Ha összedugok 4 hosszabbítót egy 2000w-os láncfűrészhez, akkor lehet valami baj?
„belinkelgetsz pár fölösleges dolgot”
Azért tartod feleslegesnek, mert megcáfolja az állításod.
„magyarázd meg tudományosan a semmit de egyszer az életben legalább próbálj is ki valamit a valóságban”
Persze, hogy semminek tartod, mert fogalmad sincs az egészről. Tipikus okoskodó, az elektrotechnikához nem értő, mérsékelt önkritikával rendelkező, önmagát felmagasztaló, nagyképű szuper zseni. Egymásba dugdosni a hosszabbítókat és várni hátha nem melegszik, ez igen, ehhez aztán nagy ész kell.
„attól még az ég világon semmihez sem értesz”
Attól, hogy be tudod dugni a villásdugót a konnektorba, meg, hogy ismersz egy képletet, amiről azt sem tudod mikor kell alkalmazni, attól te még nem értesz hozzá.
Aki ilyet leír: „van-e elég amperunk”, arról egyből látszik, hogy köze nincs hozzá. Még azt sem tudod, hogy a hálózati feszültség 230 V.
Jó, én hülye vagyok, nem értek semmihez, te viszont nagyon értesz hozzá, na akkor lássuk a nagy tudásod, az alábbi kábel megfelel-e 2% feszültségesésre:
A névleges feszültség 3×400 V, a háromfázisú fogyasztó teljesítménye 200 kW, a teljesítménytényező 0,8, a terhelés szimmetrikus. A rézkábel 100 m hosszú, 4×240 mm² keresztmetszetű, a vezetők üzem közben 50°C-ra melegednek fel, a kábel kilométerenkénti reaktanciája 0,08 Ω/km.
A kábelt a lefektetése előtt kell méretezni, nem próbálgatni, hogy hátha jó lesz. Ezt, előre hogy próbálod ki a gyakorlatban nagy tudású?
Tessék lehet bizonyítani, hogy te mennyire értesz hozzá...
20#
Na, nagy tudású, te mindenhez értesz, két nap alatt sem tudtad megoldani?
20#
Nem megy, ilyenkor hol vagy te világ esze? Saját magadat égetted le (előbb-utóbb majd a hosszabbítókat is), ebbe belebuktál szuper zseni. Azt hiszed, ha ide írkálsz eszetlen baromságokat, attól valaki leszel? Jobb lenne, ha inkább elmennél répát kapálni, bár te még madárijesztőnek sem felelnél meg.
Minél többet írsz ide, annál jobban bizonyítod, hogy az elektromosságról fogalmad sincs. Attól, hogy 25 éve vagy vállalkozó, még nem jelenti azt, hogy értesz a villamossághoz te ász. Önbizalom van, ész nincs.
A voltot, wattot, mint mértékegységet nagybetűvel írják 230 V, 3500 W.
„Kimásolgatsz más által bejegyzett dolgokat -pont innen a gyík-ról-és saját produktumnak állítod be”
Azt a kérdést én tettem fel és bármily meglepő, én is válaszoltam meg.
„Ahogy növeled a vezeték hosszát egyértelműen kevesebb V-fog a kábel végén megjelenni”
Ezt csak olyan mondja így, aki nem ért hozzá. Szakmailag így kell mondani: a kábelhossz növelésével nagyobb lesz a feszültségesés. Egyébként miért is van így?
„letekert kábel esetén az ég világon semmi de semmi gond nem lehet ha valamiért túlhevül mégis(erősen odasüt a nap a kábeldobra) le vállt a kis megszakító”
Ez nem igaz, ha a 1,5 mm²-es kábellel szerelt hosszabbító például 50 A-es kismegszakító után van kapcsolva („van elég amperunk”, az biztos elég lesz), akkor, ha folyik rajta 40 A, nem fog leoldani, ugyanakkor a kábel szénné ég.
Ha a napsütéstől felmelegszik a kábel, attól miért oldana le a kismegszakító?
