Egy 3f asszinkronmotor mekkora áramot vesz fel induláskor?
Van valami képlet erre?
Egy 7,5kw és egy 11 kw motoról lenne szó.
Gondolom lágyindítóval vagy frekvenciaváltóval nem vesz fel olyan nagy áramot mint csillag/delta kapcsolásban.
Gondolom, azért katalógusadat az indítási áram, mert nincs rá képlet.
Ettől persze még minden szakember rávágja, hogy 3-5-szöröse a névlegesnek.
mit csinálsz ekkora motorokkal? :D
ez normál üzemben is 30-40A A dédász tud róla? :DDDDD
induláskor a motor rövidzárlati állapotban van ezért többszörösét felveszi a névleges áramnak
kilehet számolni de most fáradt vagyok hozzá
"Csak névleges áramot ír. :/"
Lehet fordulni bármelyik gyár katalógusához, nagy eltérések nincsenek. Modern motoroknál, például a Morgensen, Simotop a szorzó a névleges áramhoz képest 4-8-szoros, s van némi összefüggés a motornagyság és a fordulatszám függvényében is, kis motornál kisebb a szorzótényező, több pólusnál is kisebb.
"kilehet számolni de most fáradt vagyok hozzá"
OK, ha kialudtad magad, légy szíves, ismertesd a módszert.
Utána olvasgattam és egy pár helyen úgy említik hogy direkt indításnál felveszi a 15-20 szorosát is,
csillag/delta 3-6 szor..
Lágy indító 2-4,
frekvenciaváltó pedig normál.
Persze függ a motor nagyságától mint ahogy te is írtad minél nagyobb a motor úgy változik a szorzó is.
De ha névleges áramot nézem akkor egy frekiváltóval akkár egy 11kw motort is be lehetne indítani 25A biztosíték mellet.
Csillag/deltába vagy lágy indítóval max 5,5kw.
Ha jól szűrtem ki a dolgokat.
az sem mindegy mi van a motorra akasztva.
üresen nem vesz fel szinte semmit. ha meg rá van rakba valami nagy teher akkor sokat.
a mávnál üzemben lévő régi mozdonyokon a segédüzem is 220 voltos és 20 kW-osak a villamos motorok amik a szellőzés ellátják. Itt 100 amperos biztik vannak ha jól emlékszem.
Illetve van egy indító ellenállás is amivel indul a motor és egy időrelé húzatja kicsit később az üzemi kontaktort.
a V63-asnál pedig tirisztoros a segédüzemi egyenirányító és ott a feszültség felfuttatásával indítják ezeket a motorokat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!