Ha összedugok 4 hosszabbítót egy 2000w-os láncfűrészhez, akkor lehet valami baj?
Figyelj bunkókám, attól hogy neked csak annyi van meg, hogy "a drautun gyün a vellany", még nem felesleges hókuszpókusz.
Ha az ilyen "hókuszpókusz"-okhoz értő emberek nem tartanának el, te nem ennél, nem szarnál, nem világítanál, nem fűtenél, és nem léteznél.
További kellemes amőba-létet...
#14:
"Amellett még az elméleti hókusz pókuszod sem állja meg a helyét-hibás...."
Mi hibás benne?
Elmondom -csak így "parasztosan" nekem nincs főiskolám ezt bocsásd meg nekem.De-amikor kimegyek egy házhoz vagy munkához elsők közé tartozik megnézni van e elég amperunk.Ez fontos nekem különben nem tudnám milyen gépekkel vonulhatnak fel az embereim.Van egy egyszerű képlet ezt használom-és bevált.Tehát Teljesítmény=Feszültség x Áram erősség. (watt=volt x amper)
Teljesítmény az esetünkben:2000w (felvett teljesítmény nem leadott!!!)
Tehát ha nekem csak egy 2000w-os gépem van és a házban 16 amperos biztosíték a kismegszakító én már meg is nyugodtam -lehet dolgozni mivel a képlet szerint a 220V os gép a 2000 W teljesítménnyel olyan 9.1 amperra lesz szükségünk ami a hosszú kábel mitt sem fog 10 amper fölé menni.Természetesen én ismerem az elektromos láncfűrészeket és tudom azt is ,hogy induláskor az áram erősség igénye 10%-al megnő tehát a 10 amperos megszakítót az indításkor többnyire leverné.Aki ismeri a hosszabbítókat az tudja,hogy Watt-ban adják meg a terhelhetőségüket az enyémekre 3500 és 5500 van biggyesztve nyilván egy átlagos háztartásban a gyengébbek fordulnak elő ezek 1.5-ös vezetékkel vannank -pont elég.Hogy veszít e a teljesítményből a gép mert hosszú a kábel -persze de ettől még nem lessz BAJ!
Ehhez nem kell főiskolai végzettség, középiskolai is bőven elég.
„megnézni van e elég amperunk.”
Ez helyesen: mekkora a kismegszakító névleges árama.
Váltakozóáram esetén (általában) háromféle teljesítmény van:
Látszólagos: S=U×I [VA]
Hatásos: P=U×I×cosφ [W]
Meddő: Q=U×I×sinφ [VAr]
A villamosgépek működéséhez meddő teljesítmény is szükséges, a feszültség és áram nincsenek fázisban. Ezért kell még megszorozni az U×I-t a közöttük levő fázisszög koszinuszával. Ha egy villamosgépre a hatásos teljesítményt adják meg, akkor a felvett árama:
I=P/(U×cosφ)
„Teljesítmény az esetünkben:2000w (felvett teljesítmény nem leadott!!!)
Minek ide a három felkiáltójel, ezt senki nem vitatta.
„a képlet szerint a 220V os gép a 2000 W teljesítménnyel olyan 9.1 amperra lesz szükségünk ami a hosszú kábel mitt sem fog 10 amper fölé menni.”
A hálózati feszültség már nem 220 V, hanem 230 V, így a 9,1 A sem igaz, az már csak 8,7 A lenne, ha nem vennénk figyelembe a teljesítménytényezőt.
A hosszú kábel miatt miért növekedne meg az áram?
„Aki ismeri a hosszabbítókat az tudja,hogy Watt-ban adják meg a terhelhetőségüket az enyémekre 3500 és 5500 van biggyesztve”
Nézd meg ezt:
Nem csak a maximális teljesítmény 3680 W van megadva, hanem a névleges áram 16 A is. Egyébként kisebb feszültségen már nem vehető igénybe 3680 W-ra, a teljesítményt a feszültséggel együtt kell értelmezni. Ennél sokkal fontosabb a maximálisan megengedett áram, amelyet nem lehet túllépni. Például 24 V-on 16 A az 384 W, akkor mit érsz a megadott 3680 W-tal?
Nézd meg ezt is:
Hol látsz itt teljesítményt?
Az egyfázisú dugaszolóaljzatok és villásdugók névleges árama maximálisan 16 A, 5500 W, az 24 A, hogy is van ez?
„Hogy veszít e a teljesítményből a gép mert hosszú a kábel -persze de ettől még nem lessz BAJ!”
A négy összedugott hosszabbító egy-egy csatlakozási pont, amelyeknek van átmeneti ellenállása. Ezeken a helyeken helyi felmelegedések jöhetnek létre, emiatt lehet probléma.
Még nem írtad le, hogy az elméleti hókusz pókusz miért is hibás? Szerinted, hogy kellene kiszámolni?
Egyébként, ha annak idején nem dolgozták volna ki a transzformátor és más villamosgépek elméleti alapjait, akkor te most is kéziszerszámokkal dolgozhatnál.
#14 nem azért működik mert te olyan nagyon okos vagy, hanem mert a mérnök aki megtervezte, jól csinálta és bőven van benne redundancia.
Mert tudta, hogy hozzád hasonló villamossági analfabéták fogják használni tűzveszélyes környezetben!
Köszönetet kellene mondanod nekik, hogy még nem gyulladt ki az egész telibevert kócerájod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!