„le vállt a kis megszakító”
Ez igen, ez aztán a szakmai hozzáértésről tanúskodik. Arról sincs fogalmad, hogy működik egy kismegszakító.
Egyébként egyáltalán nem tartom értéktelennek a gyakorlati tudást. Én is ástam kábelárkot, húztam be 240-es kábeleket, fűrészeltem áramsíneket, szereltem fel középfeszültségű szakaszolót, szereltem 20 kV-os elosztókat. Az viszont igencsak visszatetsző, amikor egy hozzá nem értő kontár kezd el okoskodni.
De jól van legyen neked igazad, kérdező, inkább „hidd el” azt, amit egy ács vállalkozó állít egy villamossági kérdésben, ő biztos jobban tudja, mint bárki más. Nyugodtan csatlakoztass össze akármennyi hosszabbítót a „szakember” szerint ebből semmi baj nem lehet, de előtte nézd meg „van e elég amperunk”.
Szép jó napot kívánok ács vállalkozó úr!
A 13-as és 19-es nem én voltam. Privátra nem válaszolok, most lehet, hogy azt gondolod, hogy amit írtál, arra durván fogok válaszolni, de nem. Egy pár évvel idősebb vagyok nálad, úgyhogy nagyjából egy korosztály vagyunk, legalább mi ne veszekedjünk egymással. A magam részéről elnézést is kérek tőled, ha valami sértőt írtam. Igen, én főiskolára jártam az elektromos szakterületen, de sok mérnökkel ellentétben nem vetem meg a fizikai munkát sem. Amit tudok, inkább magam csinálom meg. Éppen ezért soha nem néztem le a munkásembereket, sőt inkább az olyan mérnököket nem tartom sokra, akiknek semmi gyakorlati tudásuk nincs.
Mi a fontosabb, az elméleti vagy a gyakorlati munka? Mind a kettő. A te szakmádnál, ha az építészmérnök nem tervezi meg a házat, akkor hiába vannak a gyakorlati szakemberek, nem épül fel a ház. Fordítva is igaz, hiába tervezi meg a házat az építészmérnök, ha nincs, aki megépítse, ehhez többek kötött a te szakértelmed, gyakorlati tudásod, tapasztalatod is szükséges. Szerintem elmélet és gyakorlat szorosan összefügg.
Utánanéztem ezeknek a hosszabbítóknak, több dolgot én is innen tudtam meg, ha jobban érdekel itt olvashatsz róla:
Abban egyet kell értenünk, hogy van, amelyiken a maximális áramot, van, amelyiken a maximális teljesítményt tüntetik fel, de például ennek az adatlapján mind a kettőt megadták:
Ennél letekert állapotban: 230 V, 16 A max. / 3680 W.
Igazából mindegy, hogy az áramot vagy a teljesítményt adják meg, mert P = U × I, 230 V-on 16 A éppen 3680 W.
Nem vonom kétségbe a te gyakorlati tapasztalatod, hogy az egymásba csatlakoztatott hosszabbítók nem melegednek. Igen, de ehhez az kell, hogy mindegyik jó állapotban legyen. Hétvégén egy sámliról égettem le a régi festéket egy 1400 W-os hőlégfúvóval, amely egy hosszabbítóba volt bedugva. A gép villásdugójánál kisebb melegedés volt tapasztalható, de a hosszabbító másik végén levő villásdugó egyáltalán nem melegedett. Nem azt mondom, hogy ez hatalmas baj, de az ilyen „gyanús” csatlakozásokat – a későbbi esetleges probléma megelőzése érdekében – nem árt megvizsgálni, nincs-e valami érintkezési hiba.
Azért a számolgatás sem haszontalan, te is kiszámolod az áramot, megnézed megfelelő-e a kismegszakító és nagyon helyesen 1,5 mm²-es kábellel szerelt hosszabbítót használsz.
Szerintem ne vitatkozzunk tovább, mert csak saját magunkat meg egymást bosszantjuk. Érdemes? Nem. Szóval még egyszer elnézést, ha valami neked nem tetszőt írtam. Bár nem ismerjük egymást, de remélem ezután a virtuális vita után nem marad harag közöttünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!