AC és DC avagy egyenáram vagy váltó áram hétköznapihasználathoz lenne néhány kérdésem?
Csak az alapokat szeretném tudni hétköznapi használat miatt (kerti eszközök, led-es termékek, autós termékek stb.).
Sokat utánaolvastam, de nem értem miért van egyen és váltó áram? Miért nem csak az egyik? Mi van akkor ha a termék aminek áramot kell adnom AC és a trafó ami adja az DC vagy fordítva. Mi történik ekkor?
Hogyan tudom azt kiszámolni, hogy egy trafóra mennyi ezközt köthetek rá? Melyik számok azok amik mutatják mennyi terhelhetőséget bír? pl.: AC 24V 1000mA Erre mit köthetek maximum illetve melyik számok adják ezt meg?
Végezetül még a multiméter használatában vagy azzal való ellenőrzésben kéne segítség illetve ha azt letudná vki írni mikor mire állítsam (plusz a két kábelt is hová dugjam) nagy segítség lenne.
Nem felháborodott villanyszerelő választ várok, hogy X évig tanultam tanulj te is hanem egy kicsi alapot csak a megértéséhez és a hétköznapi használatokhoz.
Köszönöm.
A váltóáram bevezetésének fő oka, az villamosenergia nagy távolságra, a hálózatban sokkal kisebb veszteséggel való eljutatása volt.
...
Hogy a hálózat miért váltakozóárammal működik, az a szinkrongenerátorok és trafók miatt van, melyeknek a szinusz az "élettere", illetve jelenleg ezekkel oldható meg hatékonyan az energiaátvitel. Noha vannak kísérletek DC távvezetékkel is stb. A szinuszhullám mellesleg az erőművi generátor forgásának leképezése. Ezekbe mélyebben belemenni hosszú lenne.
LED-driver lehet áramgenerátoros is (áramot stabilizál).
A LED-szalagok 12 V-os tápegysége viszont a feszültséget tartja stabil értéken.
A LED egyenárammal működik.
A driver bemenete lehet AC vagy DC.
Úgyhogy nem mindegy, pontosan mire gondoltál.
Értelek, de sajnos csak azt tudom válaszolni amit te nem szeretnél hallani: tanulj.
Amit te "kicsi alap"-nak gondolsz, az nem is annyira kicsi!
"Mi van akkor ha a termék aminek áramot kell adnom AC és a trafó ami adja az DC vagy fordítva. "
Az erősen függ magától a "termék"-től. Ha működik, akkor a válasz itt rejlik: [link]
"Hogyan tudom azt kiszámolni, hogy egy trafóra mennyi ezközt köthetek rá? Melyik számok azok amik mutatják mennyi terhelhetőséget bír?"
A válasz: [link]
"Végezetül még a multiméter használatában vagy azzal való ellenőrzésben kéne segítség "
Úgy gondolod hogy ezek megértése "kicsi"?
A 3. válaszomhoz azért hozzátenném, egy LED-driver alapvetően csak áramgenerátoros (nem "is" áramgenerátoros), de nem tudom, mire gondoltál, van többféle megoldása is ennek.
A LED-szalagon az ellenállások biztosítják az áramgenerátoros jellegű meghajtást.
A "trafó" elnevezést viszont kerülni kellene, mivel transzformálni csak váltakozóáramot lehet.
Egyéb tápegységnek, konverternek, drivernek a trafó viszont csak 1 db alkatrésze.
Szintén kerülendő a "váltó áram" kifejezés, ami már nyelvtanilag is nagyon állat.
"Váltóáram" ugyanis egy szó lenne, ha szakmailag tolerálná valaki, de nem. Ahogy a szaktanárok is szokták mondani, váltóáram a vasúti sín váltójában folyhat esetleg.
Amiről beszélünk, az viszont váltakozóáram (egy szó).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!