Egy Li-Ion aksi bms modulnál mit jelent hogy same vagy different a töltés ?
Vettem egy ilyen modult csak nem tudom mi a különbség a same és a different kapcsolás között
8:
Az nem kérdés, mert pont emiatt nem szoktam privát tanfolyamot levezetni.
De második privát üzenetre válaszoltam az 5-ben, több nincs itt.
A védelmek 2,5 V-nál kapcsolnak le, mobilakku, laptopakkuk stb. (mérésekkel is ellenőriztem). Ez nem jelent problémát, mert egyrészt sok akku gyári adatlapján is szerepel ez az érték.
Meg egyébként a védelem lekapcsolása, a terhelés megszűnése után a feszültség még visszamászik 3 V körüli értékre, azaz egyáltalán nincs túlmerítve, hiszen az üresjárási feszültség mérvadó ilyenkor.
-----------------------
Robogón lehetne olyan megoldás is, hogy marad a gyári söntszabályzó, ami elfűt, illetve bekorlátoz 13 V körüli értéken, de én még terveznék rá egy másik söntszabályzót is (azaz vele párhuzamosan), ami pontosabban lehúz 12,6 V alá.
Vagy pedig savas akku kellene, annak jó ez a pontatlan szabályzás is, illetve 14,4 V-ig bírja (AGM 14,7 V / 25 °C).
Csak a passzív, diódás határolóval az a gond, hogy részben áramfüggő, pontatlan.
Ha olyat szeretnénk, ami egy Li-ion akku részére pontos értéken határol, azt aktív szabályzóval lehetne megoldani, gyakorlatilag egy hűtőbordára szerelt tranzisztorral, TL431 referenciával, meg még pár alkatrésszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!