Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Használhatnak még elektroncsöv...

Használhatnak még elektroncsöves tévét?

Figyelt kérdés
Vajon lehet még valakinek napi rendszeres használatban elektroncsöves televíziója Magyarországon?

2020. szept. 16. 23:39
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
53%
Igen, pl nagymamámnak is olyan van, meg egy napi használtban van nálunk is.
2020. szept. 16. 23:47
 2/12 anonim ***** válasza:
45%

Nem. Az elektroncsöves tévék kihaltak a 70-es években. Kisgyerek koromban még volt egy fekete-fehér tévénk, abban voltak még elektroncsöves áramkörök, de tranzisztorosak is, érdekesség képpen a hang KF már IC-s volt :)

A 80-as évekre már teljesen kiszorították a csöves tévéket a Videoton és Orion modul rendszerű tévéi. A kijárós tévészerelőnek könnyű dolga volt, csak modult cserélt, aztán a szervizben kijavította a hibás modult.

Szerintem te a megjelenítőre gondoltál, a képcsőre. Képcsöves tévéből még viszonylag sok lehet. Új tévé vásárlásakor szokták elajándékozni családon belül, mert főleg az idősebb embereknek még elegendő, amit egy képcsöves tévé tud.

2020. szept. 17. 07:48
 3/12 anonim ***** válasza:
45%
Törvény nem tiltja a használatukat...
2020. szept. 17. 08:22
 4/12 anonim ***** válasza:
35%

Szerintem te a katódsugárcsöves TV-re gondoltál. Használnak még olyat, de egyre kevesebbet, mert egyrészt újonnan már nem kapni, javítani meg nem éri meg, tehát folyamatosan halnak ki a készülékek, másrészt ugye önmagukban csak analóg jelet fogadnak, szóval a kábelTV-t csak úgy tudod rajtuk nézni, ha van egy set-top-box és scart csatlakozóval ráködöd a TV-re.

Tipikusan a nagymama korosztály (bár relatív, mert anyukám is nagymama már és csak 63 éves) használ még CRT TV-ket.

2020. szept. 17. 09:07
 5/12 Szervizmérnök úr ***** válasza:
70%

"kábelTV-t csak úgy tudod rajtuk nézni, ha van egy set-top-box és scart csatlakozóval ráködöd a TV-re."

Legtöbb helyen nem feltétel a box.

Digikábelen a műsorok többsége analóg modulációval is jelen van. Pont azért, mert aránylag jelentős ügyfélkör használja.

UPC-n (Vodafone) is még érvényben lévő analóg kiosztás:

[link]

A főcím viszont valóban vicc, full csöves TV-re gondoltam először.

2020. szept. 17. 09:20
 6/12 anonim ***** válasza:
55%
Valószerütlen. Színes TV-ből talán nem is volt tisztán csöves felépítésű, csöves-tranzisztoros felépítés létezett. Tisztán elektroncsöves TV csak fekete-fehérben volt nálunk kapható. Valószínűleg az van amit fent is írtak, hogy te a hagyományos "képcsőves" (CRT) felépítésű TV-kre gondolsz, azokból még sok üzemben van.
2020. szept. 17. 09:39
 7/12 anonim ***** válasza:
0%

Elképzelhető, hogy van még működőképes(gyűjtőnél, múzeumban), de napi használatban nem hiszem.

(szerintem pont arra gondolt, amit leírt)

2020. szept. 17. 13:01
 8/12 anonim ***** válasza:
50%
Talán igen
2020. szept. 17. 14:10
 9/12 A kérdező kommentje:

Teljesen elektroncsöves tévére gondoltam. Például Orion 60 vagy Videoton Jupiter (TA 5204) stb...

Van egy ismerősöm aki egy ideig gyűjtötte a régi rádiókat, tévéket. Van neki KB 15 régi működőképes elektroncsöves rádiója és Kb 8-10 tévéje. Mind működőképes. Természetesen nem napi használatban. Voltam nála és a kedvemért bekapcsolta az egyik Videoton tévét. Jó volt érezni azt a jellegzetes "illatot" amit ezek a tévék adtak a bekapcsolásukkor. Nagyon régen éreztem már ilyet.

2020. szept. 17. 22:39
 10/12 anonim ***** válasza:
62%
Nekem van egy tucat, nem dobtam ki egyet sem. Mind működik, néha bekapcsolok egyet egyet..
2020. okt. 20. 14:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!