Mostani kisfeszültséges ledekből már van olyan, aminek mindegy, hogy váltó, vagy egyenáramot kap?
Van egy lámpatestem amire az van írva, hogy g4 max 12V/ 3x20w, 3db g4-es halogén van benne most.
És taáltam led-et, aminél ez van írva:
Üzemi feszültség: AC/DC - 12V
Szóval akkor ennek most mindegy? Csak mert volt olyan emlékeim szerint, hogy a trafó vagy mi nem volt mindegy, hogy egyen vagy váltós.. Itt már a led ezt lekezeli?
Ahol a fekete négylábú alkatrészt látod, az a Graetz-hidas egyenirányító:
De négy dióda lehet külön is, akkor négy kis fekete alkatrészt látsz.
Más megoldás, amikor a LED-ek kétfelé osztva, az AC két félperiódusára kapcsolódnak, de az csak ellenállással korlátozott (nem szabályzott) és DC-ről csak a fele világít.
"És taáltam led-et, aminél ez van írva:
Üzemi feszültség: AC/DC - 12V
Szóval akkor ennek most mindegy?"
Kedves kérdező, ne törődj vele.
Ha az van ráírva, akkor az nem vicc.
A tervező mérnökök rád is gondoltak.
Mármint az elektronikus trafónak nevezett szerkezet problémás, ha LED-et kötsz rá, izzó helyett.
Klasszikus, vasmagos trafóval nincs ilyen gond. Még az sem gond, hogy a csökkent terhelés miatt feljebb szalad a feszültség, mert a jobbfajta LED-pótlék belső áramgenerátoros.
A gondom az, hogy nem tudom mi van magában a lámpában, így nem tudom, hogy most a 12V az egyen, vagy váltó stb.. szóval csak az van ráírva, amit a kérdésbe is kiírtam.
g4 max 12V/ 3x20w
És mint nyilván látható nem értek annyira hozzá,de arra emlékszem, hogy egyszer volt gondom már hasonló cserével más lámpában, ott kiégett a led kb 1 percen belül a bekapcsolástól, pedig látszólag minden paraméternek megfelelt. Ezért vagyok ilyen aggodalmas:)
"Szervizmérnök úr nevű felhasználó válasza:
Mármint az elektronikus trafónak nevezett szerkezet problémás, ha LED-et kötsz rá, izzó helyett."
Úgyhogy valószínű ez volt anno a gond ott, de valószínű ebben is ilyesmi van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!