Használhatnak még elektroncsöves tévét?
Nem. Az elektroncsöves tévék kihaltak a 70-es években. Kisgyerek koromban még volt egy fekete-fehér tévénk, abban voltak még elektroncsöves áramkörök, de tranzisztorosak is, érdekesség képpen a hang KF már IC-s volt :)
A 80-as évekre már teljesen kiszorították a csöves tévéket a Videoton és Orion modul rendszerű tévéi. A kijárós tévészerelőnek könnyű dolga volt, csak modult cserélt, aztán a szervizben kijavította a hibás modult.
Szerintem te a megjelenítőre gondoltál, a képcsőre. Képcsöves tévéből még viszonylag sok lehet. Új tévé vásárlásakor szokták elajándékozni családon belül, mert főleg az idősebb embereknek még elegendő, amit egy képcsöves tévé tud.
Szerintem te a katódsugárcsöves TV-re gondoltál. Használnak még olyat, de egyre kevesebbet, mert egyrészt újonnan már nem kapni, javítani meg nem éri meg, tehát folyamatosan halnak ki a készülékek, másrészt ugye önmagukban csak analóg jelet fogadnak, szóval a kábelTV-t csak úgy tudod rajtuk nézni, ha van egy set-top-box és scart csatlakozóval ráködöd a TV-re.
Tipikusan a nagymama korosztály (bár relatív, mert anyukám is nagymama már és csak 63 éves) használ még CRT TV-ket.
"kábelTV-t csak úgy tudod rajtuk nézni, ha van egy set-top-box és scart csatlakozóval ráködöd a TV-re."
Legtöbb helyen nem feltétel a box.
Digikábelen a műsorok többsége analóg modulációval is jelen van. Pont azért, mert aránylag jelentős ügyfélkör használja.
UPC-n (Vodafone) is még érvényben lévő analóg kiosztás:
A főcím viszont valóban vicc, full csöves TV-re gondoltam először.
Elképzelhető, hogy van még működőképes(gyűjtőnél, múzeumban), de napi használatban nem hiszem.
(szerintem pont arra gondolt, amit leírt)
Teljesen elektroncsöves tévére gondoltam. Például Orion 60 vagy Videoton Jupiter (TA 5204) stb...
Van egy ismerősöm aki egy ideig gyűjtötte a régi rádiókat, tévéket. Van neki KB 15 régi működőképes elektroncsöves rádiója és Kb 8-10 tévéje. Mind működőképes. Természetesen nem napi használatban. Voltam nála és a kedvemért bekapcsolta az egyik Videoton tévét. Jó volt érezni azt a jellegzetes "illatot" amit ezek a tévék adtak a bekapcsolásukkor. Nagyon régen éreztem már ilyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!