Kezdő vagyok a hangtechnikában! van egy PAX 225, 220/120W-os (6 Ohm) hangfalam 25-20.000Hz-es akkor milyen erősítőt ajánlanátok hozzá ami meg bírja hajtani ? A csatlakozó kábele csiptetős
meghajtani bármilyen, ohmikusan illeszkedő erősítő megtudja. az más kérdés, hogy milyen teljesítménnyel...
ökölszabály, hogy az erősítő kb fele teljesítményű legyen, mint a hangfal, különben nagyobb hangerőnél könnyen ki tudja nyírni.
és mielőtt kérdezed, nem, nem célszerű még ugyanolyan, vagy közel ugyanolyan teljesítményűt sem használni, mert az erősítő teljesítménye átlag, és egy komolyabb basszus beütésnél akár a névleges teljesítmény dupláját is képes leadni. az pedig már elég ahhoz, hogy elszálljon a hangfal.
#3 remélem csak viccelődni akartál ezzel a hozzászólással.
(nem ártott volna a szmájli a szöveg után, mert a végén még valaki komolyan veszi)
ne haragudj, de egy nyilvánvaló hülyeséget nem állok neki cáfolgatni.
szerintem két lehetőség van:
1. trollkodsz
2. van egy hangszóróboltod és így reméled növelni a forgalmát
persze van egy harmadik is, mégpedig az, hogy komolyan gondolod, amit mondtál. akkor viszont én nyitok egy hangszóróboltot a közeledben és majd jól meggazdagszom :))
valószínűleg csak tréfából van minden hangszórón két adat megadva
- ellenállás
- teljesítmény
biztosan örül egy hangszóró, ha a rá jellemző teljesítménynek a többszörösét hajtja át egy erősítő...
(hej, de sok leégett/leszakadt lengőtekercs tudna mesélni sanyarú sorsáról)
Nem tudom milyen hangszórón láttál olyat hogy teljesítmény, mert hangszórónak terhelhetősége van, nem teljesítménye.
A következő tényező az, hogy az erősítő nem annyi teljesítményt ad le, amennyit csak tud, nem a fogyasztó felvétele határozza meg a teljesítmény leadást. (Persze a hangszóró impedanciája (NEM ELLENÁLLÁS, ez a következő tévedés) befolyásoló tényező.
Az erősítő annyit ad le, amennyire BEÁLLÍTOD. Ezen lehet elgondolkodni, meg a fogalom zavaron.
esküszöm, hogy ez lesz az utolsó hozzászólásom :)
naszóval...a hangszórónak valóban terhelhetősége van, ami wattban van megadva és -most rebegtesd meglepődötten a szempilláidat!- a watt bizony a teljesítmény jele/mértékegysége.
az is igaz, hogy impedanciája van, ami valami rejtélyes oknál fogva ohmban -ami pedig az ellenállás jele/mértékegysége- van megadva. és az impedancia is ellenállás, csak éppen függ a frekvenciamenettől és még elég sok egyéb tényezőtől.
szóval, lehet lovagolni a szavakon -és egy szakmai fórumon én is a precíz szakkifejezéseket használnám, csakhogy ez nem szakmai fórum és az eredeti kérdező elég laikus a témában ahhoz, hogy elegendő legyen neki a"mezei" fogalmak használata.
"Az erősítő annyit ad le, amennyire BEÁLLÍTOD"
ja, ha így nézzük, akkor valóban lehet akármekkora erősítőt tenni akármilyen hangfal elé, csak ne adjunk rá túl nagy kakaót,de a kérdés nem ez volt.
szóval, csak trollkodsz és hasogatod a szőrszálat. sok sikert a továbbiakhoz, én kiszálltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!