Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Multiméter feje megolvadt,...

Multiméter feje megolvadt, kormos lett helytelen bekötés miatt. Ez ront számottevően a mért értékekben?

Figyelt kérdés
2020. aug. 15. 23:00
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Ezek az olcsó háztartási multiméterek nincsenek vezetékhosszra kalibrálva. Amúgy is az max. a kis értékű ellenállások mérésénél számítana. Sem feszültség sem árammérés esetén nem számít a mérővezeték ellenállása (ld. ohm törvénye, hurok törvény, csomóponti tv.).
2020. aug. 16. 11:34
 12/17 anonim ***** válasza:

"Ezek az olcsó háztartási multiméterek nincsenek vezetékhosszra kalibrálva."

Ezek SEM.

2020. aug. 16. 15:20
 13/17 anonim ***** válasza:
Hmmm, ahogy ezt olvasom, szinte érzem az amperszagot :)
2020. aug. 16. 17:34
 14/17 anonim ***** válasza:
71%

Árammérő módban valószínűleg már nem pontos, a söntje valószínűleg felizzott, és változott a mérete, hosszabb, vékonyabb lett, valószínűleg a valós értéknél többet fog mérni pár százalékkal.

A mérővezeték viszont nem szól bele a feszültségmérésbe, nem is tudom hogy feltételeztél ilyet. A műszer belső ellenállása 10 Mohm körül van, a mérőzsinór tized ohm körül van, ha nagyon gagyi, vékony fajta. A multiméterek mérőzsinórja csak nagyon kis értékű ellenállások mérésébe szokott beleszólni, amikor a két zsinór oda-vissza összesen 0,1-0,2 ohm, és te 1-2 ohmos ellenállást szeretnél megmérni. A másik eset az árammérés, egy olcsó multiméter vékony vezetéke meghamisítja a mérést, mert viszonylag nagy feszültség esik a vezetéken.

2020. aug. 16. 19:11
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként meg ahol számít a vezeték ellenállása, ott négyvezetékes mérést szoktak alkalmazni, így működnek például a PT100, PT1000 hőérzékelők, tized fok pontosságú mérésnél század ohm pontossággal tudni kell a szenzor ellenállását. Olyankor két vezeték adja a mérőáramot, a másik kettővel megmérik a szenzoron eső feszültséget, ez utóbb vezetéken mikroamperek folynak.
2020. aug. 16. 19:14
 16/17 anonim ***** válasza:
75%
Én olyan sokszor felejtettem 20mA-es méréshatáron a műszert, miközben feszültséget mértem, hogy pár év után áttértem üvegbizti helyett a MultiFuse-ra. A műszer pontossága semmit nem változott, de műszerzsinórt nekem is kellett párszor cserélnem.
2020. aug. 17. 19:46
 17/17 anonim ***** válasza:
75%

Semmi gond, én már mértem sorkimenő trafó kimenő feszültségét is multiméterrel :)

Azóta +10 volt offsetet mutat, de ha kivonom akkor egyébként pontos.

2020. aug. 17. 22:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!