Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mennyi uF kell 2.2 kw motorhoz?

Mennyi uF kell 2.2 kw motorhoz?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Megkértek, hogy kössek át egy motort 1 fázisra. Van indító kondi mellé (200-250uF) Mekkora üzemi kondit kell rátenni, hogy jó legyen? Ne melegedjen stb. Freki váltó nem opció, mert nincs rá pénze az emberkének.

Y/D 380/220V.

Gyalugép motorja.

2020. júl. 1. 05:07
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A különböző szakirodalmak szerint az üzemi kondenzátor kapacitásának tapasztalati értéke 1k W-onként 50-100 µF. Így 2,2 kW-ra kb. 100-220 µF adódik. Próbáld meg a 200 és 250 µF-dal is. Lényeg az, hogy a motor elinduljon és megfelelő nyomatéka legyen. Közben folyamatosan figyeld, nem melegszik-e túlzottan, ha igen, akkor valószínűleg a kisebb kapacitású lesz a jobb. Minthogy ezek csak tapasztalati értékek, meg lehet próbálni 100-150 µF-dal is.
2020. júl. 1. 11:46
 2/5 A kérdező kommentje:
Ma kaptam egy olyan választ ismerőstől, hogy 80uf kell és az indító nem kell hozzá. Nem úgy kell bekötni ahogy azt sokan teszik.
2020. júl. 1. 22:57
 3/5 anonim ***** válasza:

1-es vagyok.

Itt találtam háromfázisú aszinkron motor különféle bekötéseit egyfázisú üzemre:

[link]

Annak idején a szakközépiskolai villamosgépek tankönyvben a fenti linken szereplő 85. ábra szerinti kapcsolás szerepelt. Ott azt írták, ha a háromfázisú motort egy fázisról üzemeltetik, akkor a teljesítménye elvileg 58%-ára csökken, de gyakorlatilag még ennél is kisebb lesz kb. 50%.

A linken levő képen azt írják, hogy lóerőnként 35 µF szükséges, ami kilowattonként kb. 50 µF. Ugyanennyit írnak a főiskolai villamosgépek jegyzetben is. Ez 2,2 kW-nál nagyjából 100 µF, de lehet, hogy a 80 µF is elég.

Az indító kondenzátorral nagyobb az indítónyomaték, de azt miután felpörgött ki kell kapcsolni, például úgy, hogy egy nyomógombbal kötöd be és csak az indítás idejére nyomod meg.

Próbáld meg indító kondenzátor nélkül, ha elindul, és a gyalugépet meghajtva forgásban marad, akkor nincs rá szükség.

Sajnos a kapacitás értékek nehezen számolhatók, mert függenek a motor mechanikai terhelésétől is.

2020. júl. 2. 23:13
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm az infót. Nekem is ezt a megbontott csillag kapcsolást mondták. úgy hogy kW ként kell 35 uF számolni. Az mondta hogy szerinte nem kell indító kondi csak üzemi az is 80as.

Ha mégis kellene indító is neki. Akkor az mennyi legyen kb? Mert ezen elv alapján a 200-250 es az sok lenne szerintem. (időzítővel kapcsolnám be-ki)

2020. júl. 3. 00:52
 5/5 anonim ***** válasza:

A linkelt képen így írnak az indító kondenzátorról:

„A segédfázis kondenzátorral nyomógomb vagy időzítő jelfogó segítségével dupla kapacitást kapcsolunk párhuzamosan meginduláskor rövid ideig.”

Eszerint – ha az üzemi kondenzátor 80-100 µF – akkor az indítókondenzátorra 160-200 µF adódik.

A villanyszerelők lapja ezt írja:

„Két ökölszabály létezik, a kondenzátor értékének kiszámításához: folyamatos üzemi kondenzátor esetén 5 μF 100 W-hoz, illetve indítókondenzátor esetén 20 μF 100 W-hoz. Mivel ezek az értékek csak egy névleges teljesítményhez adottak, nem érdemes pontosan kiszámolni, csak akkor, ha a motor egyetlen munkaponton üzemel, azaz állandó a tengelyteljesítmény.”

Itt olvasható részletesen:

[link]

Eszerint pedig az indítókondenzátor értéke: 20 × 2200 / 100 = 440 µF.

Na akkor most legyünk okosak, melyik a jó? A főiskolai villamosgépek jegyzetben sem találtam semmi adatot az indító kondenzátor értékére. Próbáld meg a 200 µF-dal, úgyis csak rövid időre lesz rákapcsolva, az indítás idejéig a segédfázisnak használt tekercs még, ha nagyobb áramot is kap, valószínűleg nem képes annyira felmelegedni, hogy károsodjon.

Persze, ha valami rendellenességet tapasztalsz, nem indul el, üzem közben túlzottan melegszik, akkor kapcsold ki. Ekkor lehet próbálkozni kisebb kapacitású kondenzátorokkal.

2020. júl. 3. 12:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!