Litium akkumulátor töltése?
a 0,73-as cellákat is próbáld meg töltögetni, annyira nem rosszak szerintem.
ha nem egyenként töltöd őket, akkor illik bms.
vegyél egy töltőt ahol egyenként tudod tölteni őket.
A 4 db cella szokásos feltöltött feszültsége 16.8 V, de már az indulással is bajok vannak.
Miért is menne 12v-os feszültségből a 15V -os akkuba bármiféle töltőáram.
Visszafelé hamarabb..
Kérdés azért mennyi a 12V 1A-es töltő terheletlen feszültsége.
Ha trafós, még magasabb is lehet 16-nál.
Eleve gyanús, hogy nem is töltőről beszélsz, hanem tápegységről.
12 V eleve nem lehet Li-ion töltő, hiszen 12,6 V a legközelebbi lépcső. Továbbá a töltőnek van áramgenerátoros módja is, ami nem teljesen ugyanaz, mint a szokványos dugasztápok áramkorlátja.
Egy lehetőség volna, mit lehetne tenni szükséghelyzetben?
4 cellát sorosan kötsz egy ellenálláson vagy izzólámpán keresztül egy 19 V-os laptoptápra.
Lehetőleg csak néhány száz mA árammal indítva, ugyanis kicsit fürgének kell lenned: fogod a multimétert és folyamatosan méregeted a cellákat, nehogy bármelyik 4,2 V fölé haladjon, mert azt nem akarod.
12 V-ra köthetnél sorosan 3 cellát, de akkor is figyelni kell és nyilván nem éri el a maximumot (12,6 V).
Vagy 12 V-ra 2 db, ellenállással / izzóval, folyamatos figyeléssel.
Ha te akarsz lenni a BMS, akkor észnél is kell lenni. Legalább annyira, mint egy BMS.
Igaz, előbb nem is számoltam azzal a lehetőséggel, hogy van több multimétered, pedig nekem is van.
Minden cellára egy műszer és tolhatod!
Tegnap nem akartam tovább nyújtani, de az utókor kedvéért azt is jegyezzük meg, hogy amikor eléri a 4,2 V-ot, nincs még feltöltve, csak kb. 80 %-ra.
Ezután a rendes töltésszabályzó 4,2 V-on tartja, míg az akku által felvett áram visszaesik C/10-C/20 értékre.
Ezt nem értik sokan, hogy a BMS viszont szimplán csak letilt 4,25 V-nál, kizárólag a töltő meghibásodása esetére, vagy a soros cellák feszültségeloszlási problémája miatt, ami valamelyik tag elhasználódása esetén áll elő (belső ellenállás megnő).
Új cellák még elég jól futnak együtt, mivel van egy érdekes "Zener-effektjük", szinte határolnak önmaguknak a soros körben.
Nem véletlen, hogy a balanszer laptopakkuban is ritkán található extra, ugyanis jó cellák esetén felesleges, hibás cellánál meg már minek.
------------------
Tehát a BMS alkalmatlan töltésszabályzó céljára és remélem veszik az adást a Youtube-os ostoba videókészítők, akik ilyen marhaságokat terjesztenek!
------------------------
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!