zárt koncentrikus körök.
Áram által keltett mágneses mező tulajdonságai
Forrásmentes, mert az indukció vonalak önmagukba záródnak.
A mezőnek nincsenek olya forrásai, mint az elektrosztatikus mezőnek,
ahonnan kiindulnak és ahol végződnek a térerősségvonalak.
Örvényes, ez látszik az indukcióvonalak elhelyezkedéséből is. Örvényes mezőben a zárt görbe mentén végzett munka összege nem nulla.
Nem konzervatív, mert a mezőben két pont között végzett munka függ a pálya hosszától, nemcsak a két pont helyzetétől.
Mágneses mezőben is igaz a szuperpozíció elve.
Eszerint, ha egy mágneses mezőt több mágneses test (vagy áram) hoz létre, akkor a mező bármely ponjábantban a mágneses indukció megegyezik az egyes testektől származó mágneses indukció vektori eredőjével.
Nem értem. Nem jól linkeltem amire gondolok vagy senki nem kattintott?
Szerintem egyértelmű hogy mire vonatkozik a kérdésem...
Miért kellett bemásolni wikipédiáról válasznak.
Na, idő előtt abbahagytam a #3at, mert azt még kellett volna írni, hogy ez a kérdező által linkelt izé ez egy évszázada jobbcsavar-szabályként található meg a magyar fizika meg elektro irodalomban, illetve bővebben még olvasható Maxwell-féle jobbcsavar-szabálynak is.
Ami nem puszta konvenció, ez jön ki a vezetékbe küldött áram meg a mágnestű kísérletből.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!